LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Savjeti poduzetnika s 25 godina iskustva: održivost, zahvalnost i mentoriranje uz MIT Enterprise Forum

Želite saznati kako sam uspio doći do kvalitetnih savjeta poduzetnika s 25 godina iskustva: Pročitajte u nastavku o održivosti, zahvalnosti, o mentoriranju i balansu te dodatno kako vaš start-up može postati dio MIT Enterprise Foruma uz sredstva za razvoj poslovanja do 50.000 €.
Pawel Bochniarz je direktor MIT Enterprise Foruma centralne i istočne Europe. Dolazi iz Poljske, ima pedeset godina i svoju poduzetničku karijeru je započeo sa samo 18 godina, bez ikakvog iskustva u tome. Svjedočio je prvim slobodnim izborima u Poljskoj, tj. cjelokupnoj političkoj transformaciji i vrlo brzo iskoristio mogućnost da postane poduzetnik, jer smatra da mu poduzetništvo teče venama.
Još je bio student na sveučilištu u Varšavi kada je osnovao svoju prvu tvrtku. Prije diplomiranja već je imao 50 zaposlenika, 3 ureda u Poljskoj te vodio uspješnu tvrtku za zapošljavanje. Jednu od prvih u Poljskoj.
Pawel smatra kako postoje negativne i pozitivne strane poduzetništva. Zaključuje kako je bitno pronaći balans između privatnog i poslovnog života. Temeljem njegovog iskustva odlučio sam ga pitati neki jednostavan, ali važan zaključak, poruku vezano za poduzetništvo. Pawel mi je odlučio dati dva odgovora.

Prvim smatra kako UVIJEK TREBATE ZAPOSLITI LJUDE KOJI SU BOLJI OD VAS. Naglašavakako je to izuzetno važno iz razloga što ne samo da biste bili okruženi ambicioznim ljudima nego već i da priznajete vlastite neuspjehe. Morate biti SKROMNI kao poduzetnik, ne dozvoliti da vam uspjeh napumpa ego. Trebate usredotočiti svoju energiju u ono u čemu ste najbolji.
Za drugi navodi da POKUŠATE BITI ZAHVALNI ZA SVE jer ako ste zahvalni za sve, ako nađete stvari za koje možete zahvaliti drugim ljudima, uvijek ćete bit sretni. Uvijek ćete naći nešto čak i u teškom danu, nešto čemu se možete nasmijati.

 

Što je MIT Enterprise Forum?

MIT Enterprise Forum (MITEF) je neprofitna organizacija povezana s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kroz MIT Technology Review. Organizacija ima sjedište u Cambridgeu, Massachusetts. MITEF ima poglavlja u većim gradovima SAD-a i svijeta.
Provode niz događaja i programa namijenjenih poduzetnicima u ranoj fazi razvoja, promovirajući inovativnu tehnologiju u široj javnosti.
Pawel mi je ukazao na to da što se tiče njihovog programa, novi poduzetnici ne bih trebali dolaziti samo sa idejom, već i s izrađenim radnim prototipom. Za sada nemaju program za rane faze poduzetništva, ali će to u budućnosti primjeniti.
Kako pronaći mentora ako niste u jednom od takvih programa i kako im pristupiti?
Naravno da je lakše kad ste u programu jer tamo već postoje posvećeni mentori koji imaju određene vrste pravila i standarda definirane mentorskim ugovorom. Ako nemate sreće da ste u jednom takvom programu, onda je najbolje pronaći osobu koja je iskusna i koja razumije vašu industriju.
Ako uspijete  identificirati osobu za koju želite da bude vaš savjetnik ili mentor, ne idite izravno toj osobi, ako ju ne poznajete. Pokušajte pronaći nekoga tko ju poznaje. To je mnogo bolji pristup, kako bi vas se shvatilo ozbiljno. Ljudi na toj razini su jako zauzeti i dobivaju mnogo ponuda te nemaju vremena za sve.

Start-upi iz CEE regije provjerite kako se možete prijaviti na: https://mitefcee.org

👉Želite li implementirati svoja rješenja u vodećim korporacijama u Poljskoj, dobiti referentne klijente i imati pristup MITEF-ovom poslovnom razvojnom timu koji će vam pomoći u procjeni u Poljskoj i SAD-u?
👉Želite li dobiti sredstva za razvoj Vašeg poslovanja do 50.000 EUR?
👉Želite li predstaviti svoje rješenje potencijalnim poslovnim partnerima i investitorima iz SAD-a?
Razvijte svoj startup s partnerima MIT Enterprise Foruma CEE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)