LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Lista stvari prije smrti: jer „Bucket lista“ nije dovoljno dramatičan naslov

Zamislite da vas jedan običan popis inspirira na životnu promjenu i dovede u avanturu koju niste mogli ni zamisliti? Bucket lista je popis onoga što želimo ispuniti, snova koje želimo ostvariti i iskustava koja želimo prikupiti prije nego nam kucne zadnji čas. Pojam dolazi od izraza „kick the bucket“ koji znači umrijeti i liste pa bi u doslovnom prijevodu bio “lista stvari prije smrti”. Ideja mortalnosti i činjenica da nemamo neograničeno vremena na svijetu sigurno utječe na djelovanje i žurnost za hvatanjem svojih snova. Inače pojam je popularizirao film The Bucket list iz 2007. godine s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom. Priča prati dva smrtno bolesna lika na njihovom putovanju s popisom želja koje žele ispuniti prije smrti.
Dok ovo pišem razmišljam koliko se zapravo čudno osjećam kada pišem smrt i shvaćam kako je mortalnost u našoj kulturi jako čudno prihvaćena. Živimo svoj život kao da imamo neograničeno vremena i neke stvari upravo zbog toga nikada nećemo proživjeti. Što ako to možemo promijeniti?
Kraj godine i početak nove nam najčešće nameću pitanje što želimo u novom periodu, kako si želimo postaviti stvari i što nam doslovno oduzima dah kada na to pomislimo. Mislim, barem bi trebali na taj način razmišljati. Kako uopće krenuti pisati bucket listu? Evo nekoliko pitanja koja biste se trebali zapitati…

 1. Sjetite se prolaznosti i za čim bi žalili – da vam je danas zadnji dan što biste željeli da ste drukčije napravili? Koje stvari si ne bi mogli oprostiti da ih propustite? Na koji način bi trebali živjeti da doživite svoje najbolje ja?
 2. Ove stvari su vjerojatno najvažniji ciljevi, iako je na bucket listi sve podjednako važno i nema hijerarhije, ovaj tip ciljeva će vas dodatno staviti u pravo stanje uma.
 3. Vratite se na početak, u djetinjstvo – što ste kao mali željeli, a niste nikad ispunili? Probajte suosjećati s malom verzijom sebe. Zbog društva i odrastanja često zaboravimo na te naše djetinjaste želje koje su zapravo samo želje male osobe.
 4. Koja postignuća želite postići? Želite li i kakvu baštinu ostaviti iza sebe? Što definitivno morate napraviti za vrijeme života? Što vam ta postignuća znače? Ne morate ovo opisivati, ali puno je lakše nešto definirati kada znamo zašto to navodimo u ovako bitnom popisu.
 5. Kakve ljude želite sresti na svom životnom putu, kakve doživljaje želite dijeliti s njima, što želite vratiti zajednici?
 6. Koje su to stvari koje istinski želite? Iako vjerujem da su iskustva najbitnija na ovom popisu, nekada su nam i materijalne stvari doživljaji koje ne trebamo zanemarivati ako nas ispunjavaju.

Ta postignuća i želje možete rasporediti u različita područja kao što su društvo, obitelj, avanture, ljubav, vještine, financije, zdravlje, duhovna sfera itd. Naravno možete ih i nepregledno pisati kako god vam odgovara. Kad smo kod toga, sjećate se onih „Before I die…“ lista koje su se pojavljivale na javnim površinama i prolaznici su ih mogli upotpunjavati? Mislim da nam treba više takvih prilika za izražavanje. 🙂

 
Na blogu Bucket list journey  sam našao popis s preko 1000 ideja za bucket listu raspoređenih po kategorijama pa pogledajte, a sličan popis s 553 ideje za 2020. godinu možete naći na blogu Develop good habits.
 
Evo nekih dodatnih ideja za inspiraciju…
 

 1. Putovati Orijent expressom
 2. Držati prezentaciju pred punim stadionom ljudi
 3. Skakati padobranom
 4. Biti mentor i inspirirati nekog na životnu promjenu
 5. Pomoći generacijama koje dolaze s nečim značajnim
 6. Boraviti u Atlantis hotelu ispod razine mora
 7. Odvesti dragu osobu na neplanirano putovanje bez pripreme
 8. Osvojiti vrh planine
 9. Roniti s ražama
 10. Otrčati maraton
 11. Sudjelovati u snimanju TV serije ili showa
 12. Spavati pod zvijezdama
 13. Plivati s delfinima
 14. Živjeti na brodu
 15. Tetovirati se kod najtraženijeg tattoo artista u Milanu
 16. Naučiti ruski i u Moskvi voditi normalan razgovor
 17. Udomiti kućnog ljubimca
 18. Zahvaliti se nekom tko to ne očekuje s poklonom (recimo kuharu i konobaru za odličnu večeru)
 19. Ostati budan cijelu noć putujući s jednog druženja na drugo
 20. Odvesti mamu na neko mjesto koje želi ali si nije nikad priuštila
 21. Naučiti spremati sushi
 22. Otići na plantažu čaja i pripremiti svoj čaj
 23. Gostovati na nacionalnoj televiziji
 24. Napisati knjigu
 25. Pokrenuti posao sa svrhom koji pokreće društvo
 26. Upoznati svog heroja iz djetinjstva
 27. Letjeti helikopterom

 
Kakva god vaša bucket lista bila samo imajte na umu da je sve moguće. Nemojte se ograničavati s „realnim“ i onim što vam netko drugi komentira jer ćete tako samo ispunjavati njihove prosječne komentare. U svakom slučaju dajte mašti na volju i budite proaktivni kako bi svaki trenutak i želja vašeg života bili ispunjeni. A što kada ih ispunite? Naravno pričajte i pišite o tome, mislim da nam svima treba takva inspiracija. 🙂 Ako nešto imate na umu što želite da podijelim svojoj zajednici označite me na Instagramu s @tomislavpancirov i 2020NajboljaGodinaDoSad.
Tekst fotografija:  Megan Markham / Unsplash
Cover fotografija: Christopher Burns / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)