LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Paulo Valčić: instinktom i akcijom do uspjeha i balansa

Rad u Palma de Mallorci, Erasmus za poduzetnike i pokretanje biznisa

Za ovu priču sam otišao u Palma de Mallorcu i intervjuirao Paula Valčića – arhitekta i dizajnera interijera koji tamo živi i radi i koji je kako kaže postigao poslovno – privatni balans. Miks ležernosti i grandioznosti se stalno isprepliće u ovom 12. po veličini grad u Španjolskoj s preko 400.000 stanovnika.
Paulo je imao uspješnu arhitektonsku tvrtku u Zagrebu, prošao kroz iskustvo Erasmusa za mlade poduzetnike u Barceloni te je nakon toga odlučio tamo i ostati te se umjesto daljnje izgradnje tvrtke fokusirati na fleksibilniji rad samostalnog profesionalca i višu kvalitetu života. Cijelo iskustvo i savjete koje prenosi za buduće poduzetnike i polaznike Erasmusa pogledajte u videu.

Europski program razmjene za poduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs)

Erasmus za mlade poduzetnike je EU program namijenjen novim ili već postojećim poduzetnicima iz Europe kojima su potrebna dodatna i nova znanja, vještine i iskustva za pokretanje i uspješno vođenje njihove manje tvrtke.
Kao novom poduzetniku pruža vam se edukacija kroz samu praksu u inozemstvu u malom ili srednjem poduzeću zemlje sudionice.
Poduzetnici imaju priliku prikupljati nova znanja i razmjenjivati iskustva te poslovne ideje s odabranim iskusnim poduzetnikom zemlje sudionice kod kojeg imaju priliku boraviti i surađivati u razdoblju od 1 – 6 mjeseci.
Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje njegovog manjeg poslovanja.
Novom će poduzetniku to uvelike olakšati proces otvaranja novog poslovanja ili pružiti mogućnost osnaživanja već postojećeg poslovanja.
Domaćinu se stvara potpuno novi obzor na cijelo svoje već uhodano poslovanje, vrlo vjerojatno da domaćin prilikom razmjene dobiva pravi uvid u svoje poslovanje, uočava prostor za poboljšanje poslovanja, utvrđuje već postojeća znanja, ima priliku uočiti greške koje dosad možda nije uočio jer nije imao razlog toliko detaljno ulaziti u sami proces poslovanja kao prilikom razmjene znanja, iskustava te pokazivanjem vlastite tvrtke.
Što se tiče dugoročnih koristi one su obostrane. Od stvaranja veće mreže kontakata, učenja drugačijih poslovnih metoda, novorođenih poslovnih ideja, međunarodnih poslovnih suradnja, otvaranja novih tržišta, prikupljanjem tuđih iskustava i znanja, profitiranja od novih motiviranih poduzetnika s novim idejama, potencijalnih inozemnih partnerstva i mnoštvo drugih benefita.
Većina poduzetnika domaćina toliko su oduševljena tim iskustvom da se nakon njega odlučuju ugostiti i druge nove poduzetnike.
U tom periodu boravak im je sufinanciran od strane Europske komisije.

Sudjelovati mogu:

 • novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju već pokrenuli unutar protekle tri godine;
 • iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica.

 

Koji su zadaci i odgovornosti sudionika?

 • predstaviti poslovni plan svog (budućeg) poduzeća i razviti projekt rada / učenja za njihov boravak u inozemstvu, uključujući rad na stvarnim poslovnim zadacima;
 • potpisati Erasmus za mlade poduzetnike kojim se uređuje radni odnos
 • potpisati ugovor u određivanju zadataka, odgovornosti i financija, uvjeti i pravne implikacije projekta unutar dogovorenog rasporeda
 • djelovanje kao ambasador za program i doprinosi uspostavljanju mreže novih poduzetnika

Sve detalje pronađite na službenoj web stranici projekta.

Financiranje projekta

Ako imate ideju za održiv projekt s koristi za društvo provjerite mogućnosti za financiranje EU fondovima.
EU financira širok raspon projekata i programa u područjima kao što su:

 • regionalni i urbani razvoj
 • zapošljavanje i socijalna uključenost
 • poljoprivreda i ruralni razvoj
 • pomorska i ribarstvena politika
 • istraživanje i inovacije
 • humanitarna pomoć

Mala poduzeća ostvaruju financiranje u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i jamstava. Bespovratnim se sredstvima pruža izravna potpora, dok su drugi oblici financiranja dostupni putem programa kojima se upravlja na nacionalnoj razini. Više možete doznati na linku.

Ključna lekcija: pratite svoj instinkt i krenite odmah

Paulo mi priča kako je do sada uvijek osluškivao kako se osjeća i da je zbog toga cijela priča za njega ispala super. Osim toga kaže da za svaki cilj koji imamo krenemo već danas, sada i da malim koracima dolazimo jako daleko na svom putu, ako ih konzistentno ponavljamo. Mislim da je ovo savjet koji bi svatko trebao poslušati. Jako jednostavan, primjenjiv, a opet toliko moćan da može promijeniti tijek svačijeg života, naravno, ako se njime koristi.

 
 

Izvor fotografije: @paulovalcic Instagram

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)