LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

De-stress: meditacija, yoga i san uz aplikacije

Nalazimo se u vremenu u kojem se neispavanost, užurbanost i stres smatraju gotovo pokazateljima uspjeha. Svaka neprespavana noć je znak da ste odradili odličan projekt, svaki preskočeni trening je znak da ste napravili odličnu prezentaciju, svaki “u užasnoj gužvi sam” odgovor je znak da ste bitni. Jer netko tko nije sve to, vjerojatno nije niti uspješan. S druge strane, istraživanja su pokazala da prekomjerni rad ne utječe na povećanje kvalitetnog outputa, a u te radne sate treba naravno ubrojiti i sve e-mailove te pozive na koje odgovarate van radnog vremena.
Previše rada uzrokuje stres koji može dovesti do depresije, nesanice, alkoholizma, dijabetesa, smanjenog pamćenja i kardiovaskularnih bolesti.
Na sreću, nalazimo se i u vremenu u kojem dolazi do promjene društvene paradigme i sve se više pažnje pridaje usklađivanju poslovnog i privatnog. Primjerice san je jedna od osnovnih pretpostavki za zdravlje koju jako često zaboravljamo. Arianna Huffington je o njemu čak napisala cijelu knjigu The Sleep Revolution, nakon što se prije 9 godina, zbog previše posla, onesvijestila od iscrpljenosti slomivši pritom jagodičnu kost.
Ljudi koji spavaju samo 6 sati dnevno imaju 23% veću vjerojatnost da postanu pretili, dok se za one koji spavaju manje od 4 sata ta vjerojatnost povećava na čak 73%.
Ovaj tempo i manjak odmora uvelike potiču sve aplikacije s kojima smo povezani i notifikacije koje neprestano pristižu. Sama činjenica da možemo bilo kada biti povezani, ne znači da bismo trebali biti. To što možete gotovo uvijek naručiti pizzu ne znači da je konstantno jedete.
Kako kažu, ako ih ne možete pobijediti pridružite im se — postoje aplikacije koje vam mogu pomoći da u cijelom tom kaosu postignete balans. Bilo da se radi o aplikacijama koje prate vaš san te vam ujutro daju analizu ili o aplikacijama za meditaciju koje vas vode kroz proces postizanja mira, njihovim korištenjem ćete sigurno osjetiti pozitivne pomake. Za svaku mobilnu platformu je istaknuta po jedna aplikacija, ali često se slične ili iste mogu pronaći i na drugim platformama.

Spavanje

Aplikacije za praćenje sna kroz vaše pokrete te zvukove analiziraju kvalitetu sna te prate koliko ste dugo spavali svaki dan kako bi nakon nekog vremena mogli vidjeti koliko zapravo spavate i naravno promijenili nešto po tom pitanju ukoliko rezultat nije dobar. Neke aplikacije čak imaju mogućnost označavanja jeste li sanjali te kakav je bio san. Ukoliko se ne možete prisjetiti sna, moguće je da ste previše pod stresom te vam san nije dovoljno kvalitetan. San možete pratiti i uz običan dnevnik, a američki National Sleep Foundation je pripremio PDF predložak koji možete koristiti.

Sleep Tracker (Windows Phone)
LINK: https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/sleep-tracker/9wzdncrcx48v
Sleep as Android (Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.sleep
Sleep Better Smart Sleep Cycle Alarm Clock App (iOS) Sleep Better ” Smart Alarm Clock & Sleeping Tracker App
National Sleep Foundation: Sleep Diary (PDF) https://sleepfoundation.org/content/nsf-official-sleep-diary

Meditacija

Meditacija ima mnogo pozitivnih učinaka koji uključuju poboljšan imunitet, smanjen tlak, bolje pamćenje, povećano samopouzdanje i optimizam. Ove aplikacije i podcasti vas na jednostavan način vode kroz meditaciju i stvaranje pogodnog okruženja.

Chakras Meditation (Windows Phone)
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/chakras-meditation/9nblggh2k6b7
Omvana (Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.omvana.mixer&hl=en
Headspace: Meditation techniques for mindfulness, stress relief & peace of mind (iOS)
Headspace: Meditation techniques for mindfulness, stress relief & peace of mind
Hay House Meditations Podcast (iOS)
Hay House Meditations

Yoga

Yogu osim uz ove aplikacije, možete vježbati i uz platforme poput Udemyja o kojima ste već mogli čitati u članku o online edukacijama ili uz YouTube. Yoga osim fizičkih benefita utječe i na fokus, bolji san te opušta.

Yoga Trainer (Windows Phone)
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/yoga-trainer/9wzdncrfj4wt
Yoga.com (Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yoga.pro.google.paid&hl=en
Simply Yoga (iOS)
Simply Yoga FREE — Personal Trainer App for Quick Home Yoga Workouts, Poses and Exercise Fitness Routines

Opuštanje od stresa

Stres je jedan od vodećih uzroka zdravstvenih problema današnjice, a ove aplikacije vam omogućuju malo odmaka od stresne situacije bilo da pucate mjehuriće zraka na zaštitnoj foliji, uređujete svoj zen pješčani vrt, bojite popularne bojanke za odrasle ili dišete uz običnu GIF animaciju.

Bubble Game (Windows Phone)
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/bubble-game/9wzdncrdj8cn
Colorfy (Android)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fungamesforfree.colorfy&hl=en
Sand Garden (iOS)
Sand Garden
GIF animacija uz disanje
GIF animacija uz disanje (Web)

Nalazimo se u vremenu u kojem se neispavanost, užurbanost i stres smatraju gotovo pokazateljima uspjeha. Ali se isto tako nalazimo u vremenu u kojem svatko definira uspjeh na osobnoj razini. Bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom cilju moramo gledati na dugoročne posljedice, jer će doći bili ih mi svjesni ili ne. Drugi put, prije odgovaranja na mail u deset navečer, otvorite neku od ovih aplikacija, makar na kratko.
Originalno objavljeno u kolumni na http://www.buro247.hr

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)