LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Pokreni biznis: Kako pronaći motivaciju i voditi holistički biznis

Motivacija je nešto što nas pokreće u poslu, gura prema naprijed, daje nam energiju, ali za početak evo može biti uzrok nedostatka motivacije:

  1. Ne vjerujete u ono što radite – nije povezano s vašom svrhom bez obzira na svu zaradu to vam u nekom trenutku ništa ne znači
  2. Perfekcionizam – bojite se krenuti kako nešto ne bi bilo savršeno vidio sam puno takvih primjera
  3. Strah od nepoznatog – strahu nema mjesta u poduzetništu – neke stvari će se dogoditi, ako se možete pripremiti – pripremite se, ako ne možete onda jednostavno radite najbolje što možete i kasnije razmišljajte što ćete napraviti. FEAR fantasised experiences appearing real
  4. Distrakcije – lako vas nešto odvuče na drugu stranu bilo da se previše opuštate ili zamarate nebitnim stvarima morate pronaći svoj fokus 
  5. Ne znate delegirati ili tražiti pomoć – ne možete sve sami, čak i ako možete pitanje je trebate li ili se trebate fokusirati na ono u čemu ste najbolji i što najviše volite a za ostalo angažirati druge stručnjake. Iako možete raditi neki dosadan zadatak koji je nužan s tim ćete postići situaciju u kojoj vam se ne radi ni onaj dio posla koji stvarno volite.

Kada ste poduzetnici nemate baš previše vanjskih motivatora, odnosno i ako imate vaša unutarnja motivacija mora biti najsnažnija. Što možete napraviti da nađete motivaciju ako je nemate?

  1. Definirajte koja je vaša osobna misija, svrha, što želite postići s ovim a šire je od same zarade. Zarada treba biti samo produkt ne i fokus. moja osobna misija je kroz konzalting i edukaciju pomoći individualcima i tvrtkama da ispune svoje potencijale kroz digitalne komunikacijske alate. zbog toga radim na ovom sadržaju koji besplatno dijelim uz to što radim personalizirane edukacije, digitalne komunikacijske strategije i privatni konzalting.
  2. Postavite si ciljeve i tjedne akcije, što trebate napraviti u kratkom i dugom periodu – ali nemojte da vas preuzme osjećaj kako ima previše toga. pratite progres na maloj skali u danu u tjednu i sve bilježite kako bi vidjeli gdje se kreće projekt.
  3. Budite svjesni gdje se nalazite i budite na tome zahvalni – često zaboravimo gdje smo došli – u kojoj god ste fazi budite realni oko nje. Na instagramu sam naletio na jedan super citat koji kaže “Sjeti se da si nekad molio za stvari koje imaš danas” možemo pričati i o mindsetu, volji, znanju bilo čemu što smo kroz neki period prikupili. Sama odluka da radite na sebi i educirate se je već veliki korak. Kada ste na svemu zahvalni lakše idete dalje nego kada konstantno tražite idući korak i trčite prema svemu. kako kažu ovo nije sprint nego maraton.

Više o Holističkom biznisu sam pisao u ovom blogu ali ukratko radi se o konceptu u kojem biznis ne odvajamo od života odnosno gledamo na sve kao na jednu cjelinu. 
Nažalost, klasični pristup biznisu je najčešće usmjeren na jedan cilj – profit do kojeg se ponekad dolazi raznim, ne toliko lijepim putevima. Jeste li se ikad pitali ako ste spremni ostati (najčešće neplaćeno) duže na poslu kada se dovršava neki projekt zašto bi bilo čudno da odete drugi dan ranije s posla jer morate na masažu?
Znam da zvuči kao pretjerivanje, ali ozbiljno to mislim. Zašto bi vaše osobno vrijeme bilo manje bitno od poslovnog radili za sebe ili nekog drugog?

Više o istraživanjima na tu temu kao i kompletan vodič Pokreni biznis u PDF-u preuzmite na linku. 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
Cover fotografija Alex Radelich / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)