LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Je li Raising Hands emoji novi Thumbs Up?

Svakodnevno koristimo emojije, a da tome više niti ne pridajemo previše pozornosti. Malo po malo oni su u potpunosti promijenili našu komunikaciju i utjecali na puno bolje razumijevanje (ajde probajte se danas o najbanalnijoj temi ne posvađati zbog nedostatka tona koji nam emojiji daju).

Person Raising Hands Emoji


Nekako mi se čini da u zadnje vrijeme Raising Hands emoji sve više postaje popularan, odnosno da komunicira jaču emociju od običnog Thumbs Upa. Kada govorimo o ovom emojiju on može imati različit prijevod, ali uvijek znači nešto pozitivno i motivirajuće. Primjerice, prema Unicode 6.0. naziva se Person Raising Both Hands in Celebration, a alternative imena mogu biti Arms In The Air, Banzai, Festivus Miracle ili Hallelujah. Izgleda drugačije na različitim platformama, ali također znači istu stvar.

Tko radi Emojije, a tko ih odobrava?

Postoje standardi koji određuju skup odobrenih emojija. U kategoriju Emoji Version 1.0. spadaju emojiji koji su odobreni u periodu između 2010. i 2015. godine, a odobreni su Unicode 6.0, Unicode 6.1., Unicode 7.1. i Unicode 8.0. standardima. Svaki novonastali emoji mora biti odobren od strane Unicode standarda.
Mark Davis, predsjednik i suosnivač Unicode Consortiuma govori u svom intervjuu za Los Angeles Times kako svatko može izraditi emoji koji, da bi bio odobren, mora imati određene karakteristike koje su opisane kroz postupak selekcije. Postupak podnošenja prijedloga vašeg emojija potpuno je besplatan, iako će možda morati proći kroz neke izmjene.
Emojiji su se prvobitno koristili od strane japanskih mobilnih operatera (NTT DoCoMo, au, SoftBank Mobile, ranije Vodafone), a njihova se upotreba utrostručila s razvitkom tehnologije i općenito korištenjem i sve većom upotrebom Smartphonea u svakodnevnom životu. Danas se koristi više od 1,624 emojija i taj broj će sigurno i dalje rasti.
Sjećam se kad sam kao klinac na eBayu gledao čudesne NTT DoCoMo mobitele s emojijima, internetom, kamerama i tada ogromnim ekranima. S druge strane danas, jedan od faktora mog prelaska na iOS su vjerovali ili ne stvarno bili emojiji koje Apple najbolje prezentira — toliko je jak njihov utjecaj na današnju komunikaciju, bar meni osobno. 🙂

Stigli su novi emojiji

Nedavno je odobreno 56 novih emojija, iako ćemo morati možda čekati neko vrijeme kako bi ih mogli koristiti, ovisno o proizvođačima mobilnih uređaja.

Siguran sam kako svatko od vas ima emoji koji mu je najdraži ili ga najčešće koristi. Podijelite ga s nama u komentarima i neka rat emojijima započne!

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)