LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Zašto ćemo lakše prebroditi trenutnu krizu?

Ne možemo, a da se ne osvrnemo na trenutnu situaciju koja se događa u svijetu. Za početak mislim da je bitno u svakoj kriznoj situaciji pa tako i ovoj ostati smiren. Smirenost je ključna ako želimo izaći zdravi iz svega, kako fizički tako i psihički.
Shvatio sam da gledam vijesti u zadnje vrijeme više nego što to inače radim i da je to počelo negativno utjecati na mene, na neki način kao da počinjem osjećati laganu anksioznost. Kako bih to izbjegao prestao sam gledati vijesti i ponašao se najpametnije moguće za mene i cijelo društvo u tom trenutku, ponašao se odgovorno #OstaniDoma – smanjio sebe i cijelo društvo izlaganju virusu i ponašao se da je ova situacija s COVID-19 ista kao i sve situacije u kojima se nalazimo.
Smirenost i pametno pristupanje ovom problemu smanjuje negativni utjecaj kojeg bi inače bilo puno više. Panika utječe negativno i na sve druge aspekte vašeg života i sprječava racionalno razmišljanje. Primjer, ako do vas dođe neka informacija, jako pazite otkud je ta informacija došla. Ne smijete širiti paniku, to je veliki problem. U kriznim situacijama kao što je pandemija trebamo gledati službene kanale i stranice gdje se nalaze provjerene informacije.
U cijeloj ovoj priči nismo sami. Imamo Europsku uniju i zbog toga smo dio velike zajednice koja stvarno ulaže ogromne napore da bi naš stil života ostao isti, da bi iz svega izašli živi i zdravi te s minimalnim ekonomskim posljedicama.
Upravo su krize situacije gdje bi trebali preispitati svoja stajališta i koje su prave vrijednosti te je ovo idealno vrijeme za prosperitet ako razmišljamo na pravi način i smireno gledamo prave činjenice.
Krenimo praktično od zaštitne opreme i zaštitnih sredstava. Europska komisija radi sve kako bi osigurala da se može proizvoditi oprema. S druge strane isto tako radi sve kako bi bila dovoljna opskrba u cijeloj Europi.
Ova nas situacija uči da brinemo o našim najugroženijim članovima društva i da nitko od nas nije jedinka te svima nama treba pomoć. Budimo solidarni!
Što se tiče robe Europska komisija je sa smjernicama za države članice putem „Zelenih traka“ osigurala kontinuirani protok robe između država članica tako što je na svim granicama sa svim zdravstvenim provjerama potrebno maksimalno 15 minuta. Dakle, sve je ok, svega ima i ništa nam neće faliti.
Takozvani ghost letovi – avioni koji moraju letjeti iako bili prazni su ukinuti u vrijeme ove krize što me s ekološke strane brinulo.
Ekonomska strana priče brine veliki broj ljudi i to mi je jasno s obzirom na to da se ova kriza uspoređuje s onom iz 2008. godine, ali čak i s velikom depresijom.
Situacija tada nije ista kao i sada. Dio smo veće zajednice, Europske unije, cijelo zajedničko tržište ima problem i EU radi sve što je moguće kako bi se svi oporavili.
Novi program koji se zove SURE vrijedan je 100 milijardi Eura i to je način kako EU osigurava izlazak iz recesije. Detaljnije o svemu pogledajte u videu.
Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa: 📌 https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_hr
Borba protiv dezinformacija: 📌 https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/fighting-disinformation_hr
SURE: 📌https://ec.europa.eu/croatia/News/koronavirus_komisija_aktivira_sva_svoja_sredstva_kako_bi_zastitila_zivote_i_izvore_prihoda_hr
Stvarno vjerujem u moć zajednice. Vjerujem ako svi skupa prionemo ovome da ćemo izaći još jači iz cijele situacije, ali zato je za početak jako bitna vaša mentalna snaga. Vjerujem da ima pozitivnog i odgovornog u svima nama i bitno je razmišljati tako da ćemo svi skupa ovo riješiti i da smo prolazili kroz gore situacije koje smo isto tako riješili.
Dugo nisam snimio video sličnog tipa i htio sam da malo popričamo o tome što se trenutno događa. Od korona virusa, panike, pandemije, infodemije i kako se zapravo nositi s cijelom situacijom. Želio bih da gledate na video ispod teksta kao da pijemo čaj ili kavu skupa i pričamo te mi kažete povratno neka svoja razmišljanja i stajališta premda se ne slagali s mojima kako bi mogli zajedno doći do još boljih rješenja.

Naslovna fotografija:  Ian Stauffer / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)