LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako rade digitalni nomadi

Digitalno nomadstvo je glavni razlog mog osamostaljivanja. Biti digitalni nomad znači biti slobodan, donositi vlastite odluke i na kraju dana živjeti od prihoda koje ostvarite ovim načinom rada. Na pitanje kako se postaje digitalnim nomadom, odgovorio bih vam – odlukom!
Priča o tome o tome kako sam donio odluku koja je promijenila cijeli moj životni put te time postao sretan bila je prvi video na mom YouTube kanalu.

Zašto digitalno nomadstvo?

Digitalno nomadstvo je relativno nova stvar koju je omogućila cijela internet revolucija. Prije nismo bili u mogućnosti raditi na taj način te nismo imali tu povezanost koju danas imamo. Imamo brdo mogućnosti i aplikacija koje nam omogućuju povezanost i kontakt kada god je to potrebno i trebamo to iskoristiti. U novom videu pričam konkretno o digitalnom nomadstvu odnosno kako to jedan digitalni nomad stvarno radi. Ako vam se vidio svidio, lajkajte ga i pretplatite se na moj kanal (hej, besplatno je 🙂 ) za još više sadržaja ovog tipa.

Kada ste digitalni nomad možete raditi s bilo kojeg mjesta, iz bilo kojeg grada i bilo koje države. Digitalni nomadi često i putuju te pogotovo traže destinacije sa super klimom i stilom života. Podsjeća vas na neku državu? 🙂 Naletio sam na super članak u kojem GoGoPlaces  piše kako je upravo Hrvatska postala najpoželjnija destinacija za digitalne nomade. Zbog svoje ljepote nazvali su je idiličnom zemljom koju svakako mora posjetiti svaki digitalni nomad, a naravno imamo i dosta dobru infrastrukturu. Možda nismo svjesni što imamo jer živimo ovdje, ali Hrvatska je destinacija koja u svakom pogledu ima potencijala, a svi mi smo ti koji bi se trebali potruditi izvući najbolje od toga.

Rad od doma, o da, tu smo!

Ako ste spremni napraviti prvi korak u digitalno nomadstvo prvo morate naučiti kako raditi od doma i kako biti produktivan. Često na početku ljudi osjećaju razliku u odnosu na rad u uredu, ali ta razlika se jako brzo pozitivno okrene na ovu nomadsku stranu:

IZVOR: Buffer Pinterest
1.Možete raditi bilo gdje u svijetu dokle god imate pristup tehnologiji
2.Uštedite novac i vrijeme ne odlaskom u urede koji mogu biti kilometrima udaljeni
3.Rad od doma omogućava bolju koncentraciju i rad u miru i tišini
4.Ne postoji lokacijsko ograničenje za sve koji bi htjeli raditi s vama
5.Možete i dalje biti blizu roditelja i prijatelja te ne morate birati između posla i grada u kojem vaši voljeni žive
6.Ne morate se oblačiti za posao te možete biti produktivni i u pidžami! 🙂
Kako bi bili još produktivniji bitno je:
1.Napravite raspored tjednih sastanaka putem aplikacija i dodajte sve potrebne informacije i sudionike
2.Napravite event za timske događaje u kojem svi vaši zaposlenici mogu sudjelovati kao npr. godišnji hackathon
3.Provedite jedan-na-jedan recenzije 2-4 x godišnje
4.Iskoristite slobodno vrijeme, dok je ostatak vašeg tima offline za provjere te pripremite pitanja za članove vašeg tima.
5.Napravite godišnji susret svih članova vašeg tima kako bi se oni mogli upoznati i podružiti
6.Pronađite alat za komunikaciju koji najbolje odgovara vašem timu za razmjenu datoteka i komunikaciju. Kao dobri alati za takav tip komunikacije mogu poslužiti Slack, Skype pa čak i Facebook.

Kako započeti s digitalnim nomadstvom?

Kako bi započeli s digitalnim nomadstvom, prvo morate razmisliti koje su vaše vještine i znanja koje biste mogli ponuditi svijetu. Zatim možete početi razmišljati o samostalnom unovčavanju vaših talenata, znanja i vještina. Ne postoji jedinstveno rješenje koje će djelovati isto za sve vas, a sami morate prvo pronaći tu jednu stvar za krenuti dalje. Trebate puno više nego biti lokacijski neovisni i raditi bilo kuda u svijetu – trebate poslovni plan. Ako ste već sad dobri u nečemu i radite u tvrtci u kojoj niste zadovoljni, sjetite se da sa svojim osamostaljenjem možete pružiti to isto znanje mnogim tvrtkama kojima je ono potrebno ako imate pravu kartu u rukavu.
Možda sada mislite da nemate potrebno znanje i vještine za raditi online, ali ste vjerojatno u krivu. Samo tipkanje i poznavanje rada na računalu moglo bi biti dovoljno za početak. Npr., možete započeti blog koji će biti drugačiji od ostalih, a kombiniranjem vaših dodatnih vještina možete imati pravu kombinaciju.
Također postoji mogućnost da nećete moći koristiti vaše sadašnje znanje kada započnete s digitalnim nomadstvom već ćete morati posegnuti za nečim novim i biti spremni na promjenu. Možda ćete se osjećati kao da ste potrošili vrijeme proučavajući krive vještine, ali možda će vam te iste vještine jednom ipak poslužiti u budućnosti tako da se nemojte obeshrabriti!
Jedna od prednosti digitalnog nomadstva je da ne morate imati puno novaca da biste započeli. Bitno je dobro isplanirati što biste i na koji način radili i rasporediti novce, a zarada će postepeno rasti s vašim angažmanom i idejama.
https://www.instagram.com/p/BaqucRcl4_b/?taken-by=tomislavpancirov

Uključite se u pokret “2017. Najbolja godina do sad” i naučite o digitalnom nomadstvu

Ako vam je teško napraviti prvi korak sami, pridružite se mom pokretu “2017. najbolja godina do sad” u kojem vam mogu dati smjernice kako postati digitalni nomad. Za sudjelovanje u pokretu, podijelite neki sadržaj koji predstavlja simbol vaše promjene na vašem Facebook profilu javno ili na otvorenom Instagram profilu uz hashtag #2017NajboljaGodinaDoSad i oznaku mog Instagram profila @tomislavpancirov odnosno Facebook stranice tomislavpancirov.com. Detalje možete pronaći u mom PDF vodiču te sudjelovanjem možete osvojiti privatne konzultacije kod mene na kojima ću vam praktično pokazati kako napraviti prvi korak u osamostaljenju i usmjeriti svoja znanja i vještine prema digitalnom nomadstvu. Sretno svima i neka 2017. bude najbolja godina do sad!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)