LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Vizualizacija: kako ostvariti SVE što želiš

Misli sadrže kreativnu snagu i neprestano se izražavaju u našem životu. Jednom kada to shvatimo, možemo početi jasno i svrhovito osmišljavati svoj život. Vizualizacija je iznimno moćan alat koji vam može pomoći u ostvarivanju puno stvari u životu. Za početak o svom osobnom iskustvu s vizualizacijom pričam u videu koji možete pogledati.

Ovakvih videa će biti još puno tako da pretplati se na kanal na linku da neki ne propustiš! 🙂
Pa kako to možemo iskoristiti i primijeniti na stvarnost u našim životima?
Svakodnevno se usredotočujući na ono što želite. Više tehnika vam mogu pomoći u fokusiranju i usmjeravanju misli, a prva koju biste trebali naučiti je vizualizacija.
Vizualizacija je s jedne strane mentalna proba. U mislima stvarate što realnije slike da ste već ostvarili ono što želite. Zatim ponavljate ove slike iznova i iznova, svakodnevno sve dok se ne ostvare. Mašta je važan saveznik.

Što je vizualizacija

Vizualizacija je stvaranje mentalne slike i povezivanje s osjećajem realizacije određene želje. Otkrio sam je još u srednjoj školi i bilo mi je jako zanimljivo na koji se način možeš osjećati kao da se već nešto ostvarilo dok se još ni približno nije. Baš moćno.
Postoji puno znanstvenih dokaza da vizualizacija stvarno djeluje, a neki liječnici u inozemstvu čak koriste ovu metodu kod izlječenja pacijenata. Ako si zamišljenu mentalnu sliku stalno vraćate, tada vaš mozak postaje na neki način treniran na taj ishod, a vanjski svijet postaje odraz vašeg unutarnjeg stanja. Sve što želite dovoljno jako može se i ostvariti!
https://www.instagram.com/p/BaBJRXnlK6L/?taken-by=teatime.com.hr
Ono na što se usredotočite, to privlačite
Ključ vizualizacije je uvijek zamisliti i čvrsto vjerovati da ste postigli vaš cilj i da već imate ono što želite. Ovo je mentalni trik. Umjesto da svoje napore uložite u nadanje ili da gradnju samopouzdanja da će se jednoga dana to dogoditi, ponašajte se i osjećajte to kao da vam se to sada događa. Na jednoj razini vi ste svjesni da je ovo samo mentalni trik, ali podsvjesni um ne može razlikovati između stvarnog i onoga što je zamišljeno. Vaša podsvijest će djelovati na slike koje stvorite unutar nje, bilo da odražavaju vašu trenutnu stvarnost ili ne.
Kakva god bila definicija uspjeha, to možete postići. Nakon što shvatite moć uma, možete postići sve ono na što se odlučite.
Znanstvenici vjeruju da možemo doživjeti stvarne i imaginarne događaje na slične načine.
Prema Aymericu Guillotu, doktoru znanosti i profesoru Centra za istraživanje i inovacije u sportu na Sveučilištu Claude Bernard Lyon u Francuskoj, bilo da hodamo planinskom stazom ili je samo slikamo, aktiviramo mnoge iste neuronske mreže. Ovo su staze međusobno povezanih živčanih stanica koje povezuju ono što vaše tijelo čini s moždanim impulsima koji njime upravljaju. To možete koristiti u svoju korist na različite načine. Na primjer, zamišljanje sebe kako radite pokrete može vam pomoći da se poboljšate u njima: legendarni golfer Jack Nicklaus vježbao je svaki hitac u glavi prije nego što ga je izveo u stvarnosti. Ovo prakticira ogroman broj uspješnih sportaša.
Mentalni treninzi također potiču simpatički živčani sustav, koji upravlja našim reakcijama na borbu ili bijeg i uzrokuje povećanje otkucaja srca, disanja i krvnog tlaka. Tako jednostavno predviđanje pokreta izaziva reakcije živčanog sustava usporedive s onima zabilježenima tijekom fizičkog izvršavanja iste akcije, kaže Guillot.
Iako može zvučati kao hokus-pokus, neka istraživanja pokazuju da bi zamišljanje moglo pomoći da dobijete rezultate čak i kada ne pomičete mišiće. Prema jednoj studiji iz SAD-a, sportaši koji su mentalno vježbali hip-flexor vježbu imali su dobitak snage koji je bio gotovo toliko značajan kao i kod ljudi koji su vježbu zapravo obavljali pet puta tjedno po 15 minuta.
Ako je vaš izazov više mentalni nego fizički – primjerice, teški razgovor – ove slike vas mogu održati mirnim i usredotočenim. Zamišljanje smirenosti može također umanjiti fizičke simptome stresa, poput porasta otkucaja srca ili hormona stresa. Ja prije takvih razgovora uvijek zamišljam pozitivan ishod i kako se osjećam u tom trenutku.
Kad više puta zamišljate da obavljate neki zadatak, možete naučiti živčani sustav tako da se radnja osjeća poznatom kada je idete izvršavati. Dodatno, na psihološkoj razini, predviđanje uspjeha može poboljšati motivaciju i samopouzdanje što vas dovodi u začarani krug ostvarenja svega što želite.

Kako vizualizirati

  1. KORISTITE SVOJA SVA ČULA

Mentalne slike se često nazivaju vizualizacijom, ali nisu ograničene na vizualno. “Najefikasnija vizualizacija uključuje svih pet osjetila”, kaže Michael Gervais, doktor znanosti, psiholog u Los Angelesu, koji je surađivao s brojnim profesionalnim sportašima i timovima. Što mirišeš, čuješ, osjećaš? “Trebali biste biti toliko uronjeni u mentalnu sliku da izgleda kao da se zapravo događa”

  1. BUDITE GLAVNI GLUMAC SVOJE PRIČE, A NE GLEDATELJ

Kod vizualizacije je izrazito bitno da ste u vlastitoj perspektivi kada je izvodite, a ne da gledate iz tuđe, kao recimo gledatelj svoju vlastitu predstavu.

  1. VJEŽBAJTE

Baš kao što ne možete postati bolji govornik jednostavno čitajući knjigu o toj temi, „jedini način na koji postajemo bolji je vježbanjem“, kaže Tammy Miller, trener govora na State Collegeu u Pennsylvaniji i govornik za Toastmasters International, neprofitnu organizaciju za komunikacijski razvoj i vođenje. Slike bi trebale biti toliko detaljne da u njihovom umu treba gotovo toliko vremena koliko bi bilo potrebno u stvarnom životu.

  1. ZAPIŠITE

Pomaže pri redoslijedu. Ako niste prirodno nadareni za vizualizaciju, pokušajte si olakšati zapisivanjem.

  1. BUDITE SPECIFIČNI U SVOJOJ NAMJERI

Prije nego što se upustite u vizualizaciju, jasno zacrtajte svoj cilj koji želite ostvariti.

  1. ZAMISLITE SVAKI KORAK

Detaljizirati je iznimno važno pri vizualizaciji zato što su studije pokazale da osobe koje su zamišljale svaki korak bile uspješnije u postizanju svojih ciljeva.

  1. OTPUSTITE KOČNICE

Pri ovim vježbama najvažnije je ostati otvorenog uma.
Vjerovati u sebe i u konačne rezultate.

  1. OSJETITE REZULTATE

Ako vam vizualizacija pomogne u ostvarivanju vaših ciljeva, priznajte sebi i drugima da ste stvarno vi oni koji ste potakli promjenu u vlastitom životu.
https://www.instagram.com/p/BZ1KJ64lrN0/?taken-by=tomislavpancirov

Preselite vizualizaciju u stvarni svijet

Ponekad nije loše materijalizirati stvari koje vam mogu pomoći u vizualizaciji. Ovo vam može biti zanimljiv dodatni projekt. Jedna od mojih materijalizacija bila je dizajnirana posjetnica za posao koji sam htio dobiti. Kada sam je napravio i isprintao dok mi je bila u rukama imao sam stvarno osjećaj kao da je stvarna te da već radim tamo. Ponio sam je na taj razgovor za posao za koji sam bio siguran da će se ostvariti – na kraju i je. Ne moram vam opisivati kako sam bio sretan kada sam kasnije na tom poslu dobio gotovo identičnu posjetnicu – ovaj put pravu. 🙂

Kada raditi vizualizaciju

Iz mog iskustva, vizualizaciju je dobro raditi rano ujutro ili kasno navečer. Bitno je da budete jako opušteni i u pozitivnom raspoloženju.  Maknite mobitele i druge stvari koje bi vam mogle raditi distrakciju dok vizualizirate. Ovo je vaša mala meditacija, posvetite joj se. Probajte postići stanje sreće i stanje pravog uzbuđenja oko toga što će se dogoditi. Prvi put kad vizualizirate obavezno zapišite ono o čemu vizualizirate. Na taj način ćete se lakše vratiti na željenu sliku.
Nadam se da vam je ovaj blog pomogao, ako je komentirajte mi svoja iskustva s vizualizacijom. Siguran sam da će pomoći mnogima koji možda trenutno ni nemaju ideju koji potencijal imaju.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)