LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Freelanceri — profesionalni, stalno se educiraju i, najbitnije, jako vole ono što rade

Na Danima komunikacija u sklopu panelu Freelanceri&Agencije — Love&Hate s Matijom Raosom i Karlom Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca kao domaćinima te s Manuelom Šola iz Komunikacijskog laboratorija, Domagojem Davidovićem iz Švicarske te Danielom Ackermannom iz Degordiana na strani agencija i ilustratorom Vedranom Klemensom, motion dizajnerom Timyjem Šarecom te producenticom Larom Stolnik na strani freelancera vodila se rasprava o odnosu ovih dviju strana.
Nastavno na članak objavljen na Netokraciji koji je digao dosta bure, Ackermann je izjavio da zapravo jako voli freelancere te da ih znaju uzimati za suradnju ako je nešto jako specijalizirano i nemaju takvu osobu u agenciji ili su interno prebukirani projektima. Naglasio je da su imali odličnih i jako loših primjera suradnje s čim su se i ostali složili.
Manuela Šola rekla je kako u 90% slučajeva ne outsourceaju core business te većinom koriste freelancere kako bi dobili neke dodatne ideje. Nikada neće uzeti freelancera da vodi projekt jer je proces previše kratak i nemaju vremena za edukaciju vanjskih suradnika. Dodala je i da agencije moraju uvesti kulturu u kojoj se agencija freelanceru nakon projekta zahvali te da feedback jer isto i sami vole dobiti od klijenta.

Na isti način na koji njegujete in-house tim možete njegovati odnose sa suradnicima s kojima radite kontinuirano i kojima se stalno vraćate

Davidović je imao drugačiji stav pošto je Švicarska nastala kao reakcija na veće agencije. Freelancere uključuju u core business koji je kreativa i strategija tako da dobiju najbolje talente ovisno o projektu. Također je istaknuo da na isti način na koji njegujete in-house tim možete njegovati odnose sa suradnicima s kojima radite kontinuirano i kojima se stalno vraćate. Odnos i poznavanja načina rada je isti, a na kraju dana je sve samo stvar birokracije.
Sa strane freelancera i razloga zašto ne rade u agenciji je odgovor dao Klemens:

U agenciji sam rijetko dobijao stvari koje sam stvarno htio raditi, a sada sam biram koji tip posla želim raditi, sam određujem radno vrijeme i svoj sam šef.

Nastavio je kako najviše cijeni agencije koje poštuju proces i sve ljude unutar tog procesa te ne pokušavaju prebaciti sav posao na jednu osobu, primjerice prebacivanje posla art direktora i kreativni direktora na ilustratora u njegovom slučaju što stvara dodatni neplaćeni posao i stres.
Lara Stolnik je potvrdila da je najbolji dio što radiš na onom što si sam htio raditi te biraš što želiš raditi. Svi problemi koje je imala dok je bila zaposlena su nestali te se osjećaj rada promijenio na bolje. Kod agencija u suradnji cijeni komunikaciju te kada prenesu sve što klijent želi.
Šarec je istaknuo negativan primjer nepoštivanja suradnika kada je neposredno pred blagdan navečer dobio feedback na zadatak za koji se očekuje da bude gotov odmah nakon blagdana te tako nije mogao provesti vrijeme sa svojom obitelji.

Freelanceri, predrasude i problemi

Jedna od glavnih predrasuda s kojima se freelanceri suočavaju je da nisu profesionalni te da nemaju posla. Zapravo je stvarnost drugačija te imaju više naručitelja odjednom, a profesionalnost je individualna stvar te istovremeno ima i agencija koje su neprofesionalne. Kao freelancer se više tjeraš učiti nove stvari te stalno napreduješ jer time sam opstaješ na tržištu.

Loša praksa na tržištu je što se od freelancera očekuje da budu dostupni konstantno, pa tako i navečer i vikendima. Agencije moraju sustavno ulagati u odnos sa freelancerom, a ne tražiti tko im je najbolji u trenutku kada imaju hitan zadatak. Svi prisutni su se složili da ne očekuju da freelanceri budu dostupni 0–24, ali da je pozitivno kada neki freelancer želi raditi noću jer ima takav ritam te time ubrzava razvoj projekta.
Freelanceri također imaju problema s naplatom, pa tako neke agencije traže odgodu od 30, 60 ili 90 dana. Obje strane su se složile da prilikom svakog dogovaranja posla uvjeti moraju biti transparentni te da su freelanceri mikropoduzetnici koji sami biraju tu odgovornost. S druge strane imamo zaposlenike koji zagarantirano dobiju plaću imali u agenciji posla ili ne.

Kako do izvanrednih rješenja?

Komunikacija, više puta spominjana s obje strane, je najbitnija u svakom, pa tako i u ovom odnosu te rješava puno problema. Transparentnost je nešto što mora ići ruku pod ruku s profesionalnošću i to je neupitno.
Velika prednost freelancera je što sami biraju svaki posao te time rade upravo ono što žele raditi. Predanost i ljubav prema poslu su iznimno bitni faktori koji dovode do izvanrednih rješenja na zadovoljstvo obje strane.
Dobra suradnja, poznanstva i susreti dovode do novih poslova te je sve dugoročno, a može čak dovesti i do ponude za stalni posao nezavisnom profesionalcu. Hoće li ponuda biti prihvaćena kada sagledamo sve prednosti i izazove ovog načina rada ostaje za vidjeti.
Originalno objavljeno na Netokraciji

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)