LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

7 koraka do organiziranosti

Tempo života postao je sve brži. U jednom danu moramo obaviti veliku količinu radnih zadatak u što kraćem vremenu kako bi na kraju istog dana ostalo par sati slobodnog vremena za odmor i uživanje.
Nekima je talent za organiziranost prirodan, a neki imaju mogućnost usavršiti tu vještinu. Za vas sam pripremio video sa 7 jednostavnih koraka do organiziranosti koje možete iskoristiti već danas.

U nastavku pročitajte 7 koraka do organiziranijeg života:

1. Volja za promjenom

Kada dođete do tog stadija da želite učiniti promjenu u svom životu koja će pozitivno utjecati na sve aspekte dovoljno je početi djelovati i krenuti u tom smjeru. Nemojte se bojati promjena jer one nisu loše niti ćete izgubiti sebe i svoju kreativnost novim odabranim smjerom. Postoji mogućnost i da otkrijete neke stvari o sebi za koje niste znali da postoje i tako počnete kreirati život u potpuno novom i pozitivnom svijetlu.
Happy Parks And Recreation GIF - Find & Share on GIPHY

2. Sve zapisujte

Možda niste osoba koja ima naviku zapisivati svaki korak, ali možete početi zapisivati stvari za koje mislite da su dovoljno bitne da se nađu na papiru u vašem rokovniku ili u običnoj aplikaciji za bilješke. To mogu biti primjerice sastanci na koje morate ići, rođendani, popis namirnica koje morate kupiti i slično. U današnje vrijeme postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći u tome. Primjer takvih aplikacija su:

Awesome Note (iOS) 

Iako postoji dosta sličnih „all in one“ aplikacija koje imaju mogućnost bilješka, kalendara, to-do liste, sučelje ove aplikacije je jako user-friendly, a aplikacija je jednostavna za upotrebu te prilagodljiva. Zapisujte svoje misli, dnevne bilješke, dodajte glasovni zapis, crtež i sve to organizirajte u mape. Aplikacija je besplatno dostupna za iOS mobilne uređaje.

Wunderlist

Wunderlist je aplikacija koja pomaže organizirati razne dokumente i to s bilo kojeg uređaja. Za zadatke možete postaviti podsjetnike kao i datum roka. Također nudi mogućnost dijeljenja sadržaja sa suradnicima, snimanja članaka i linkova koje možete kasnije pregledavati. Mape u aplikaciji podijeljene su po kategorijama kao što su Home, Work, Personal i Travel tako da u svaku mapu možete sortirati odgovarajući sadržaj. Aplikacija je besplatno dostupna za iPhone, iPad, Mac, Android, Windows, Web i Kindle Fire.

Streaks (iOS)

Streaks je besplatna aplikacija za iOS koja pomaže kod oblikovanja postojećih navika koje bi trebale postati onda još produktivnije. Unutar izbornika nudi se odabir 6 zadataka koje možete postaviti kao redovne za obavljanje. Nudi sinkronizaciju s iOS aplikacijom Health za praćenje koraka, brzine otkucaja srca i drugo. U aplikaciji se vodi i statistika vaših radnji i učinkovitosti. Također, nudi i sinkronizaciju s Apple Watchem kako bi stvari bile još jednostavnije.

3. Kalendari i rokovi

Ovaj korak je možda i najbitniji korak u cijelom ovo procesu. Ja sebi sve stavljam u kalendar te mi sve ima neki rok. Ako mi nešto nema fiksni rok, vrlo vjerojatno se to neće niti dogoditi. Postoji puno stvari koje nam se događaju kroz dan, zato moramo staviti prioritet na stvari koje su nam bitne. Ja sebi u kalendar zapisujem sve moguće stvari, od najbanalnijih do bitnih sastanaka i rokova koje moram isporučiti za klijenta. Kalendar možete imati u svom rokovniku ili možete koristiti Google Calendar.

4. Radite pauze između zadataka 

Pauze su veoma bitan dio jer pune baterije i resetiraju vas. Kod posla je dobro uzimati pauze nakon 45 minuta rada kako bi se rastegnuli, odmorili oči od ekrana ili popili čaj. Tako se povećava učinkovitost obavljanja radnih zadataka kao i brzina obavljanja posla. Krivo je mišljenje da rad u komadu znači više slobodnog vremena kasnije, jer se tako smanjuje koncentracija i učinkovitost.
https://giphy.com/gifs/coffee-gif-food-and-drink-tea-gf-J5bo62PJpOHOo

5. Sredite svoj prostor

https://www.instagram.com/p/BX7XTLwlmMu/?taken-by=tomislavpancirov
Prostor u kojem radite ili boravite mora biti ugodan i uredan. Ako mislite da u prostoru imate nepotrebnih stvari, riješite ih se. Nepotrebno oduzimanje određenog dijela prostora može vas činiti anksioznima i nesretnima, tako da je bitno početi i od takvog koraka da bi se osjećali bolje i drugačije. Bitno je samo da se postigne stupanj svijesti u kojem sretniji život započinje od organiziranog prostora.

BrightNest

Zanimljiva aplikacija idealna za organizaciju prostora u kojem boravite ili obavljate posao. Sadrži dobre savjete i mogućnosti organizacije kod čišćenja kuće, dekoriranja prostorija, slaganja polica s knjigama, kreiranja lista kuhinjskih recepata i drugo. Također ima mogućnost slanja podsjetnika o tome što trebate i kada učiniti. Besplatno je dostupna za iPhone i za Android mobilne uređaje.

6. Nemojte odgađati

Bolje je odraditi jedan dan do kraja kako bi nam sljedeći bio ispunjen s čim manje zadataka. Možete napraviti popis prioritetnih zadataka koji bi vam mogli oduzimati većinu vremena u danu, a između svakog prioritetnog zadatka napraviti i poneki manje bitan zadatak. Bitno je samo odraditi onu količinu koju i morate odraditi u tom danu, a nakon toga izležavajte se i budite opušteni koliko god želite!
https://www.instagram.com/p/BVwyQX0lTyx/?taken-by=tomislavpancirov

7. Uživajte u slobodnom vremenu

Nakon obavljenih zadataka bitno je nagraditi se i ispuniti pozitivnom energijom. Pročitajte knjigu, prošećite prirodom ili odspavajte. Na vama je kako će vaše slobodno vrijeme izgledati, ali bitno je da postignete dovoljnu razinu energije koja će vam biti pokretač za odrađivanje budućih nadolazećih radnih ili životnih zadataka.
https://www.instagram.com/p/BYBox4Zhj7g/?taken-by=tomislavpancirov

You might be interested in …

1 komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)