LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

33 razloga zašto su super tridesete stanje uma, a ne godina

Sjedim za radnim stolom i pišem ovaj blog dok osjećam veliko uzbuđenje oko onog što ću napisati. Iskreno, nemam pojma što ću napisati. Odlučio sam samo prenijeti cijeli tok misli i stanje u glavi na blog bez pretjeranog planiranja, osmišljavanja, prerađivanja i uređivanja. Dugo to nisam napravio i po osjećaju vidim da mi je falilo. Čak me malo podsjeća na prvi blog koji sam pisao još u srednjoj.
Pijem svoj earl grey s rižinim mlijekom, ali malo je još vruć pa čekam da se ohladi. Ventilator lagano puše uz zvukove chill glazbe s TV-a. Razmišljam o tome kako su ove tridesete stvarno super. Znam da sam već pričao o tome, ali i dalje se ne mogu oteti dojmu da nismo dovoljno svjesni toga.

EDIT: Ovaj tekst je napisan prije godinu dana, na moj 32. rođendan, čitam ga pred svoj 33. rođendan i uz to što se sa svim i dalje slažem imam i jedan dodatni, 33. razlog koji možete naći na kraju teksta. 😉

Work From Home Coffee GIF - Find & Share on GIPHY
E da, danas mi je 32. rođendan. Pada mi na pamet da napišem nešto tipa 32 razloga zašto su tridesete super, samo super nije dovoljno catchy. Možda 32 razloga zašto su super tridesete stanje uma, a ne godina. Kul. To mi se sviđa. Ajmo redom:

 1. Prihvaćanje – sam si sebi baš super, prihvaćaš svoje potencijalne mane kao nešto što je tebi jedinstveno ili nešto na čemu radiš. Ovo može biti druga točka.
 2. Rad na sebi – za one stvari na kojima želiš raditi, vještine koje želiš popraviti, nove koje želiš naučiti. Imaš energije i volje za to i dovoljno predanosti da to napraviš.
 3. Svjesnost – bilo da pričamo o tome kako znaš koliko vrijediš, što želiš, a što ne ova svjesnost stvarno nema cijenu.
 4. Briga za sebe – odmor, meditacija, knjiga, Netflix, čaj, druženje, ruženje. Što god ti treba.
 5. Obitelj – jako ti je bitna i razmišljaš kako i sam tek shvaćaš stvari pa si im jako zahvalan na svemu što su učinili za tebe i što su ti omogućili bez obzira na to.
 6. Znaš tko su ti pravi prijatelji.
 7. Bez obzira na to što znaš tko su ti pravi prijatelji i dalje te neki mogu iznenaditi – bilo ugodno oni od kojih nisi očekivao ili neugodno oni od kojih si nešto očekivao.
 8. Solo večer doma ti je draža od izlaska. Ovo sam morao napisati jer svaka lista o zrelosti to traži. Nemojmo se lagati, sve je individualno pa tako i ovo. Ok križam ovo s liste i stavljam – prilagodba sebi, radiš sve kako ti odgovara. Kul.
 9. Voliš provoditi vrijeme solo i ne moraš stalno biti u društvu ma koliko god bilo super. E ovo je već bolje.
 10. Imaš dovoljno znanja i kontakata da pokreneš stvari koje želiš pokrenuti – bilo da organiziraš druženje ili nacionalni projekt sve je puno lakše kad si par godina u pravim krugovima.
 11. Hrana – znaš točno što želiš, a što ne.
 12. Tjelovježba – jasno ti je ako se ne baviš nekim oblikom fizičke aktivnosti da stvari ne idu na bolje bilo da pričamo o energiji, bolovima ili o izgledu. Istovremeno čitaš članke o šezdesetogodišnjoj bilderici koja je počela vježbati u pedesetima i sad joj je super pa ne gubiš nadu.
 13. Offline is the new luxury – bilo da si to možeš priuštiti ili ne, znaš da ti treba offline vrijeme i pitaš se kako će to znati klinci koji žive u tabletu.
 14. Znaš koji ti tempo odgovara u svemu, radiš na tome da uspiješ imati svoj tempo bez obzira na vanjske utjecaje. Možemo pričati o kašnjenju na kave ili o građenju biznisa, opet ovisi o tebi.
 15. Glazba – slušaš ono što ti odgovara, nemaš problem što netko drugi misli o tome.
 16. Sadržaj – paziš što konzumiraš, biraš što ti utječe na trenutno stanje i držiš se onog što te uzdiže, a ne spušta.
 17. Location, location, location – vidiš kako nije susjedova trava uvijek zelenija i kako nama u Hrvatskoj zapravo uopće nije toliko loše koliko mediji prikazuju da je. Clickbait-away.
 18. Prethodnu točku si shvatio između ostalog iz putovanja i priča ljudi po putovanjima. Putuješ jer te ispunjava, jer te to hrani i jer iz toga nalaziš dodatnu motivaciju.
 19. Ciljevi – neke već ostvaruješ, neke niti nećeš, a neke tek smišljaš, ali znaš gdje želiš biti. Daj si jedan self-five!
 20. Održivost – postaje ti sve bitnija, od smanjenja korištenja plastike, odabira namirnica, reciklaže do holističkog pogleda na biznis i život. Shvaćaš da nema smisla kratkoročno razmišljati.
 21. Bez obzira na to shvaćaš i da moraš biti u trenutku, uživati u sadašnjosti, iako većinu vremena ipak odeš u prošlost ili budućnost. Ali i to je ok.
 22. Ne želiš provoditi vrijeme s ispraznim fejk ljudima. (ova točka nema veze s prije spomenutim prijateljima, ovo su oni kvazi poznanici koji te većinom vremena žele iskoristiti za nešto)
 23. Pogreške – shvaćaš da si ih napravio i da ćeš ih još napraviti, ali radiš sve da to smanjiš što je više moguće i naučiš iz toga.
 24. Strast – znaš u čemu uživaš, što te ispunjava i što želiš raditi. Nije bitno jesi li to pretvorio u posao ili ti je još hobi, ali točno znaš što ti je fenomenalno.
 25. Uzori – imaš ljude koji su ti uzori i učiš od njih, bilo direktno mentorstvom ili kroz sadržaj koji nalaziš.
 26. Ne. Jednostavno – ne. Naučio si reći ne ili tek učiš, ali odbijaš stvari koje ti ne odgovaraju i koje ti dugoročno nisu potrebne. Bravo!
 27. Zahvalnost – na svemu i stalno. Znaš da bez toga nema napretka.
 28. Vizualizacija i vjera – jasno ti je koliko toga možeš postići i koliko daleko možeš doći, a tek biti na početku svog puta.
 29. Dobro i duhovnost – znaš što je dobro, a što nije u višem smislu. Osjećaš unutarnji mir.
 30. Sreća – aktivno radiš na svojoj sreći i znaš da ne ovisi o drugima niti o vanjskim utjecajima već o tebi samom.
 31. Imaš svoj đir – nije te briga što drugi misle kakav bi trebao biti.
 32. Godine – shvaćaš da si bez obzira na na preko 11.000 dana koji su iza tebe tek na početku početaka, upravo zato su super tridesete stanje uma, a ne godina.
 33. Uklanjanje nepotrebnog – ovo mi je definitivno obilježilo prethodnu godinu pa dodajem na popis. Ne mislim na klasičan minimalizam već na micanje svega što za nas nije dobro, što nam stvara nepotrebnu gužvu i stres. Bolje sam to pojasnio u videu pa poslušajte.

 
Bez obzira na to jasno kako nismo svi na istoj razini u isto vrijeme. Netko tko ovo čita u dvadesetima možda osjeća sve te 33 stvari i misli se “Baš mi je dobro”. Isto tako netko u pedesetima (možda ona bilderica s početka priče) razmišlja kako bez obzira na godine sada sve ovo osjeća i kreće u još bolje osobne pobjede. Bravo ljudi! Godine su samo broj, ali nas podsjećaju kako vrijeme prolazi i kako stalno trebamo raditi na sebi i na odnosima s dragim nam ljudima. Pa sretan vam svima svaki dan, idem sad popit čaj, taman se ohladio koliko treba. 😉
 
Cover fotografija  Avi Richards / Unsplash

You might be interested in …

4 komentara

 1. Definitivno 😊 znaci ja sam prije manje od mjesec dana napunio tridesetu i našao sam se u svim tvojim točkama 😊 svaka čast…. jako lijep osjećaj kad čitajući ovo vidim na kojem mjestu stojim u životu i koliko sam zapravo sretan i zadovoljan sa svojim životom 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)