Što sve želimo raditi sada kada mjere popuštaju?

Krećemo u neko novo normalno, mjere popuštaju, shvaćamo da nam se životi lagano vraćaju u rutinu i bez obzira jesmo li u ovoj karanteni postali bolje osobe, usavršili se u nečem novom ili smo jednostavno malo usporili i dali si priliku razmisliti o svemu, neke svakodnevne sitnice smo jedva čekali ponovo iskusiti. S jedne strane imamo velike stvari koje će nam se definitivno naći na bucket listi, a opet ove situacije koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo su nam sad novi najdraži trenuci. Na neke ćemo još morati pričekati, ali prve dvije stvari na ovom popisu koje smo inače stalno prakticirali su ponovo moguće od danas i jedva čekamo krenuti s tim…

HRANA I RESTORANI

 1. Počastiti se s ukusnim jelom u najdražem restoranu jer je vrijeme da se odahne od silnog kuhanja i kulinarskih vještina koje ste stekli tijekom ove karantene. Naručite stari favorit, zavalite se u vaš stolac i čekajte da se hrana stvori ispred vas, a da niste pomaknuli prstom.

NAPITCI I KAFIĆI

 1. Uživati u kavi ili čaju s najmilijima s kojima ste se nalazili svugdje samo ne u vašem inače standardnom okupljalištu – kafiću. Uzmite si vremena za to, onako opušteno par sati. Baš sam jučer gledao kako se spremaju terase i ovaj novi razmak je zapravo odlična stvar. Mislim da nam je svima bilo dosta da smo nehumano zbijeni kako bi netko mogao iskoristiti više radne površine.

FITNESS

 1. Upisati napokon grupnu aktivnost koju dugo želite, radilo se o tenisu, plesu, odbojci, veslanju, košarci ili bilo čemu što ste dugo odgađali. Krenuti ponovno u teretanu ili vratiti se na privatne treninge na koje ste možda prije ove situacije išli. Ako niste tip #vježbamOdDoma i teško vam je bilo ostvariti kontinuitet upravo u tome sada je vrijeme da opet zasjajite i svoje tijelo vratite u staru formu. Iskreno ja sam u početku bio jako aktivan, ali je onda s vremenom to posustalo, ali vratit će se sve na svoje.

ODMOR OD #OSTANIDOMA

 1. Uzeti odmor od #OstaniDoma i #OstaniVani što je više moguće. Mislim da je svima dosta vlastitih zidova koji nekako postaju sve stisnutiji. Vrijeme je za izlazak u prirodu i da budete malo vani za promjenu kako bi se sve uspjelo vratiti u balans. Po gužvama u sportskim dućanima znamo da ste kupili dovoljno outdoor opreme.

PLANIRANJE PUTOVANJA

 1. Rezervirati željenu destinaciju koju ste zbog ove situacije morali otkazati ili osmisliti potpuno novu i otputovati upravo u tom smjeru. Imate mnogo vremena za organiziranje putovanja, iskoristite ga. Znam da možda nećemo tako brzo putovati u inozemstvo, ali i Hrvatske lokacije su stvarno predivne. Ako se radi o nekom daljem putovanju taj wanderlust koji imate u iščekivanju i planiraju je stvarno veliki dio cijelog iskustva.

VRIJEME ZA DRUŽENJA

 1. Družiti se s ljudima s kojim do sada niste mogli jer možda nije bilo hitno pa je susret bilo bolje ostaviti za neki drugi put. Poslije karantene će biti pravo vrijeme za sve odgođene sastanke, planove i druženja. Iako su od danas moguća okupljanja do 40 ljudi, možda ipak da krenete korak po korak. 😉

ZAGRLJAJ I NAJDRAŽI

 1. Zagrliti najdraže osobe napokon! Pogotovo ako se radi o ugroženim skupinama našeg društva, našim voljenim mamama, tatama, djedovima i bakama.

MIRIS MORA I ZVUK VALOVA

 1. Sjediti u beach baru na nekoj divnoj plaži s dragim prijateljima. Do tada ćemo sigurno shvatiti koliki je to mir i sreća za nas. Naučit ćemo više živjeti u sadašnjem trenutku i uživati u trenutcima koji su nam nedostajali. #nemaPropusnica

ODMOR OD DRUŠTVENIH MREŽA

 1. Maknuti se od društvenih mreža što je više moguće i prigrliti prirodne ljepote i naravno čuvati prirodu koja se imala prilike obnoviti prilikom karantene. Ovaj odmor od društvenih mreža je povezan s dopaminom, pročitajte više o tome u ovom blogu.

POTICANJE FILMSKE I DRAMSKE UMJETNOSTI

 1. Kupiti karte za premijeru novog filma ili predstave. Svi znamo da je zbog karantene filmska i dramska umjetnost na čekanju. Ovim putem im pomažemo, a s druge strane tko ne voli doživljaj kina i kazališta? Vjerujem kako ćemo sada stvarno više cijeniti lokalni talent i činjenicu kako svakom odlukom o dolasku na takav neki event podržavamo da se nastavi održavati.

IZLAZAK IZ ZONE KOMFORA

 1. Prilikom ove karantene smo svi shvatili kako je život kratak i nepredvidljiv i kako naše misije i želje ne bi trebali odgađali. Nemojte se sada samo vratiti na staro normalno, sjetimo se, nije baš najbolje funkcioniralo za nas. Želite se tetovirati? Dogovorite razgovor u salonu koji vam se čini dobar. Želite biti otvoreniji prema ljudima? Nazovite sada nekog kome dugo odgađate nešto priopćiti. Želite i dalje raditi od doma? Dogovorite se s poslodavcem ili pokrenite posao. Evo ideja što bi mogli i dalje raditi od doma.
 1. Sve ovisi kako ćete gledati na stvari. Shvatite ovu karantenu dovoljno pozitivno kako bi napunili baterije za nove planove. Neka kraj karantene označi vaš novi polet u nove avanture. Iako ovaj period prolazi i dalje imate još vremena iskoristit ga na koji god način želite. Ideja kako sada sve ide po vašem ritmu itekako će vam olakšati sve što planirate.

POKAŽITE SVOJE TALENTE SVIJETU

 1. Tijekom karantene svi smo imali vremena razmišljati više nego inače i raditi ono što volimo raditi. Otkrivamo i uvježbavamo naše prirodne talente te učimo nove vještine koje su nas uvijek privlačile. Kada kucne kraj karantene, vrijeme je da svijet upozna tko ste vi zaista! Nemojte se sada skrivati. Pokrenite taj blog, YouTube kanal, Instagram. Uživajte u tome i ljudi će to prepoznati.

SOCIJALIZACIJA PUNIM PLUĆIMA

 1.  Ok, možda na ovo još čekamo, ali čim bude dovoljno sigurno organizirat ćemo party s najboljom ekipom, napraviti najbolji roštilj (možda bude i veganski, izlazak iz komfort zone anyone?) do sad i napraviti druženje za pamćenje. Vratiti sjaj zajednici i socijalizirati se punim plućima. Slušati glasno glazbu i pjevati sa svima u isti glas. Pa hej, treba iskoristiti sve vrtove koje smo uređivali i energiju koju smo skupljali.

Nadam se da vas je ovaj popis inspirirao na stvari koje smo prije možda olako shvaćali. Trenutak kada nam pristigne druga šansa važno ju je zgrabiti kao nikad. U tom trenutku će nam sve imati puno veće značenje i nekako viši smisao. Imate nešto što bi htjeli dodati na listu? Pišite mi 🙂

Cover fotografija: Michael Henry on Unsplash

Pročitajte i...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *