LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Promijenite svoj život edukacijom

Što nam sve edukacija donosi? Kako nas edukacija mijenja? Kada ste zadnji put odvojili vrijeme za edukaciju i bili onako iskreno ispunjeni zbog toga? Bez ulaganja u sebe nam se jako jednostavno može dogoditi da stojimo u mjestu jer nismo ni svjesni vlastitih potencijala. Prema Eurostatu u 2016. godini 45,2% građana Europske unije u dobi od 25 do 64 godine je sudjelovalo u obrazovanju i osposobljavanju, većinom neformalnom.
Čovjek kroz učenje raste i gradi svoju osobnost cijeli život. Rekao bih da je svaki dan novo predavanje. Bitno je ostati motiviran i ne gubiti želju za napretkom bez obzira na distrakcije koje imamo na putu. Svi veliki inovatori i poduzetnici ističu kako nikad ne prestaju skupljati znanje, jednostavno moraju biti ispred vlastitog vremena ako žele napredak. Warren Buffett je izjavio: “Samo sjedim u svom uredu i čitav dan čitam.” Procjenjuje kako čak 80% svog radnog dana provede čitajući i razmišljajući.
Učenje pretvara ogledala u prozore.
Što bi značilo, učenje novih stvari nam daje nove obzore za koje dosad nismo znali da uopće postoje. Ne fokusiramo se više isključivo na ono oko nas nego vidimo puno šire. Otvaraju nam se novi svjetovi i bezbroj novih mogućnosti. Nadopunjavanjem našeg znanja postajemo jači, sigurniji i samopouzdaniji. Sve ono što nam treba kako bi imali dovoljno hrabrosti za iskorak iz sigurne zone u kojoj se većina ljudinalazi i djelovanje prema našim željenim ciljevima.
O ovom sam pričao s Mirkom Logožarom, osnivačem edukativne platforme Different.hr koji ujedno ima iskustvo na više Erasmus+ projekata, trenericom Iva Belé i Hanom Galogaža Lanča iz Centra tehničke kulture Rijeka u kojem je od 2006. do dana izlaska ovog teksta provedeno 30 EU projekata. Ono što je meni bilo najzanimljivije od svega je očit dokaz promjene uzrokovane edukacijom na pojedince iz najosjetljivijih skupina društva pa time i na cijelo društvo. Svakako pogledajte što su imali za reći u videu.

 
Programi i alati EU koje smo spomenuli u videu, a mogu vam pomoći na ovom putu su:

  • Erasmus+ program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Bitno je naglasiti kako se prilike ne nude samo studentima nego i različitim pojedincima i organizacijama. Specifična pitanja kojima se program bavi obuhvaćaju smanjenje nezaposlenosti, posebno među mladima, promicanje učenja odraslih, posebno u svrhu stjecanja novih vještina i vještina koje se traže na tržištu rada, poticanje mladih na sudjelovanje u europskoj demokraciji, potporu inovacijama, suradnji i reformama, smanjenje ranog napuštanja školovanja te promicanje suradnje i mobilnosti s partnerskim zemljama EU-a. Detaljne informacije o tim prilikama, uključujući kriterije prihvatljivosti te okvirni vodič za financiranje pročitajte na stranici programa.

 

  • ECDL omogućava stručno korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Europska računalna diploma je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na računalu prema normi. Zbog velikog uspjeha koji je ECDL postigao u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

 

  • Europass se sastoji od pet dokumenata u kojima se jasno i razumljivo predstavljaju vaše vještine i kvalifikacije u Europi, a uključuju životopis, jezičnu putovnicu, Europass mobilnost (bilježi znanje i vještine stečene u drugoj europskoj državi), prilog svjedodžbi i dopunsku ispravu o studiju.

 

  • Eurodesk podiže svijest mladih o mogućnostima mobilnosti. Eurodesk je glavni pružatelj informacija o europskim politikama i mogućnostima za mlade i one koji rade s njima, a dizajniran za profesionalce koji rade s mladima.

 

  • EU fondovi financiraju širok raspon projekata i programa u područjima kao što su regionalni i urbani razvoj, zapošljavanje i socijalna uključenost, poljoprivreda i ruralni razvoj, pomorska i ribarstvena politika, istraživanje i inovacije te humanitarna pomoć. Detalje o tome što točno možete financirati i na koji način istražite na linku.

Kako ostati motiviran za učenje?
Motivacija je uz koncentraciju jedan od najvažnijih faktora za učenje. Kako pristupiti učenju kada niste motivirani? Jako jednostavno – stvorite rutinu. Čvrsto vjerujem kako rutina pomaže prebroditi neke situacije koje nam bez navike postaju teže. Kažu da je za stvaranje navike potrebno 21 dan ponavljanja akcije, ja sam sebi odredio 30 dana za ovakve odluke i nazvao to pokret #30danaZaBolje u kojem se svaki dan kroz 30 dana trudim makar malo poboljšati i naravno izvršiti odlučeno. Moram vam reći da se nakon tih 30 dana mindset koji imam toliko promijenio da više nisam uopće imao ideju odustajanja i nakon tih 30 dana.
Još jedna stvar na koju morate paziti kod motiviranosti za učenje je vaš osobni stil. Volite li učiti sami, u grupama, online, privatno sa stručnjakom? Sve su to bitne stavke, otkrijte što vama najviše odgovara i na koji način i gdje vi najbolje učite.
Ima li bolje motivacije od dugovječnosti? Prema istraživanju koje su proveli David Cutler i Adriana Lleras-Muney postoji odnos između obrazovanja i zdravlja koji sugerira da godina formalnog obrazovanja može dodati više od šest mjeseci u vaš životni vijek. Uz to su otkrili da viša razina obrazovanosti ima korelaciju s nižom stopom anksioznosti i depresije te nižim stopam kroničnih bolesti poput bolesti srca, moždanog udara, hipertenzije, visokog kolesterola i drugih.
Ne sumnjajte u vlastite sposobnosti i ne uspoređujte se s drugima
Najveći čovjekov neprijatelj u učenju, a i u samom napredovanju su riječi: Ne mogu! Kako znate da ne možete, a niste ni pokušali uložiti vrijeme u nešto? Sami sebe u startu sabotiramo ovim. Jasno mi je da nekad imate uvjerenja kako niste dovoljno dobri za nešto ili nemate dovoljno prethodnog znanja, ali zašto ne bi krenuli s razmišljanjem: Ja mogu. Istinski vjerujem da čovjek može sve što hoće, ako se dovoljno trudi i želi to.
Bitno je osvijestiti kako ste jedinstveni i zato izbjegavati uspoređivanje s drugim ljudima. Bilo da imate fakultet ili nemate, imate 10 ili 70 godina, znate 1 ili 5 stranih jezika – sve su to drugačije startne pozicije, ali su i dalje startne pa onda samo – krenite. 🙂
Dajte sebi vremena i vjerujte procesu
Učenje je proces, dajte mu vremena koliko treba. Nigdje vam se ne žuri, ne morate sve odmah. Lagano, korak po korak, ovim načinom razmišljanja i alatima koje imate stvarno možete jednostavno doći na neku impresivnu razinu uspjeha. Kažem jednostavno jer kada znate zašto nešto radite i odlučni ste u toj namjeri – ma nema toga što vam može predstavljati poteškoću.
Nadam se da se u vama rodila barem mala iskra motivacije i znatiželje o tome što bi mogli postići kada bi odlučili aktivno ulagati u svoju edukaciju. Mene još više zanima kakvo bi cijelo društvo, cijela Europska unija bila kada bi svi krenuli raditi na sebi na ovaj način. Nadam se da ću to jednog dana i doznati.
Fotografija You X Ventures / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)