LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

3 stvari na koje morate obratiti pozornost ako imate svoj proizvod ili uslugu koju želite brendirati

Brendovi su svugdje oko nas i privlače nas puno više nego nego proizvodi i usluge koje generički navode svoje karakteristike. Iako se na iracionalan način emotivno povezujemo s njima i nekad nemamo previše filtera za odluku o kupnji na kraju dana oni ispunjavaju svoju svrhu i na neki način čine naš život ljepšim kroz inspiraciju i motivaciju.
Na koje stvari morate obratiti pozornost ako imate svoj proizvod ili uslugu koju želite brendirati? Evo što smo naučili na radionici koja se bavi upravo s brendiranjem na društvenim mrežama – Brendaonici.
Priča koja prodaje
„Za početak morate imati dobru priču koja je pritom i istinita. Autentičnost je jako bitna. Brand storytelling iako zvuči komplicirano zapravo je nešto što je ukorijenjeno ljudima još od davnih dana pričanja priča uz vatru.“
Evo na što morate obratiti pozornost kod priča:
Brend storytelling

 • Komunicirajte istinito – autentičnost je bitna.
 • Koja je vaša priča? Kako se ona uklapa u komunikacijsko okruženje?
 • Neka vaša poruka branda bude komunicirana u pravo vrijeme.
 • Prava poruka, izložena pravoj ciljnoj skupini, stvara naviku, interes i vjeru u proizvod / brend. Do uspjeha dolazi u nekim slučajevima nešto brže, u nekim drugim nešto sporije, kreirajući različite razine lojalnosti potrošača.

Jako je bitno da se sve priče podudaraju sa stvarnošću – jer ako pričate kako ste odlični, a zapravo niste, vaši kupci će to odmah shvatiti. Zato pozabavimo se malo s kupcima.
 
Kupac naš svagdašnji
„Nebrojeno puta viđamo odlične poslovne ideje koje nemaju definiranu ciljanu skupinu – kupca koji će zapravo omogućiti da ideja postane pravi posao. Prva pogreška koju ljudi često rade je kretanje od sebe. Vi sami niste nužno vaša ciljana skupina, a čak i ako jeste pitanje je jeste li tipičan predstavnik.“
Kod definiranja ciljanih skupina pazite na ove faktore:
Ciljana skupina

 • Imate li jasno definiranu ciljanu skupinu?
 • Koje su potrebe vaše ciljane skupine? Koji problem im rješavate?
 • Krajnji je cilj konstantno pokretati ciljnu skupinu prema što većoj razini privrženosti brendu tako da im činite život ugodnijim na bilo kojoj razini.
 • Nemojte se fokusirati na demografske faktore poput godina i spola – najvažniji su interesi koje s digitalnim alatima možete jednostavno odabirati.

Također imajte na umu da se vaši kupci mijenjaju na isti način kako se i okolina mijenja, zato je jako bitno imati na umu trendove i pametno se u njih uklopiti.
Sadržaj je kralj, a kralj je gol
„Carevo novo ruho je priča s kojom možemo povezati današnji odnos prema sadržaju (contentu). Često smo toliko fokusirani na vlastitu taštinu da se bojimo istine i radimo sadržaj koji nikog osim nas samih ne zanima. Stvarajte sadržaj koji pomaže kupcu, a ne onaj koji konstantno vas hvali.“
Kako bi sadržajem postigli poslovne ciljeve i brendirali svoje poslovanje morate imati strateški pristup. Razmišljanje o tome što ćete napisati nakon cijelog dana bez plana nema prevelikog smisla.

Content strategija

 • Sadržajna ili content strategija znači dostaviti odgovarajući sadržaj pravoj osobi, na pravom mjestu i u pravo vrijeme, unutar pravog konteksta koji će imati besplatnu dodanu vrijednost za tu osobu.
 • Jedna od glavnih točaka strategije sadržaja je razumijevanje publike i njezinih potreba. Također, strategija sadržaja uključuje planiranje, izradu i upravljanje sadržajem.
 • Radite tekstualni (blog), foto i video sadržaj.

Osim ovoga možda najbitnije od svega je da budete konzistentni, ispunjavanje ciljeva na ovaj način je dugoročno, može vam donijeti puno koristi poslu i vama osobno, ali zato morate u ove alate i uložiti. Ukoliko se želite dodatno educirati o ovim temama prijavite se na radionicu Brendaonica Classic u Zagrebu koja će se održati u subotu 29. veljače s početkom u 09:00 sati. Prijavite se možete putem linka: 
Naučit ćete kako izgraditi prepoznatljiv brend koji potiče na angažman te na koji se način diferencirati od konkurencije i koji će vam alati i aplikacije pomoći u tome, a također zbog čega je osobna promocija neophodna za uspjeh vašeg biznisa.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)