LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Što morate napraviti ako želite povećati prodaju u svom webshopu?

Izvor: http://gph.is/1LdCeW5
Online kupnja se danas sastoji od mnogo mikro-momenata poput pretraživanja i reakcija na oglase koji se isprepliću između online i offline svijeta. Bez obzira na jednostavnost, posebne ponude i uštedu vremena nekoliko je stvari presudno da kupce angažirate u svom webshopu, pa krenimo od prve i najbitnije.
Besplatna dostava
Istraživanje je pokazalo da čak 66% kupaca na online kupovinu najviše motivira besplatna dostava. Besplatna dostava naravno nije nikad besplatna — iako većina uvjetuje minimalni iznos koji morate potrošiti (to je počeo raditi čak i Asos koji je popularizirao online shopping odjeće i obuće kod nas), dostavu netko na kraju mora platiti.
Amazon je tako prema Wall Street Journalu prošlu godinu potrošio 6 milijardi dolara na troškove dostava, od čega je od kupaca naplatio samo polovicu. Target je već drugu godinu za redom za blagdane ukinuo minimalan iznos potrošnje za besplatnu dostavu.
Također pri usporedbi besplatne dostave i brze dostave već idućeg dana, kupcima je dvostruko bitnija bila besplatna dostava. To je vjerojatno uvjetovano i činjenicom da se ovaj tip dostave dodatno plaća.
Agrokor je nedavno lansirao Konzum Klik koji pojednostavljuje svakodnevnu kupnju namirnica, a za besplatnu dostavu potrebno je potrošiti 500 kn. Dok čekamo pokretanje njihovog projekta A007 u Hrvatskoj već možemo pronaći većinu toga u webshopovima poput eKupi koji nudi besplatnu dostavu tek iznad 1000 kn ili Mondo koji trenutno za određene artikle nudi besplatnu dostavu već za kupnju od 300 kn.
Jednostavnost povrata robe
Druga po redu presudna stvar, za njih 38%, je jednostavnost povrata robe ukoliko im ona ne odgovara. Kada sagledamo kontekst, zapravo se radi o jako jednostavnoj situaciji, kupci žele da im online kupovina bude što je moguće sličnija onoj koju stalno prakticiraju — offline kupovini. Kod offline kupnje nemaju trošak dostave (bez obzira što možda i više potroše ako gledamo troškove prijevoza), a kupljenu robu mogu jednostavno vratiti u dućan.
Kod povrata robe situacija je najčešće takva da kupac plaća poštarinu kada vraća robu, ali imali smo odličan primjer za plaćanje putem PayPala gdje su kupci mogli dobiti povrat novca za slanje robe natrag te su tako u potpunosti bili lišeni dodatnih troškova za svoju online kupovinu.
Sustav lojalnosti
Recenzije igraju veliku ulogu u online kupovini, bilo da se radi o onim poznatih nam ili nepoznatih osoba te tako 39% kupaca piše barem jednu recenziju mjesečno. Na retailerima je da aktiviraju potrošače programima lojalnosti koji uz ostale faktore uzimaju recenzije u obzir, kako bi postali njihovi glasnogovornici i motivirali druge kupce na kupovinu.
Ovo je jako bitno i zbog činjenice da više od polovice online kupaca traži preporuke prije kupnje. Naravno tu je ključno da proizvodi i sam proces online kupovine budu jako dobri, inače će im se same recenzije obiti o glavu.
Mobile nije budućnost
Mobile je sadašnjost! Iako su stolna računala i laptopi uvelike zastupljeni za online kupovinu, više od polovice online kupaca koristi mobilne uređaje za kupovinu. Od tog broja polovica ih koristi aplikacije za shopping, tako da trebate dobro razmisliti koliko je vaš webshop prilagođen za prikaz na mobilnim uređajima, odnosno hoćete li razviti svoju aplikaciju ili ponuditi uređaje u webshopu nekog retailera koji sve ovo ima već razvijeno.
Što nas čeka u budućnosti?

https://www.try.com
Tim iza Chrome ekstenzije Try odlučio je potpuno promijeniti način razmišljanja kupaca te im ukloniti sve barijere online kupovine tako da im omogućava naručivanje do 5 stvari u partnerskim dućanima bez plaćanja, osim ako ih odluče zadržati kada će se za određeni iznos teretiti njihova kreditna kartica. Kupci će se u ovom slučaju ponašati puno ležernije te sigurno kupiti više toga, neki vjerojatno i zbog same činjenice da nisu u roku vratili robu.
Trenutno online kanali svim retailerima omogućavaju dodatno tržište, ali uvjeren sam da će jako brzo svi morati biti dostupni online te da će sve više ulagati u besplatnu dostavu bez minimalne narudžbe i ostale pogodnosti kako bi uhvatili kupca na svakom koraku, a to nam svima može samo olakšati život i omogućiti veće uštede.
Kupujete li vi online? Komentirajte ili pišite na mail!
Originalno objavljeno na Netokracija.com

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)