LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako je pritisak savršenih digitalnih života stvorio najbržerastuću društvenu mrežu?

www.instagram.com/tomislavpancirov
Četvrtak 8:17 ujutro. Probudiš se nakon petog alarma. Žuriš se, ali naravno imaš vremena za Instagram. Scrollaš kroz brdo #foodporna i #TBTova, a planovi o zdravom doručku su ti davno propali. Ali bez brige, tu je prošlotjedna večera koju nisi stigao postati. Rasvjeta je ok, sastav je “doručkast” i eto ti #cleaneating #organicfood #breakfast. Dok proždireš hladne ostatke pizze od sinoć već stižu prvi lajkovi. Organic hashevi uvijek dobro prodaju, evo i prvi novi follower…
Iako nema ničeg lošeg u oblikovanju vlastite slike na društvenim mrežama činjenica je da smo u nekom trenutku otišli malo predaleko. Scene su nam postale kataloške, kamere su nam postale premoćne, a sve skupa je stvorilo veliki pritisak stvaranja savršene slike iz dana u dan. I tako se pojavio Snapchat — crna ovca među društvenim mrežama na kojoj objave nestaju, a sadržaj se ne može ušminkavati.
Prošli tjedan je Essena O’Neill, australska social media ličnost s ogromnim brojem followera, dramatično napustila svoje social media kanale tvrdeći kako je sve previše za nju te da je taj tip skriptiranog života koji je živjela od svoje 16. do 18. godine lažan i isprazan. Naravno, treba uzeti u obzir da se radi o tinejdžerici u osjetljivim godinama koju je zapravo njezina karijera previše obuzela, ali svakako daje povoda za razmišljanje.
https://www.youtube.com/watch?v=Xe1Qyks8QEM
Snapchat je mreža bazirana na trenutku, koliko god on bio nezanimljiv, loše kadriran ili nepotpun to je upravo trenutak koji želite podijeliti, na ograničeno vrijeme. Globalno 1 od 20 internet korisnika od 16. do 64. godine starosti koristi Snapchat svaki mjesec.
8.796 fotki se dijeli na Snapchatu svaku sekundu. Ako to usporedimo s drugim društvenim mrežama na 1 fotku objavljenu na Instagramu objavi se:

  • 5,71 fotka na Facebooku
  • 10 fotki na Whatsappu te čak
  • 10,86 fotki na Snapchatu

Na stranici https://photoworld.com/how-big-is-snapchat možete pogledati interaktivnu infografiku koja jasno predstavlja koliko je velik zapravo Snapchat community.

https://photoworld.com/how-big-is-snapchat
Glazba, filmovi i putovanja se nalaze među top 3 interesa Snapchat korisnika. Zbog toga ne začuđuje da je Snapchatov Discover feature s interaktivnim magazinom iskoristio MTV i National Geographic te da se među promoviranim live objavama najčešće nalaze turističke destinacije.

Opušteni mindset koji imaju korisnici na Snapchatu je neusporediv s bilo kojom drugom postojećom mrežom. Jednostavno, činjenica da je sadržaj vidljiv ograničeno vrijeme daje puno više prilike za eksperimentiranje i zabavu.
Ovaj uzorak ponašanja smo već vidjeli u filmovima, na TV-u pa tako sada i na društvenim mrežama: od savršeno orkestrirane slike došli smo do iskrenog sirovog sadržaja koji korisnici najbolje prihvaćaju jer imaju osjećaj da ste jedan od njih.
Za brandove koje žele biti na Snapchatu je potrebno puno više pripreme jer moraju s agencijama uskladiti ciljeve, postaviti osnovna pravila i na kraju raditi s ljudima koji ih dobro poznaju kako bi sadržaj mogao predstavljati bit njihovog branda.
Snapchat je odličan medij i za javne osobe jer im nudi mogućnost njihovog vlastitog reality showa bez potrebe za velikom produkcijom, a zbog kratkog trajanja vjerojatnost praćenja samog sadržaja je puno veća.
Od javnih osoba u Hrvatskoj Snapchat je prva prihvatila Lana Jurčević i tako dodala još jedan kanal svom velikom broju fanova na Instagramu, Facebooku i YouTubeu. Ono što je bitno je da je sadržaj drugačiji te prilagođen svakom od tih kanala.

Globalno je od javnih osoba jako dobar primjer korištenja Snapchata Kylie Jenner. Zanimljivo je da smo došli do tolike razine skriptiranosti reality emisija da osoba koja je odrasla pred kamerama koristi ovaj medij kako bi pokazala svoje stvarne trenutke.

Na kraju dana iskrenost je vrlina koju svi prepoznaju, a Snapchat je medij koji ne podnosi ništa drugo. Ovaj trend je samo pokazatelj globalnog stanja svijesti potrošača koji ne žele lažne namještene situacije. Iskrenu priču je lako ispričati, ali doći do nje na pravilan način je sve samo ne lagano. Što drugo reći nego — snap away 🙂
Koristite li već Snapchat ili ga tek namjeravate koristiti? Komentirajte ili pišite na mail!

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)