LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako se odlučiti na korak pokretanja posla?

Razmišljate o pokretanju posla, ali vam je teško učiniti taj veliki prvi korak? Svakako treba hrabrost za tako nešto i meni je trebalo prije pokretanja biznisa koji sada već godinu i pol uspješno posluje. Evo što vam može pomoći prilikom te odluke…

Ako vam se video sviđa ili imate za dodati nešto o svojim iskustvima kod pokretanja posla, lajkajte ga i komentirajte te se pretplatite na moj kanal kako bi bili u toku s mojim najnovijim sadržajem ovog tipa.
Ako više volite slušati, nego čitati i gledati evo i podcast verzije 😉

Jednostavno to osjećate u sebi

Ako želite pokrenuti svoj biznis vi već znate da je to nešto na čemu želite raditi! Više ne razmišljate kao klasičan zaposlenik već ste svojim razmišljanjem pokrenuli stvaralačku energiju u sebi. Vi to ili imate u sebi ili nemate, pošto ovo čitate pretpostavka je da imate. 😉

Organizirani ste

Vjerujem da poduzetništvo nije za ljude koji nisu dobro organizirani. Želite li ući u poduzetničke vode morate raditi na tome da postanete organizirani ako već niste. Zanima vas nešto više o organizaciji? Pročitajte moj blog 7 koraka do organiziranosti  i postanite organiziraniji već danas! 🙂

Želite pomagati drugima i rješavati probleme

Jako je bitno željeti riješiti neki problem bilo da se radilo o vašem ili tuđem problemu. Meni je bio problem rad u uredu i fiksno radno vrijeme i taj sam problem odlučio riješiti i započeti život digitalnog nomada. Rad od kuće, određivanje prioriteta i fleksibilno radno vrijeme mi je poboljšalo produktivnost.
Kada kreneš poduzetnički razmišljati nekako ti ta energija sve više raste i ulaziš sve više u taj mindset. Razmišljaš koje su to sve stvari koje možeš promijeniti i na koje možeš utjecati. Razmišljaš o tome kako možeš utjecati na druge i kako može pomoći drugima. Kada imaš takav iskreni način razmišljanja i bez fokusa isključivo na novac, onda ti novac počinje sam dolaziti. Dolazi zbog toga jer radiš da nešto bude puno bolje!

Neovisni ste kada nešto radite

Jeste li neovisni kada nešto radite? Donosite li sami svoje odluke? Možete li sami odlučiti i analizirati nešto? Sve ovo je jako bitno u poslu i poduzetništvu. Uvijek možete poslušati ljude oko sebe, njihove savjete i iskustva, ali ipak na kraju dana vi donosite konačnu odluku te ste odgovorni za sve što napravite. Vi kao poduzetnici morate biti u sve uključeni i morate znati koji su okviri nečega (primjerice zakonodavni, birokratski itd). Vi ste za svoju firmu ili obrt odgovorni i za svaku grešku ili zaslugu uzimate odgovornost na sebe. Morate biti neovisni i uvijek razmišljati o tome kako sve funkcionira i imati uvid u sve poslove bez obzira na pomoć stručnjaka sa strane.

Niste sretni na trenutnom poslu

Ako se ne pronalazite ni na jednom radnom mjestu, često mijenjate poslove, a i dalje se osjećate neispunjeno, možda je to baš znak da se trebate prihvatiti poduzetničkih voda. Ako želite biti poduzetnik morate biti spremni i na sve ove druge stvari koje sam vam već napomenuo. Ako je vaša sreća poduzetništvo, težite svojoj sreći i zgrabite je!
https://www.instagram.com/p/BaqucRcl4_b/?taken-by=tomislav%20pancirov

Osjećate uzbuđenje kada pričate o poslu

Osjećate li uzbuđenje i strast kada pričate o poslu? Širi li se pozitivna energija oko vas dok radite na nekom projektu? Ovaj YouTube video sam recimo snimao sam nakon svog radnog dana u 10 navečer i jedva sam čekao da to napravim. To je ono nešto što morate pronaći kod posla, tada vam ništa nije teško.
https://www.instagram.com/p/BfHHJh0np_2/?taken-by=tomislav%20pancirov

Vjerujete kako bi nešto u poslu radili drugačije da ste šef

Razmišljate li stalno kako bi nešto drugačije napravili da ste šef na svom poslu? Imate li često neki uvid u projekt koji vaš trenutni šef nema? To je način na koji morate razmišljati kao poduzetnik. Da bi to napravili morate biti šef vlastitog života i svog projekta. Ako to imate u glavi i već sada dok radite za nekoga znate točno kako bi neke stvari drugačije napravili – onda ste na pravom putu!

Znate točno što bi radili i postoji realna potražnja za tim

Znate li točno kako bi radili? Imate li točnu ideju u glavi s čim se želite baviti? Koji je to proizvod koji bi kreirali ili usluga koju bi nudili? Kako bi vaše potencijalno tržište reagiralo na to? Koja je vaša konkurencija? Jako je bitno biti realan dok si postavljate ovakva i slična pitanja prije početka pokretanja vlastitog posla. Morate biti u potpunosti pripremljeni na sve situacije koje će vam se događati na tržištu. Imate li realnu sliku vaših financija? (Kako dobiti poticaje za samozapošljavanje ili projekt pročitajte u blogu. )
Morate biti u potpunosti sigurni u svoj projekt prije nego što ga započnete pokretati. Istražite o svemu i budite spremni!

Ne smeta vam sloboda

Puno ljudi govori da želi slobodu, ali se boje toga kako će se ponašati kada stvarno dobiju tu slobodu. Često pitanje koje sam dobivao kada sam se osamostalio bilo je: Kako se ti prisiliš na rad? Radnim tjednom najnormalnije radim kao i svi i alarm me budi ujutro. Moj posao ne pati zbog moje slobode, a ako mi treba odmora, odmorim se vikendom. Morate biti spremni uzeti tu slobodu i cijenu koju sloboda ima. Ako ste već sada u poslu dovoljno samostalni te vas nitko ne mora nadzirati i sami sebe motivirate konstantno, to je onda to!

Izvor: Pinterest
Iz ove infografike vidimo da :

  • Osobe koje rade od doma su 20% produktivnije i 13% efikasnije od radnika u uredima.
  • 28% osoba koje rade od doma su emocionalno angažiranije te se 87% njih osjeća povezanijima s drugima.
  • Remote radnici imaju jedan sat više sna na tjedan kako bi postali pažljiviji u poslu i oprezniji.
  • Remote radnici koji su sretniji i produktivniji.
  • Remote radnici su manje pod stresom.
  • Remote radnici mogu biti zdraviji i imati manje problema s vratom i leđima.
  • Remote radnici koje zapošljava određena tvrtka da rade od doma, predstavljaju i uštedu za samu tvrtku.
  • Remote radnici štede benzin i manje zagađuju okoliš.

Zadnja potvrda da možete pokrenuti svoj posao

Ako ste pročitali ovaj blog do kraja vjerujem da samo tražite dokaze da ste spremni za pokretanje svog posla. Vas stvarno zanima poduzetništvo i želite se iskušati u tome! Znate što, poduzetnički duh je u vama i vi sami znate da je to jedini put, samo je pitanje kada ćete na njega krenuti. Sretno vam bilo! 🙂

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)