LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Što vidim u Appleu kao brend konzultant

Brendovi i njihove vrijednosti su svugdje oko nas. U ovoj seriji sam odlučio posjetiti najvrijednije svjetske brendove kako bih vam na jednostavan način kao brend konzultant približio ono što rade. Promatrajući njihove taktike možete unaprijediti svoj brend i lakše se povezati sa svojom publikom bez obzira što nemate milijunski globalni budžet. Brend se gradi emociju po emociju.

Apple, jedan od najvrijednijih brendova na svijetu može nas jako puno naučiti. Bio sam u njihovom dućanu na 5. aveniji u New Yorku puno puta i zanimljivo je vidjeti kako se doživljaj dućana mijenjao renovacijom i promjenom smjera same tvrtke.

Zadnja renovacija koju je ova lokacija prošla je u skladu sa svim modernim praksama brendiranja, trajala je od 2017. do 2019. te su srušili izvorni dizajn trgovine i izgradili još veći i impresivniji. Apple je udvostručio veličinu trgovine tako što je dublje zakopao u zemlju i podigao razinu stropa, a dizajn su adaptirali kako bi omogućili veći ulazak više prirodnog svjetla, ali o tome malo poslije. Snimio sam i video pa pogledajte primjere onog što pričam u nastavku.

1. Ogroman brend visibility sa samom lokacijom – arhitektura djeluje poput 3D reklamnog panoa budući da su Appleove trgovine smještene na najpoznatijim lokacijama, u skladu s činjenicom da Apple sebe smatra dizajnerskom/UX tvrtkom. Svaki dio je dizajniran do najmanjih detalja, jednostavno ništa se ne prepušta slučaju.

2. Kada ulazimo u Apple store sve više djeluje kao gradski trg nego trgovina, ovu strategiju je osmislila Burberryjeva bivša potpredsjednica Angela Ahrendts, koja je u to vrijeme bila viša potpredsjednica Appleove maloprodaje, tada je izjavila da su “nove trgovine više usmjerene na obogaćivanje života kupaca nego jednostavno prodaju stvari”. Na ovaj način privlače kupce jer nema opterećenja same kupovine, ona dolazi prirodno nakon ugodnog iskustva.

3. Prirodno svjetlo i LED diode koje imitiraju prirodno svjetlo čine da se osjećate opušteno. Znanstvena istraživanja jasno pokazuju kako prirodno svjetlo povećava raspoloženje i produktivnost u zatvorenim prostorima. Ova činjenica ima isti učinak na kupce u dućanima. Trgovine koje imaju prirodno svjetlo obično imaju veću potrošnju po kupcu nego umjetno osvijetljene trgovine što se pripisuje učinku prirodnog svjetla na raspoloženje i želje ljudi.

4. Iskustvo poput conciergea kopirano iz najboljih hotela kao što su Four seasons i Ritz-Carlton s uvježbanom empatijom prema klijentima čine Apple Genius bar u kojem možete dobiti pomoć oko Apple proizvoda ili usluga. Do ovog je došlo u pripremi za otvaranje prvih Appleovih trgovina kada je Steve Jobs ispitivao zaposlenike u sjedištu Applea u Cupertinu: “Koje je najbolje korisničko iskustvo koje ste sami imali, kao kupac?”. Hoteli s 5 zvjezdica poput Ritz-Carltona ili Four Seasonsa je bio najčešći odgovor pa je Apple uključio sve svoje buduće voditelje Apple Storea u Ritz-Carltonov edukacijski program.

Ovdje se radi o anticipativnoj korisničkoj službi, tim koji stoji iza iskustva Ritz-Carltona sažeo je to u “Ispunjenje čak i neizraženih želja i potreba naših gostiju”.
Apple ispunjava neizrečene želje svojih korisnika te su upravo zbog toga toliko vjerni brendu i imaju potrebu biti Apple ambasadori bez da ih itko na to motivira.

5. Edukacija od strane kreativnih stručnjaka koji su zaposleni s isključivom svrhom podučavanja kreativnih vještina, u skladu je s Appleovim brend arhetipom kreatora. Ako pratite Apple od samih početaka i čini vam se da se Apple promijenio to je točno oni su nekada bili brend buntovnik i tu komunikaciju vidimo u ovoj klasičnoj reklami iz ’84. godine.

Teoriju 12 arhetipova brenda osmislio je švicarski psiholog Carl Jung, a radi se o univerzalno prepoznatljivim tipovima karaktera ili uloga koje brend može utjeloviti. Kada kažemo da je netko buntovnik odmah je jasno kako se ponaša i time brend nalazi svoje idealne kupce. Ako vas zanima više o tom pristupu možete preuzeti besplatnu PDF prezentaciju u resursima.

6. Lifestyle je na prvom mjestu, a gadgeti na drugom. Apple gadgeti, kada ste dovoljno u tom svijetu, se čine gotovo kao komoditet. Toliko sve pojednostave da vam nije niti jasno kako ste prije funkcionirali bez njih. Potpuno uranjanje u brend je neizbježno kada imate vrhunsku uslugu ili proizvode.

7. Svaki dio prodajnog procesa dizajniran je tako da potiče kupce da lutaju trgovinama kako bi dodirnuli i osjetili uređaje, što povećava vjerojatnost za kupnju.

Dopuštanje kupcima da dodirnu gadget podiže percepciju vrijednosti i cijenu koju smo spremni platiti. Percepcija je da kada imamo nešto, vrijednost tog predmeta raste, a netko se može emocionalno povezati s predmetom kroz psihološko vlasništvo.

8. Blagajna je skrivena unutar stolova tako da se ovaj proces kupnje čini neprimjetnim. Zapravo uopće se ne čini kao proces kupnje Čini se kao da samo uzimate gadgete koje volite sa sobom doma. Dodatno, skrivanje blagajne dovodi kupce u interakciju s prodavačima, što ih čak može dovesti do veće kupnje jer znaju što bi vam moglo koristiti bez da ste o tome uopće razmišljali.

Ukoliko vam se ovaj pristup svidio, komentirajte što još vidite u dućanu što mi je promaklo i podijelite priču nekom kome bi mogla biti korisna.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)