LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

APPLE PAY DOSTUPAN U HRVATSKOJ

Nakon dugo čekanja od danas (26. 06. 2019.) je u Hrvatskoj dostupan Apple Pay. Iako je nedavno kratko bilo omogućeno korištenje usluge uz lažnu promjenu regije isto je brzo bilo uklonjeno, a od danas uslugu konačno možemo legitimno koristiti.
Apple Pay je usluga koja omogućava Appleovim korisnicima plaćanje putem iPhone i Apple Watch uređaja. Korisnici pomoću Apple Pay usluge u trgovini mogu nasloniti svoj mobitel na POS uređaj s beskontaktnim plaćanjem, a sustav će izvršiti plaćanje na isti način kao da plaćate klasičnom karticom putem ugrađenog NFC-a.
Iako možda i dalje ima skeptika za mobilno plaćanje činjenica je da ćete prije izgubiti novčanik nego mobitel, a ako ga slučajno i izgubite ovi pametni uređaji sadrže više različitih načina provjere korisnika te su sigurniji nego klasične kartice.
Apple Pay uslugu postavljate tako da dodate svoju kreditnu, debitnu ili prepaid karticu na svoj iPhone, iPad, Apple Watch ili Mac računalo.
Meni se najviše čini praktično plaćanje upravo putem Apple Watcha koji možete nositi recimo na trčanje, slušati na njemu glazbu ili podcaste i onda čak bez iPhonea izvršit plaćanje. Recenziju Apple Watch Series 4 pogledajte u blogu i YouTube videu.

Pročitajte i kako jednostavno promijeniti banku, usporediti naknade i otvoriti račun u drugoj EU zemlji.
Evo što trebate za korištenje usluge Apple Pay (u podržanim regijama):

 • Uređaj koji ispunjava uvjete
 • Podržanu karticu izdavatelja kartice
 • Najnoviju inačicu sustava iOS, watchOS ili macOS
 • Apple ID prijavljen na iCloud

Kako dodati karticu na svoj iPhone:

 1. Idite na Wallet i dodirnite gumb za dodavanje
 2. Slijedite korake za dodavanje nove kartice
 3. Pogledajte demo da biste vidjeli kako funkcionira
 4. Ako se od vas zatraži da dodate karticu koju koristite s iTunes, kartice na druge uređaje ili kartice koje ste nedavno uklonili, odaberite ih, a zatim unesite sigurnosne kodove kartice
 5. Možda ćete morati preuzeti aplikaciju od svoje banke ili izdavatelja kartice da biste kartici dodali Novčanik, dodirnite dalje (kod mene je provjerio u Revolut aplikaciji podatke)
 6. Vaša banka ili izdavatelj kartice provjerit će vaše podatke i odlučiti možete li koristiti svoju karticu s Apple Pay
 7. Ako vašoj banci ili izdavatelju treba više informacija kako bi potvrdili svoju karticu, zatražit će vas
 8. Potom birate dodajete li karticu na iPhone ili Apple Watch.
 9. Kada dobijete podatke, vratite se u Novčanik i dodirnite karticu.
 10. Nakon što banka ili izdavatelj potvrdi vašu karticu usluga je spremna za korištenje.

 
To je sve, možete početi koristiti Apple Pay. 🙂 Ako vas brine kako će reagirati prodavači, samo im recite da biste platili beskontaktno i recite ima brenda kartice (kod mene je to MasterCard). Znači možete platiti na bilo kojem mjestu koje prihvaća beskontaktno plaćanje, ne morate imati naljepnicu za Apple Pay (njih sam u inozemstvu vidio u dućanima, a kod nas možda postanu prisutne kroz neko vrijeme pošto je usluga omogućena). Ja sam danas napravio prvu ovakvu transakciju i sve je prošlo bez ikakvih problema.
Ako želite koristiti Apple Pay na više od jednog uređaja, karticu morate dodati svakom uređaju. Od Appla Watch Series 3 pa na dalje do iPhone 8 i iPhone 8 Plus te kasnijim modelima, možete dodati do 12 kartica na uređaju. Na ranijim modelima možete dodati do osam kartica na uređaju.
Koje kartice podržavaju Apple Pay uslugu?
U Hrvatskoj su to Mastercard, Visa, Monese i Revoult.
Ja osobno koristim Revolut karticu koju možete besplatno naručiti na linku s 50kn poklon voucherom. O Revolutu i mom iskustvu više informacija možete saznati na blogu i u YouTube videu.
Fotografija Nathan Dumlao / Unsplash
 
 

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)