LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Zašto vam društvene mreže mogu donijeti poraz ili pobjedu u životu i što možete napraviti oko toga

Probudili ste se i prva stvar koju radite je grabite mobitel koji se nalazi na noćnom ormariću (ne potičem ovo, ali realno većinom se tako ponašamo). Svjetlost ekrana vas lagano budi dok polako vidite obrise objava s Instagrama. Kreće scroll, dupli tap, srca lete, bacate se na storije – preskoči, preskoči, pogledaj, preskoči. Jeste li se ikad zapitali koliko ste informacija, ideja i ponašanja  primili u tom periodu na samom početku vašeg dana?
Sadržaj koji konzumiramo jako utječe na naše stanje, ponašanje i naš život. Ono si što jedeš i onakav si kakvo ti je društvo se jednostavno može prenijeti na izjavu – ono si što pratiš na društvenim mrežama. Iako vam možda na prvu ovo djeluje dosta drastično razmislite kako su prije (a i danas neki) totalitarni sustavi kontrolirali svoj narod – propagandom, kontrolom medija koja im je dostavljala upute o ponašanju i učila ih što je poželjno, a što nepoželjno.
Za primjer kakve nas ideje svakodnevno kontaminiraju prošao sam društvene mreže nekoliko medija i evo što sam ubrao:

 • Odlikovanje zločinca
 • Moje odgovornosti nema
 • Najgori smo u EU
 • Zaprijetio je smrću
 • Potukli se u kafiću
 • Alarmantno stanje
 • Treći svjetski rat

Popis možemo nastaviti unedogled a prošao sam samo nekoliko zadnjih objava. Kako se netko tko konzumira ovakve sadržaje uopće može osjećati motivirano, pozitivno, imati volje i želje za promjenom kada ti se stalno nameće ideja da ništa zapravo nema smisla jer živimo u kaosu i najgore nam je na planeti.
Upravo zato nužno je razmišljati o tome što konzumiramo na društvenim mrežama kako bi si u životu osigurali pobjedu što god ona značila za nas.  🙂

Novi video svaki četvrtak u 19h na YouTube kanalu
 

 1. Zašto koristite društvene mreže? Koji cilj imate?

Ok je ako ih koristite samo za razonodu i odmor, ali ako želite nešto naučiti, postići s njima, povezati se s pravim ljudima, pronaći inspiraciju onda toga morate biti i svjesni te raditi u tom smjeru.

 1. Kako se osjećate dok ih koristite ili nakon toga?

Znate onaj osjećaj kada se nakon predugog korištenja društvenih mreža osjećate nekako isprazno kao da vam je otišla sva energija? Pa vjerojatno i je, za sve treba imati granicu. Uključite si upozorenja koja će vas upozoriti nakon određenog vremena korištenja kako ne bi dolazilo do toga, možete ih podesiti na samom Instagramu ili u postavkama mobitela.

 1. Želite li neke ljude maknuti ili samo sakriti?

Jasno da imate prijatelje koje nećete maknuti s popisa prijatelja, ali možda ih možete sakriti ako vas smeta njihov sadržaj. Povremeno možete otići na njihov profil da ih „posjetite“ ako vas zanimaju i tako vidjeti što se s njima događa. Bitno je da sve optimizirate da vama odgovara kako ne bi bili žrtva tuđeg sadržaja i stanja. Možete sakriti sav sadržaj, samo neki, na određeni period itd.

 1. Stavite prioritet na sadržaj koji djeluje pozitivno na vas (notifikacija, subscribe…).

Budimo afirmativni i stavimo prioritet na sadržaj koji nas uzdiže i u kojem uživamo. Subscribeajte se, uključite notifikacije za taj sadržaj, a opet ako vam u nekom trenutku ni taj sadržaj ne bude odgovarao maknite ga. Morate biti nemilosrdni u ovome, radi se o vašem životu.

 1. Maknite sve što utječe negativno na vas!

Napravite digitalno okruženje u kojem želite biti. 🙂 Nemojte imati tolerancije ni za kakve negativnosti i toksičnosti. Block, delete, remove. Next.

 1. Nemojte biti pod stresom zbog tuđih online života.

Ovo je česta situacija – gledamo tuđe profile i mislimo kako je njima super, a nama nije. Online životi ne moraju biti stvarni, puno ljudi jako lijepo stvara sliku svojeg fiktivnog života koji nema veze sa stvarnošću. Pratite i njih ako vas inspiriraju ili nešto učite od njih, ali nemojte sebe smatrati žrtvom ili da ste manje vrijedni jer ne putujete stalno, nemate skupe stvari ili ne živite u teretani. Ja kada vidim nekog da živi život kakav bih ja htio u nekom pogledu pokušavam razmišljati da me upravo na to inspirira, da mi daje prikaz kako je to moguće i sretan sam što ima takvih primjera. Bez ikakve ljubomore, uživam u tome da je drugim ljudima super.

 1. Maknite se s društvenih mreža i krenite u akciju!

Sve je super na društvenim mrežama, ali nema uspjeha bez akcije u stvarnom životu. Naučite, inspirirajte se, povežite se i onda sve ugasite i krenite raditi. Bez toga ništa od rezultata. 😉
https://www.instagram.com/p/Bsf_q6SnZYR/
 
Cover fotografija Jakob Owens / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)