LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Posao u Europi: rad u Švedskoj, iskustva i savjeti za zapošljavanje

Razmišljate o radu u Europi? Zanimaju vas iskustva i savjeti kako dobiti posao? Pogledajte priču sa psihologom koji se bavi ljudskim potencijalima, liječnikom koji je iz Splita zbog posla došao do Stockholma te s inspirativnim osnivačem klinike s kojom radi.
Kada pričamo o temi tržišta rada znate li da Hrvatska trenutno predsjeda Vijećem EU? U ovih pola godine će naši ministri predsjedati sastancima, odborima i radnim skupinama. Kakve to veze ima s pronalaskom posla? Moto našeg predsjedanja je „Snažna Europa u svijetu punom izazova” posao je definitivno jedan od izazova u modernom društvu.
Osim što će s ovim Hrvatska imati veću pokrivenost u medijima van zemlje te tako bolju prepoznatljivost, bit će potrebno i puno vanjskih poslovnih angažmana za organizaciju i produkciju, a postoji i mogućnost stažiranja u Vijeću koje donosi veliko iskustvo i značajnu stavku u životopisu osobe koja se prijavljuje na neki kasniji posao. Ono što sam se uvjerio u svom karijernom putu je da je jako bitno birati angažmane razmišljajući dugoročno – ovisno o tome što nam mogu donijeti s iskustvom, a ne kratkoročno.
Kako od velikog zdravstvenog izazova napraviti životnu priliku? Direktor i osnivač klinike Spinalis, prof. dr. Claes Hultling je nakon ozljede kao tetraplegičar odlučio napraviti pozitivnu promjenu i posvetiti svoj život rehabilitaciji ljudi s ozljedama kralježnice – ne samo na zdravstvenoj razini. Priča mi koliko je posao bitan dio osjećaja pripadnosti za sve pogotovo za ljude s ozljedama ovog tipa te kako razmišljati ako se prijavljujete za posao na otvorenom EU tržištu.

  • Navodi kako sreća i zadovoljstvo kod osoba s invaliditetom ne nastaju zbog ideje da će ponovo hodati niti kupnjom novog vozila već pronalaskom posla koji im daje svrhu u društvu. Dodao bih kako ovo možemo primijeniti na sve skupine u društvu.
  • Kaže kako je dijeljenje znanja s ostalim kolegama iznimno bitno te da je u medicinskoj profesiji često jer nema osjećaja za natjecanje poput onog u komercijalnom sektoru.
  • Tvrdi kako je za uspjeh najvažnije znanje – ono nam nitko ne može oduzeti i za bilo koji posao se možemo izboriti upravo znanjem.
  • Naglašava kako se ne bi trebali bojati dugih radnih dana – ako radite ono što volite i što ispunjava vaše ciljeve.

Kako strateški razmišljati o svojoj karijeri, razviti mindset za uspjeh i ostvariti svoje ciljeve ispričao mi je liječnik Ivan Sunara koji radi upravo u ovoj švedskoj klinici.

  • Ivan smatra ako idete raditi izvan svoje matične zemlje prvo što trebate napraviti je naučiti taj jezik za početak.
  • Ivan misli kako svi imaju sposobnosti za stvaranje poduzetničkog mindseta.
  • Ivan savjetuje da do ostvarenja svojeg cilja radite nešto ako je potrebno, ali da od svojeg cilja ne odustajete.

Evo koje savjete za traženje posla mi je dao magistar psihologije Sandro Kraljević koji se među ostalim bavi upravo psihologijskom procjenom potencijalnih zaposlenika i razvojem djelatnika u tvrtkama.

  • Sandro navodi kako je u današnje vrijeme još uvijek za posao najbolje imati određenu vezu ili preporuku jer poslodavci uvijek zapošljavaju osobe koje su im poznatije nego ostale.
  • Sandro upozorava kako pri apliciranju za posao ne smijete poslati istu šprancu molbe za posao svim poslodavcima kod kojih se prijavljujete.
  • Sandro naglašava kako treba obratiti pozornost na društvene mreže koje vodite jer to poslodavci itekako gledaju, ako ste im poznati npr. s Instagrama ili im se sviđa vaš sadržaj – veće su vam šanse da ćete dobiti taj posao.

Nadam se da su vas ove priče inspirirale te da će vam koristiti. Ono što bih izvukao kao zajednički zaključak je da sve kreće od vas i da stvarno imate ogromne mogućnosti, ako ste spremni raditi na sebi. Detalje o zaposlenju u EU možete naći na:
📌 EURES – portal za radnu mobilnost https://ec.europa.eu/eures/public/hr/homepage
📌 Više o radu u EU https://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/index_hr.htm
📌 Europass CV https://europass.cedefop.europa.eu/editors/hr/cv/compose
 
Posao u Europi: rad u Švedskoj, iskustva i savjeti za zapošljavanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)