LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako mi je bilo u Bruxellesu: EU komisija i Parlament

Putovao sam u Bruxelles u sklopu EU digital leaders programa i taj put me stvarno nagnao na razmišljanje o utjecaju cijele Unije na živote svakog od nas i odlukama koje radimo.
Činjenica je da promjena dolazi od vas. Tebe osobno, tvoje obitelji, tvog kvarta, grada, države, potom cijele Unije u kojoj skupa utječemo na cijeli svijet i zajedničku sudbinu.
Sada ćete možda reći da vaše odluke i akcije nemaju utjecaj, da nemate dovoljno godina ni razloga za nešto više, ali pogledajte samo što je napravila Greta Thunberg – šesnaestogodišnjakinja iz Švedske koja je pokrenuvši školske prosjede zbog svijesti o klimatskim promjenama došla sve do EU parlamenta.

Kako uopće EU ima utjecaj na naše živote?

Jer nam omogućuje jedinstveno tržište, slobodno kretanje većine robe, usluga, novca i ljudi, konkretno moj život digitalnog nomada. Vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, ravnopravnost, sloboda, demokracija, vladavina prava. Europa je budućnost i naša sadašnjost, razmislite malo. Pola stoljeća mira i blagostanja su znatno popravili životni standard milijun Europljana. Na nama je što ćemo napraviti sa svojom budućnošću, koju prečesto uzimamo zdravo za gotovo. Europarlamentarni izbori su gotovi, ali to ne znači da je gotov interes i uključenost u te teme.

Ovo NIJE politička poruka i ne zanima me vaša stranačka pripadnost, ono što me zanima je preuzimanje odgovornosti za svoj život što je ključna stvar za bilo kakvu promjenu.

Pitanje koje sam si postavio prije mnogo godina bilo je: Ne bi li moj posao trebao biti nešto što me čini sretnim?
Zbog tog jednostavnog pitanja sam tu gdje jesam danas. Sretan, vodim svoj biznis i živim na način na koji želim živjeti. Pod svojim uvjetima i pravilima. U govoru koji sam imao prilikom posjeta Europskoj komisiji sam se isto pitao i dodatno razmišljao.
Što bi bilo da je svatko od nas dovoljno sretan da ima privilegiju raditi posao koji vole i kojim mogu inspirirati druge ljude?
Koliko utjecaj ovo ima na cijelo društvo ako samo 9 % ljudi smatra da koriste njihov puni potencijal na poslu? (Konkretno u RH prema istraživanju koje sam radio u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Rijeci)
Nemam vam odgovor, ovo je više retorično pitanje za koje se nadam da će vas navesti na razmišljanje. Ono što znam je da sam jako zahvalan sam za ovu priliku i ljude koje sam putem upoznao.
Cijeli govor i vlog s putovanja s puno doživljaja, smijeha, zabave i nepredviđenih događaja možete pogledati u videima ispod.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)