LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Pokreni biznis: Izrada web stranice, bloga i e-trgovine

Jedno od najčešćih pitanja i najčitanijih blogova upravo je kako napraviti web stranicu i blog. Iako sam već napravio jedan vodič po tom pitanju shvatio sam da se dosta vas ne želi zezati s dizajnom, programiranjem i dodatnim učenjem ove tematike. Kroz sustav Webnode možete napraviti sve što vam treba besplatno i u doslovno par minuta. U videu pogledajte cijeli proces i preuzmite voucher za besplatno korištenje dodatnih premijskih opcija, a detaljan vodič za izradu pročitajte u nastavku.

Izrada web stranice ili bloga


Krenimo od izrade web stranice ili bloga, nakon besplatne registracije i unošenja imena projekta odaberite izradu Poslovne stranice. Samo da naglasim kako je blog samo jedna opcija na web stranici, ali navodim ga odvojeno jer je velik interes za primarnu izradu upravo bloga.
 

1. Izbor dizajna

Odaberite neki od super dizajniranih predložaka. Dizajn je jako bitan za korisnički doživljaj, a ono što mi se sviđa kod ovih predložaka je da su jako jednostavni i ugodni za korištenje te su svi prilagođeni i za mobilne uređaje. Možete birati po kategorijama poput bloga, portofolija, restorana i hrane i drugih.

2. Ispunjavanje sadržaja i personalizacija

Kroz Webnode sučelje jednostavno unesite sadržaj, navedite sve bitne informacije te prilagodite vizuale – možete koristiti neke od njihovih ponuđenih vizuala ili dodati svoje. Ako koristite neke eksterne izvore pazite da imate prava na korištenje ili koristite neki od besplatnih foto stock stranica.

Izbornik vam daje tri glavne opcije Stranice, Postavke i Objaviti. Pod stranicama vidite sve podstranice koje su napravljene, možete ih mijenjati, brisati i dodavati nove. Ako ne želite da se stranica vidi u početnom navigacijskom izborniku vaše web stranice odznačite prikaz u opcijama.

Izrada nove podstranice vam daje predloške koji su usklađeni s glavnim dizajnom.


 
Cijeli proces personalizacije je jako jednostavan, kao da editirate neki dokument na računalu. Recimo da želite promijeniti fotografiju – klikom na nju otvara se mogućnost prilagodbe ili brisanja.
 
Klikom na Premjestiti ispod fotografije ulazite u izbornik za odabir nove.

 
Nakon toga prenesite svoje fotografije ili odaberite neke od njihovih ponuđenih. Sve fotografije koje prenesete dostupne su vam unutar projekta izrade web stranice.
Možete i linkati odnosno povezati fotografiju s izvornom verzijom ili adresom neke druge web stranice.
 

 
Klikom na plus koji se pojavljuje dok prelazite pokazivačem miša po stranici možete dodavati sadržaj, recimo da ste zamislili neki odlomak teksta ili video koji trenutno nije predviđen u dizajnu. Razmišljajte što će sve korisnik vidjeti kada tek dođe na vašu stranicu. Hoće li mu odmah biti jasno o čemu se radi i što mu sve nudite.
 
 
Klikom na kotačić na desnoj gornjoj strani možete odabrati drugačije zaglavlje.

Ako koristite premijske usluge možete odabrati i video kao zaglavlje, kao što recimo možete na Facebooku imati video cover. Više o svim opcijama plaćenih premijskih usluga malo kasnije. 🙂

 
Klikom na tekst imate mogućnost standardnog izbornika za oblikovanje teksta. Preporučio bih vam da se držite istog uređivanja teksta u svim područjima stranice kako bi imali unificiran izgled koji će izgledati profesionalno. Kada nešto želite naglasiti odaberite primjerice opciju za citat.
 
 
 

3. Postavke, podrška i objavljivanje

Kada ste definirali sve tekstove, fotografije i personalizirali izgled prema vlastitim željama provjerite postavke.

Preporučio bih vam da uključite indeksiranje tražilice kako bi vas netko recimo putem Googlea mogao pronaći.

 
Ako niste sigurni oko nekih postavki ili generalno oko izrade web stranice možete kontaktirati besplatnu Webnode podršku na hrvatskom jeziku putem e-maila podrska@webnode.hr ili chata klikom na ikonicu oblačića za razgovor u donjem desnom kutu.
 

Kao što vidite iz razgovora s chat podrškom sve promjene koje radite na svojoj web stranici su vidljive tek nakon što odaberete Objaviti.
Bitno je naglasiti kako se sve promjene koje unosite automatski spremaju tako da nema straha od nestanka sadržaja.
Web adresa će vam biti ime_projekta.webnode.hr osim ako koristite premijske usluge personalizirane domene. Ako tek krećete možete napraviti besplatnu verziju pa kada vidite da se stvarno bavite svojom web stranicom i blogom unaprijediti u plaćenu koja će izgledati još profesionalnije. Bitno je krenuti u izradu, nemojte previše razvijati koncepte, taktike i ideje bez same akcije. Uvijek možete objavljeni sadržaj prilagoditi – bolje da je dovoljno dobar, nego da uopće nije objavljen i da čeka neku savršenu prilagodbu. 😉
 

Izrada e-trgovine

Proces izrade e-trgovine (webshopa) je jako sličan procesu izrade obične web stranice, od odabira dizajna do personalizacija koje su vam gore opisane.

1. Definiranje proizvoda


 
Prva stvar koja se razlikuje je dodatna opcija Proizvodi u izborniku unutar koje možete adaptirati i dodavati proizvode ili usluge koje ćete prodavati.

Svakom od proizvoda možete definirati:

  • naziv
  • cijenu
  • fotografiju
  • kratki opis
  • kolekciju (primjerice najpopularniji proizvodi, proizvodi za neku namjenu itd.)
  • etiketu (primjerice novi proizvod, preporučen itd.)
  • kod proizvoda (ako ih imate puno ovako možete lakše pratiti zalihe)
  • ograničenu količinu dostupnosti (nakon što se u webshopu proda ta količina ne može se više kupiti)
  • skrivanje proizvoda (recimo da trenutno ne želite da bude dostupan za prodaju niti vidljiv)


 
 
 
 
 
 
 

2. Specifične postavke

E-trgovina ima dodatne postavke koje trebate definirati prije pokretanja poslovanja poput kontakt informacija, metoda isporuke, načina plaćanja, poreza te izvoza proizvoda i uspoređivanja cijena.

3. Narudžbe

E-trgovina vam prikazuje i sve primljene te izvršene narudžbe kako biste mogli pratiti tijek poslovanja i sve uspješno poslati te naplatiti.

Iako nije isključivo vezano uz e-trgovinu, ovdje posebno pripazite na pravila o zaštiti privatnosti i vašu politiku skladištenja i slanja tih podataka kako bi sve bilo usklađeno s GDPR-om.
Nakon što ste sve ovo definirali možete objaviti svoju trgovinu i krenuti s poslovanjem. Predlažem vam da za početak testirate sve procese kupovine i kontakata kako bi osigurali da sve dobro funkcionira.

Što vam omogućavaju dodatne premijske opcije?

Iako sve ovo što ste pročitali možete napraviti u besplatnoj verziji evo što vam donose plaćene premijske opcije.

1. Osobna domena i e-mailovi

Ovo je jako bitno ako želite da vas netko shvaća profesionalno, www.tomislavpancirov.com je primjer moje osobne domene. Zanimljiva je priča kako sam u trenutku definitivne odluke da postanem poduzetnik prvo kupio svoju domenu pa tek onda krenuo u razvitak ostalog. Ukoliko se odlučite na Mini, Standard ili Profi paket premijskih usluga na godinu dana domenu za tu godinu dobijete besplatno, a ako već imate domenu možete je povezati sa svojim projektom u Webnodeu.

2. Google analytics

Ovo je razlog zašto sam na svom blogu prešao s besplatnog sustava na custom rješenje – kroz analitiku vidite sva kreatnja korisnika, demografiju te možete izvući zaključke za poboljšanje sadržaja – recimo što se najviše čita, koliko se korisnici zadržavaju na sadržaju itd.

3. Sigurnosna kopija

Na sreću nikad mi se nije dogodila situacija da mi sigurnosna kopija treba, ali svugdje je radim od svog bloga do podataka s računala. Zamislite koliko truda može otići u nepovratno ako ne mislite na ovo.
Ovo su po meni tri najbitnije opcije, a usporedimo i što vam sve ostalo i po kojoj cijeni donose premijske opcije, za web stranicu:

te za e-trgovinu:

Detaljnije pogledajte na Webnode web stranici i nemojte zaboraviti kako u videu možete pronaći voucher kod za tri mjeseca besplatnog korištenja premijskog paketa Standard. Požurite jer imamo samo 200 aktivacija!
Za novosti o Webnode uslugama i opcijama zapratite ih na Facebooku, Instagramu te LinkedInu.
Sretno s izradom! 🙂
 
 
 
 
 
 
Ovaj sadržaj vam donosim u suradnji s Webnodeom, ali su sva mišljenja iznesena moja te nitko na njih nije utjecao.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)