LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

IKIGAI – japansko umijeće sreće i dugovječnog života

Što je to IKIGAI?
IKIGAI je ukratko japanski koncept sreće i dugovječnosti, no ova riječ od samo šest slova ima puno dublje značenje. Mene je koncept oduševio pa ću vam u ovom blogu pokušati objasniti i približiti IKIGAI kako bi se mogli njime voditi u životu.
IKIGAI je japanski koncept svrhe, motiva postojanja svih nas. Vjeruje se da svaki čovjek ima svoj IKIGAI – razlog za život, ono nešto posebno, energiju koja nas motivira i gura kroz život.
To je odraz unutarnjeg tebe, onoga za što si stvoren i svega onoga što je tebi osobno vrijedno, razlog ustajanja iz kreveta i djelovanja na svim životnim poljima.
Mnogi od nas još nisu uspjeli otkriti svoj IKIGAI, ali to je ok, ovo se ne događa preko noći. IKIGAI je naša osobna znatiželja u određenim poljima, ono što mi zaista želimo istražiti te pokloniti naše dragocjeno vrijeme tome.
Slijedeći naš put postojanja, naše životne svrhe i živeći u skladu sa svojim IKIGAI život će nam biti ispunjen srećom i zadovoljstvom.
“Ne razmišljajte zašto sumnjate, jednostavno ne prestanite s ispitivanjem. Ne brinite se što ne možete odgovoriti i ne pokušavajte objasniti ono što ne možete znati. Znatiželja je vlastiti razlog. Nisi li zabrinut kad razmišljaš o misterijama vječnosti, života, čudesne strukture iza stvarnosti? I to je čudo ljudskog uma – da koristi svoje konstrukcije, koncepte i formule kao alate za objašnjenje onoga što čovjek vidi, osjeća i dodiruje. Pokušajte shvatiti malo više svaki dan. Imajte svetu radoznalost. “
Albert Einstein

Nikako miješati nešto što radite iz nužde, radi preživljavanja s pojmom IKIGAI. Svi moramo zarađivati kako bi preživjeli, ali to nije nužno naš IKIGAI. Ovdje se ne misli na našu egzistencijalnu svrhu, velika je razlika raditi ono što moramo i ono što želimo, ono što zapravo jesmo.
Recept za sretan i dug život je pronaći ono što jesi, što voliš raditi, da je pritom korisno društvu i okolini te da možeš živjeti od toga. Kada uspijete povezati sve ove sastojke zajedno, s radošću će te se buditi svakog dana iz kreveta, stres će biti uvelike smanjen ili neće uopće ni postojati, a opuštenost će vladati vašim životom. Dodatno – uz to financijski aspekt mora napredovati, jednostavno nešto ne može ne biti uspješno ako iskreno radite na ovaj način.
Odvojite vrijeme za razgovor sa sobom. Izuzetno je važno pronaći vremena za sebe i vlastite ideje. Vrijeme posvećeno samo vama radi otkrivanja samog sebe. Zaslužujete raditi to što želite i ono što vas usrećuje. Neka to bude barem neko vrijeme, dok ne uspijete postaviti svoju sreću kao glavni prioritet. Budite i iskreni prema sebi – koliko god vam možda u nekom periodu života bila loša situacija, vrijeme za ovo jednostavno morate pronaći.
Neka vas ne obeshrabruje činjenica što ste drugačije od ostalih. Iskoristite svoje potencijale koji su dani samo vama. Ne zanemarujte svoj poziv i ne dozvolite da ljudi s manje potencijala od vas rade ono što bi vi s lakoćom deset puta bolje napravili.
Što je to što vas zanima, što volite, u čemu se pronalazite? Pri kojim idejama vam se misli najviše zadržavaju i što je to što vas intrigira da kopate dalje? Slušajte sebe. Stvarno se poslušajte i znati ćete jeste li na pravom putu.
Kako do IKIGAIja? Ovaj jednostavan Vennov dijagram pokazuje presjek svih stvari koje volite raditi, koje super radite, koje vam mogu biti plaćene i možda najvažnije – koje svijetu trebaju. Popunite ih, a potom popišite sve ideje koje vam dolaze iz središnje točke. Na ovaj način ćete stvoriti idealan biznis koji će biti i vaša strast i misija i zanimanje i poziv.
 

Preuzmite besplatni IKIGAI template u PDF-u na linku.
Pročitajte i 10 jednostavnih pravila Hectora Garcie i Frances Miralles iz knjige „Ikigai: japanske tajne za dug i sretan život“

  1. Ostanite aktivni i ne povlačite se
  2. Ostavite žurnost iza sebe i usvojite sporiji tempo života
  3. Jedite samo dok ne napunite 80 posto
  4. Okružite se dobrim prijateljima
  5. Ulazite u formu svakodnevnom nježnom vježbom
  6. Nasmijte se i prepoznajte ljude oko sebe
  7. Ponovno se povežite s prirodom
  8. Zahvalite se bilo čemu što nam uljepšava dan i čini da se osjećamo živima.
  9. Živite u trenutku
  10. Slijedite svoj Ikigai

 
Radujte se svakom trenutku koji proživljavate i ne dajte se omesti s puta namijenjenog vama. Ako vam se ovaj blog svidio, imate bilo kakvih prijedloga i pitanja slobodno mi ostavite poruku u komentaru, a podijelite ga osobama u svojoj okolini za koje mislite da bi im koristio. Hvala vam! 😊
Fotografija u tekstu: Masaaki Komori / Unsplash
Cover fotografija: Kumiko SHIMIZU  /Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)