LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Pokreni biznis: Što znači biti poduzetnik?

Kada sam kretao s poduzetništvom imao sam sto pitanja i jako puno odgovora od kojih su neki bili konfliktni. Na kraju je sve super prošlo, ali kako s vaše strane i dalje dobivam dosta pitanja složit ću vam iskustveni vodič u kojem ćete doznati:

  • Što znači biti poduzetnik
  • Kako pronaći ideje za biznis
  • Kako otvoriti obrt putem sustava e-Građani u godini
  • Kako voditi obrt: administracija i knjigovodstvo
  • Izradu web stranice i e-trgovine
  • Osnove marketinga, komunikacije i brendinga
  • Kako pronaći motivaciju i voditi holistički biznis

Odmah za početak bih htio naglasiti da su ovo samo dobronamjerni savjeti te kako je uvijek najbolje provjeriti je li se nešto promijenilo od nastanka vodiča i naravno odlučiti što je za konkretno vaš biznis najbolje. Krenimo od prve teme, a ostale možete očekivati u nadolazećim tjednima. 🙂
Kada je najbolje vrijeme za poduzetništvo svatko zna sam, ali evo što po meni točno znači biti poduzetnik.

Razmišljati racionalno
Pazite na troškove, vjerujem kako je bitno živjeti ispod svojih mogućnosti. Na taj način nemate problem s opasnim dugovanjima.
6 mjeseci ušteda za troškove života – budite financijski spremni kada krećete u poduzetništvo, idealno bi bilo imati ušteđene troškove života za 6 mjeseci da budete mirni kada krećete u posao jer možda nećete imati isti tren klijente.
Provjeriti potencijalne poticaje – ima puno poticaja, krenite možda od onih za samozapošljavanje pa istražujte dalje. Šteta je to propustiti.
Morate biti malo strastveno ludi
Uz prethodnu racionalnost ova luda strastvenost nije loša za balans. Šalu na stranu, morate imati neke pomaknute slike realnosti – ako vjerujete samo u ono što se trenutno događa nećet napraviti neki veći pomak. Zamislite svoju viziju i budite uporni.
Organizacija i šira slika zlata vrijede
Upravljajte svojim vremenom, pazite na administrativne stvari, plaćanje i naplatu, strukturirajte logističke potrebe i to sve uz neku širu sliku odnosno ciljeve koje želite postići.
Prodaja je ključan dio posla
Cijenite se i nemojte raditi bilo što za bilo koji budžet. Odredite realnu cijenu za koju vam se isplati raditi, za koju želite raditi i kojoj stremite. Radije nešto napravite besplatno nego po niskoj cijeni – sebi rušite imidž, a klijent će očekivati jednaku razinu posla. Zbog ovoga vam treba onih 6 mjeseci uštede o kojima smo pričali.
Morate raditi stalno na sebi i educirati se
Doslovno stalno, nema stajanja. Čitajte knjige, časopise, blogove, YouTube kanale, idite na edukacije, seminare i konferencije. Bilo da pričamo o osobnom ili poslovnom rastu neophodan je da budete najbolji u svom području.
Znati da nije svaki posao biti zabavan
Neki poslovi nisu toliko zabavni, ali ih morate raditi. Recimo administracija je nešto što puno ljudi ne voli. Pristupite joj na pozitivan način, ja je gledam kao opuštanje od kreativne strane posla i doslovno tako odmaram dok radim. Ako imate neki projekt koji vam nije zabavan morate znati zašto ga radite – je li dobar za brend, prodaju, napredovanje ili samo za novac koji možda u tom trenutku trebate kako biste neki drugi projekt iz strasti radili besplatno.

Pripremiti se da će biti perioda kada će posao lošije ići
Sve ima bolje i lošije periode, bitno je znati kako se ponašati kada posao ide lošije. Ako ste sve prethodno s popisa napravili lošije periode iskoristite za rad na svojim kanalima i novim internim projektima. Samo nemojte nikada, ali nikada gubiti volju i pozitivno razmišljanje.
Paziti da vas posao ne preuzme da ne izgorite
Radite ovo na svoj način, ako ste već odlučili biti poduzetnici barem neka to bude točno kako želite. Naučite se omoriti, uzeti godišnji, otići u prirodu itd. Više o holističkom biznisu u zasebnoj temi.
Povezati se sa zajednicom
Udruge, Facebook grupe, konferencije, seminari, networking… puno je prilika za povezivanje. Zajednica voli biti iza svojih članova i voli vidjeti da oni rastu kao i njihov posao.
Donositi odluke i držati ih se
Nemojte biti neodlučni – sada sve što napravite ima puno veću težinu. Držite se svojih odluka, a ako racionalno vidite da više nemaju smisla promijenite ih ali naučite nešto iz toga.
Uvijek nalaziti nova rješenja, a ne nove probleme
Kažu da je najbolje poduzetništvo upravo ono koje rješava probleme društva. Osim toga kada god dođe neki problem morate razmišljati kako se izdići iznad njega i s nepresušnom energijom krenuti dalje u još jedan novi, siguran sam i bolji dan.
Sretno vam bilo sa svim, a u idućoj temi čitajte kako pronaći ideje za biznis.
 
Tomislav
Fotka  rawpixel / Unsplash
 

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)