LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Vježbao sam 30 dana, svaki dan #30danaZaBolje

Zadnjih trideset dana sam vježbao svaki dan bez pauze. Zapravo priča je do samog kraja bila takva, ali se na kraju radilo o 29 dana jer me zadnji dan zbog promjene vremena uhvatila upala sinusa i jednostavno nisam mogao odraditi trening. Bez obzira na to s rezultatima sam bio toliko oduševljen da jedva čekam ovo podijeliti s vama.
Zašto sam se uopće odlučio na ovako nešto? Vježbanje nije nikada bilo nešto što sam u potpunosti prihvatio kao dio svog životnog stila. Iako sam prošao jako puno vrsta treninga i trudio ih se uklopiti u život, problem je bio što prvo nisam sportski tip, a drugo išao sam iz krajnosti u krajnost. Ne bih uopće vježbao, a onda bih krenuo previše vježbati i opet bih stao sa svime.
Ideja pokreta #30danaZaBolje je upravo suprotnost tome. Ajmo nešto napraviti malo boljim u 30 dana da potencijalno steknemo naviku za cijeli život.
Za početak sam odredio što to uopće meni znači trening i definirao kao pola sata tjelovježbe i potrošenih 300 kalorija kroz dan koje sam pratio uz Apple Watch. Mislim da je takvo praćenje super jer si jednostavno nisam mogao dopustiti da nemam ispunjenu tu ikonicu svaki dan. Treninzi, kombinacija kardio vježbe i vježbe snage s opterećenjem, bili su:

  • Trčanje vani
  • Samostalni trening u teretani
  • Yoga doma
  • Trening s trenerom

30 dana, 300 kalorija, 30 minuta. Mislim da je izvedivo svima.
U cijelom procesu mi je pomogla tvrtka A1 All Natural s kojom sam već radio eksperiment s 30 dana bez šećera. Pogledajte kako je to prošlo, ako već niste. (Hint: i dalje ne jedem šećer, a utjecaj toga na moje tijelo i život je svakim danom sve bolji).
Njihov Raw Bite mi je bio i ostao glavna zdrava zamjena za obrok prije ili poslije treninga. Super je što se radi o prirodnim sirovim pločicama koje su jako ukusne i taman me zasite te mi daju dovoljno energije za pošten trening. Možete ih pronaći na njihovom webshopu, a uz promo kod TP10 imate 10 % popusta na cijelu kupovinu.

Osim toga pošto sam računao da ću biti iscrpljeniji no inače sa svakodnevnim treninzima, pogotovo uzimajući u obzir da je krenula nova radna sezona i imam dosta obaveza, svakodnevno sam uzimao i Strath Vitality +Mg. Radi se o švicarskom dodatku prehrani obogaćenom prirodnim magnezijem iz mora. U postupku proizvodnje stanicama kvasca dodaje se više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta zbog kojih onda Strath sadrži više od 60 metabolički aktivnih tvari poput minerala, vitamina, aminokiselina i gradivnih tvari poput L-karnitina i koenzima Q. Nisam nutricionist i ovo vam prenosim iz vlastitog iskustva, ali meni se čini kao odličan proizvod koji vrijedi probati.
Cijeli proces sam prilagodio sebi i definitivno sam morao naći neku dodatnu motivaciju da svaki dan budem fizički aktivan. Nekad su treninzi bili lakši, nekad naporniji, ali ta konzistencija i činjenica da niti jednom do samog kraja nisam preskočio trening mi je konačno stvorila osjećaj uključivanja fizičke aktivnosti u svakodnevni život. Ne kažem da sam svaki dan jedva čekao trening, ali to je postalo kao nešto što jednostavno ne mogu preskočiti – poput pranja zubi.
Možda će zvučati smiješno, ali poruke s Apple Watcha koji je navijao za mene u najdužem periodu aktivnosti ikad su mi baš bile motivacijske. Rezultati koje sam primijetio u ovom procesu uz svakodnevno vježbanje su:

  • Generalno bolji osjećaj – činjenica je da aktivnost potiče dodatno lučenje endorfina, neurotransmitera koji djeluju poput antidepresiva. Osjećaj prije i poslije (čak i kratkog) treninga je stvarno bio neusporediv.
  • Bolje razine energije i produktivnost – iako možda ne izgleda tako, vježbanje povećava razinu energije te smanjuje osjećaj umora. Znate ono kada ste stalno na kauču i ništa vam se ne da ili kada ste stalno u pokretu i sve odradite?
  • Bolje kreativne ideje i rad na sebi – ovo sam primjenjivao za vrijeme samostalnih kardio treninga. Upalio bih podcast ili glazbu ako mi se ne sluša i pustio da misli lutaju. Došao bih u neko posebno stanje u kojem sam se osjećao tako motivirano i istovremeno pun novih ideja da sam jedva čekao da krenem u primjenu.
  • Tijelo koje bolje funkcionira – nisam u ovo ušao kako bih smršavio, ali sam zbog povećane aktivnosti izgubio dosta masnog tkiva što je opet utjecalo na bolji osjećaj. Kada se sjetim perioda bez kretanja uopće mi nije jasno kako sam mogao funkcionirati na taj način.


Htio bih se ovih putem zahvaliti i treneru Dinu koji mi je bio podrška u cijelom procesu. Možete ga naći na njegovom Instagramu.
Ako krećete u trening po prvi puta svakako bih vam preporučio da uzmete trenera koji će vam pomoći.
Koliko god slušao od gotovo svakog govornika i osobe koja je uspješna da im je tjelovježba nezamjenjiva nisam to dovoljno jako percipirao dok se nisam sam stavio u tu poziciju. Vama bih preporučio isto. Odredite što vama znače treninzi, prilagodite ih sebi i pokušajte samo 30 dana svaki dan napraviti nešto po tom pitanju. Može biti i pola sata brze šetnje, ali je svaki dan uključite u svoj raspored. Siguran sam da ćete nakon kraja eksperimenta doći do sličnih zaključaka kao i ja, ali još važnije – da ćete nastaviti jer će vam se novi stil života jako svidjeti.

Ako želite podijeliti svoje iskustvo ili predložiti idući eksperiment, pišite mi u komentare ili podijelite priču na društvenim mrežama s oznakom mog profila @tomislavpancirov i hashtagom #30danaZaBolje kako bih je mogao podijeliti.
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)