LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako zaraditi putem interneta

Ako želite dodatno popuniti svoj kućni budžet Internet vam u tome može jako pomoći. Potaknut pričom šatora na balkonu koji se u Splitu iznajmljuje na Airbnbu za 150 kn za noć, odlučio sam pokriti ovu temu zarade na kreativan način. Ako imate neka svoja iskustva ostavite komentar na video te ako vam se video svidio, lajkajte ga i subscribajte se na kanal!

Airbnb

https://www.instagram.com/p/BInEfXYgomQ/
Kada sam već spomenuo Airbnb krenimo od njegovih mogućnosti! Airbnb je stranica koja omogućuje ljudima diljem svijeta da lakše pronađu i unajme smještaj prilikom svog putovanja, a ponuditeljima smještaja omogućuje lakše oglašavanje. Smještaj mora biti jednostavan, ugodan i siguran, a također postoje pravila koja moraju poštivati i domaćin i gost kod primjerice otkazivanja smještaja i uplaćenih sredstava. Pazite da imate kvalitetne i točne fotografije prostora koji iznajmljujete, navedite što sve nudi lokacija na kojoj se smještaj nalazi te pokušajte gostima ponuditi nešto dodatno kako bi se osjećali ugodnije. Primjerice kad sam prvi put bio u New Yorku, vlasnik stana koji sam iznajmio na Upper East Sideu nam je ostavio pun hladnjak hrane za doručak uz simpatičnu poruku. Upravo ovakve geste čine veliku razliku u odnosu na klasičan hotelski smještaj. Naravno prvo pripazite na sve što morate zadovoljiti kako bi legalno iznajmljivali smještaj.

Etsy

https://www.instagram.com/p/BXK5Y-EFTF0/?taken-by=etsy
Ako volite izrađivati stvari i ludi ste za rukotvorinama tada je Etsy pravo mjesto za vas. Ovo je zajednica koja omogućava kreativcima, dizajnerima i malim proizvođačima prodaju rukotvorina. Sama registracija je besplatna dok izlistavanje artikla koji se stavlja u vaš portofolio (marketplace) košta $0,20, dodatnu naknadu od 3.5% plaćate po prodaji za transakciju dok naknada za plaćanje iznosi 3% +$0,25. Ako slučajno posjedujete antikni predmet star minimalno 20 godina također ga možete prodati, a nudi vam se i mogućnost prodaje zanatskih potrepština po određenim pravilima (prazni drveni okviri, aluminij, neoslikana keramika…).
https://www.instagram.com/p/BW5VcvynfKJ/?taken-by=madebymajda.mirrors
Primjerice ove unikatne okvire primjerice izradila je jedna od polaznica Brendaonice. Njezin Etsy shop Made by Majda Mirrors nudi razne verzije ogledala s mjestom za organizaciju nakita. Prilikom izrade koristi posebne tkanine koje nabavlja na svojim putovanjima po cijelom svijetu.

Upwork / FiverrAko se želite okušati u freelance karijeri Upwork i Fiverr su prava mjesta za to. Upwork je jedna od najvećih stranica za freelancere koja je nastala kao kombinacija Odeska i Elancea. Ima preko 9 milijuna registriranih ponuditelja usluga i više od 4 milijuna klijenata koji čekaju možda baš vas da im ponudite najbolje od svojih vještina. Stranica je napravljena za sve koji vole raditi od kuće, za studente koji žele steći radno iskustvo, ali i za male tvrtke i poduzetnike. Upwork vam nudi dva tipa zarade: fiksnu zaradu i prema vremenu koliko dugo radite projekt. Fiverr je, s druge strane, stranica na kojoj možete zaraditi najmanje 5 dolara za svaki obavljeni posao, točnije 4 dolara, pošto Fiverr uzima 1 dolar provizije za administrativne troškove. Na Fiverru možete zarađivati novac na potpuno jednostavnim stvarima za koje su drugi spremni platiti jer je nekom potrebno lektorirati tekst, napraviti logo, snimiti video ili napisati jednostavne stihove.
Za ovaj tip platformi je nužno da imate dobre recenzije kako bi privukli nove kupce. Na potencijalnu konstruktivnu kritiku uvijek lijepo odgovorite te uvažite želje svojih klijenata. Odličan poslovanja je izrada posebnih predložaka na temelju koje možete personalizirati po želji. Primjerice uvodni dio videa za moj YouTube kanal je radio jedan korisnik iz Venezuele koji se specijalizirao među ostalim za video i logo izrađen u neonu. Ima gotove predloške koje možete unaprijed vidjeti te mu samo opišete što točno želite da vama napravi. Naravno, izrađuje i radove potpuno po mjeri, ali to i puno više košta.

https://www.fiverr.com/renyvelasquez

Njuškalo/eBaySljedeća stranica koja bi vam mogla poslužiti kao izvor zarade je Njuškalo. Radi se o internet oglasniku gdje možete gdje možete postavljati oglas za stvari i usluge koje prodajete u kategorijama poput: Auto Moto, Nekretnine, Nautika, Turizam, Usluge, Sve za dom, Kućni ljubimci, Informatika, Mobiteli itd. Doma sigurno imate stvari koje vam ne trebaju, zašto ih ne bi iskoristili. Prilikom davanja oglasa pokušajte što detaljnije opisati traženi predmet te ga kvalitetno fotografirajte pa čak i snimite video. Ako recimo prodajete mobitel lijepo ga očistite, pazite kakva je pozadina na kojoj fotografirate te svjetlo.
https://www.instagram.com/p/BXV3-ZRBpRo/?taken-by=ebay
Druga stranica na kojoj možete prodavati je eBay. Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za eBay ili tamo kupila nešto. Velika prednost je ogromno tržište koje vam eBay nudi, ali pazite, recenzije su sve u ovom svijetu. Prilikom objave oglasa pazite da jasno navedete kolika je poštarina za predmet ovisno o zemlji u kojoj se nalazi kupac te šaljete li uopće u sve zemlje.

Udemy

https://www.instagram.com/p/7tc_jOknjX/?taken-by=udemy
Sigurno imate neku vještinu i znanje koje možete prenositi drugima. Udemy je platforma za edukaciju na kojoj možete kreirati vlastiti tečaj koji će drugi ljudi pohađati, naravno uz naknadu. Kako bi privukli čim veći broj korisnika na vaš tečaj, potrebno je detaljno definirati ciljeve tj. što detaljnije opisati koja je tema vašeg tečaja. Cijena tečaja ovisi o tome što nudite te je za početak najbolje provjeriti kako se kreću cijene tečajeva sličnim onome koji bi vi htjeli napraviti. Online tečaj uvijek ide na provjeru te se moraju ispuniti određeni zahtjevi koje nalaže Udemy: HD video, dobra kvaliteta zvuka, minimalno 5 lekcija i barem 30 minuta sadržaja. Ozbiljno se posvetite tom sadržaju jer dugoročno možete od njega imati puno koristi uz potencijalne nadogradnje ako bude potrebe. Razmišljajte što dodatno možete ponuditi vašim polaznicima od vježbi do praktičnih vodiča koji će im koristiti nakon edukacije.
Za koju god platformu se odlučili društvene mreže i vaš blog vam mogu uvelike pomoći da ispričate priču o onom što radite, samo imajte na umu da sadržaj koji za njih stvarate mora imati besplatnu dodatnu vrijednost.
Imate nešto za dodati ili vas zanima nešto? Komentirajte ili mi se javite na Facebooku i Instagramu!

You might be interested in …

4 komentara

 1. Odlicna tema, ali je trebalo malo bolje provjeriti neke cinjenice. Npr. registarcija na Etsy ne kosta nista, nemas portfolio nego shop i svaki item koji izlistas kosta 0.20 lipa.

 2. Zdravo, zdravo!
  Sjajno.
  Ja i moja draga, povuceni licnim potrebama za prodajom rukotvorina i dodatnom zaradom smo zeljeli kreirati sopstveni kanal prodaje. Lijepe porodicne okolnosti nas na kraju dovele do toga da nismo bili u mogucnosti kreirati rukotvorine – ali…veliki je broj onih koji dopunjuju svoje budzete ili zive od stvaranja i ono sto je trebalo biti nasa online prodavnica rukotvorina se pretvorilo u regionalni Marketplace rukotvorina Kukica 🙂
  Sada radimo na jacanju vidljivosti Marketplace-a i nadamo se da cemo postati standard na Balkanu 🙂
  Milan
  http://www.kukica.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)