LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Može li Snapchat novim potezom pobijediti Facebook?

Izvor: www.producthunt.com
Snap Inc. ove godine očekuje 350 milijuna dolara prihoda od oglašavanja, što je značajan rast u odnosu na 59 milijuna iz 2015. godine, ali i dalje nije u rangu s ostalim tehnološkim divovima koji ih broje u milijardama…
Snap Inc., tvrtka iza Snapchata koja se nedavnim skraćivanjem imena udaljila od same društvene mreže i pokazala planove za ekspanziju novim Spectacles naočalama za snimanje, je prema Bloombergovom izvješću krenula u proces izlaska na burzu. Prva javna ponuda (IPO) koja bi se trebala dogoditi u prvom kvartalu 2017. godine bi im mogla donijeti 4 milijarde dolara, a procjena ukupne vrijednosti iznositi od 25 do čak 40 milijardi dolara. Značajno je da su u ovaj proces ušli nakon što su Spectacles naočale bez najave puštene u prodaju putem automata na Venice Beachu. Za njih se već danima stvaraju redovi, na eBayu dosežu čak 18 puta višu cijenu od prodajne, a prva ih je isprobala Ellen Degeneres.

Snap Inc. ove godine očekuje 350 milijuna dolara prihoda od oglašavanja što je značajan rast u odnosu na 59 milijuna iz 2015. godine, ali i dalje nije u rangu s ostalim tehnološkim divovima koji ih broje u milijardama. Spectacles će biti dobar pokazatelj širenja portfelja, no najviše prihoda mogu očekivati od širenja mreže oglašivača. Iako na ovom već rade, trenutno je zakup moguć samo s budžetima koje na našim prostorima možemo samo sanjati, u direktnom dogovoru sa Snapchatom.
U Americi bi ovo mogla biti najveća prva javna ponuda od Facebookovog izlaska na burzu 2012. godine s procjenom vrijednosti od 81.2 milijardi dolara. Snapchat trenutno ima 150 milijuna dnevno aktivnih korisnika, što je i dalje dvostruko manje od Facebookovog Instagrama s 300 milijuna. Rivalstvo između ove dvije kompanije se proteže godinama. Facebook je 2013. godine neuspješno pokušao kupiti Snapchat za 3 milijarde dolara, čak 3 puta više od svote koju su platili za Instagram. Također Facebookov Whatsapp i Instagram kopiraju Snapchatove funkcije do te granice da je Instagramov CEO priznao kako su za njihov Stories zaslužni upravo snapovi.
Ako Snapchat nema najviše korisnika i ne donosi najviše prihoda, koja je zapravo njegova vrijednost? Aktivnost korisnika, pretežito millenialsa koje oglašivači toliko žarko žele dohvatiti.
Ako Snapchat nema najviše korisnika i ne donosi najviše prihoda, koja je zapravo njegova vrijednost? Aktivnost korisnika, pretežito millenialsa koje oglašivači toliko žarko žele dohvatiti. Iako se dolaskom Instagram Storiesa, priča koje nestaju nakon 24 sata, navodno dogodio pad Snapchat aktivnosti u zemljama koje nemaju veliku bazu korisnika (uključujući i našu), na većim tržištima nije došlo do značajnog pomaka. Kažem navodno jer su svi zaključci o ovom doneseni jako subjektivno, analizirajući mikro Snapchat okruženja bez relevantnog uzorka i službenih pokazatelja aktivnosti.
Što možemo iduće očekivati od Snapchata? Svakako poboljšanje preporuka za novi sadržaj i korisnike, kao i bolju funkciju pretraživanja. Ovo je trenutno jedna od boljki Snapchata, pa su tako razvijeni i razni neovisni imenici s korisnicima, primjerice http://snapcroatia.directory na kojem možete pretraživati korisnike po kategorijama. Snapchat je ovog ljeta kupio aplikaciju koji se bavi upravo tim problemom za 200 milijuna dolara tako da očekujemo novosti u tom području.
https://twitter.com/butterfield/status/799333845094920192
Ako prodaja Spectacles naočala bude dobra i proizvod ne bude imao većih problema u proizvodnji mislim da možemo očekivati još izleta u nove uređaje za snimanje. Snapchat je od početka razmišljao iznimno fokusirano na korisničke želje i njihovo ponašanje pa vjerujem da će bilo kakav novi proizvod biti iskorak od onog što trenutno nalazimo na tržištu.
Nedavno je omogućena opcija dodavanja filtera u prostor (do sada su se dodavali samo na lice) što također pokazuje neki dodatni smjer razmišljanja za proširenu stvarnost koja je veliki dio ove društvene mreže. Činjenica da se Spectacles trenutno koriste samo za snimanje ne znači da neka nova verzija možda neće biti bliže Google Glassu koji je imao projekciju na staklo unutar naočala.
Ovog ljeta su kupili još jednu tvrtku koja se bavi 3D mapiranjem lica. Iako je tako nešto korišteno za same leće koje korisnici dodaju s ovim možemo očekivati i 3D selfije odnosno uključivanje naših likova u razne situacije virtualne stvarnosti. Trenutno je ovo omogućeno personaliziranim bitmoji stickerima koji izgledaju kao crtani likovi koji se dodaju u snapove. Aplikacija već tu pametno predlaže stickere pa se primjerice u razgovoru s nekim stickeri mijenjaju tako da uključuju zajedničke situacije ako je i ta osoba napravila svoj bitmoji.

Značajan kapital koji će dobiti, nove funkcije te edukacija tržišta koju će ostvariti posredno kroz nove oglašivače sigurno će utjecati na porast broja korisnika. Samo je pitanje kako platforma bude sazrijevala (a s njom i konkurencija) hoće li je neki novi klinci prihvaćati ili će o njoj razmišljati kao o dosadnoj mreži za starije, što već sada neki misle za Facebook. Vidjet ćemo, u svakom slučaju je pred nama zanimljiv društvenomrežni period.
Originalno objavljeno u kolumni na Buro247.hr

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)