Kako paušalni obrti mogu koristiti potpore za očuvanje radnih mjesta

Ove potpore za očuvanje radnih mjesta dodjeljuje HZZ za djelatnosti pogođene koronavirusom (COVID – 19), iako je u početku bilo upitno hoće li se paušalci koji su samozaposleni u obrtima moći prijavljivati na kraju je to ipak omogućeno. Za početak na koga se ova potpora odnosi, a u nastavku možete naći i primjere kako ispuniti dokumentaciju:

 • djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića
 • djelatnosti prijevoza i skladištenja
 • djelatnosti zdravstvenog turizma
 • radno – intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj
 • oni koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave),
 • i drugi koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti – odnosno ako možete dokazati da vam je trenutna situacija narušila poslovanje.

Potporu možete ostvariti ako je obrt otvoren minimalno 6 mjeseci, ali bitno je naglasiti da ako ste unazad 12 mjeseci registrirali poslovni subjekt i koristite sredstva za samozapošljavanje ne možete koristiti ovu mjeru.

 • opisati razloge zbog kojih traže potporu za očuvanje radnih mjesta i isto potkrijepiti dokazima te potvrditi potpisanom Izjavom o točnosti podataka i razloga, a koju daju pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Koji su sve razlozi:

 • Pad prometa
 • Otkazivanje rezervacija, eventa, kongresa, seminara i sl.
 • Otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi
 • Nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl.
 • Nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za rad

Za dodjelu potpore za očuvanje radnih mjesta potrebno je ispuniti i dokazati jedan od navedenih razloga, ne više njih. Osim toga navodite i aktivnosti koje ste poduzeli da to radno mjesto očuvate.

Ako ne radite Odlukom Stožera civilne zaštite morate dostaviti presliku Odluke, ukoliko se radi o Odluci Stožera civilne zaštite na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ako imate problema u poslovanju zbog drugih posebnih okolonosti dostavljate dokaze o otkazanim ugovorima, ugovorenim poslovima, problema u transportu i isporuci robe ili nabavi materijala.

Ako je razlog pad prihoda trebate dostaviti tabličnu usporedbu prihoda do kraja mjeseca u kojem je podnesen zahtjev s istim mjesecom prethodne godine, uz projekcija prihoda u narednom razdoblju za tri mjeseca s usporedbom istog razdoblja prethodne godine. Važno je da imate pad veći od 20%, a gledate samo naplaćene račune.

Predaja zahtjeva i primjeri ispunjenih obrazaca

HZZ vam za dokazivanje opravdanosti potpore za očuvanje radnih mjesta može zatražiti i drugu dokumentaciju. Zahtjev predajete online na njihovim stranicama, a sve dodatne informacije možete pronaći na stranici potpore. Prema informacijama iz Facebook grupe paušalista, možete predati zahtjev čak i ako imate dugovanja prema Poreznoj.

Hrvatska obrtnička komora je napravila primjer ispunjenih obrazaca koji vam mogu pomoći, pogledajte ih na linku, a pripremili su i odgovore na najčešće postavljana pitanja u obliku PDF dokumenta koji također možete preuzeti na njihovim stranicama.

Kada vam odobre zahtjev mjesečno ćete kao zaposlenik svog obrta u punom radnom vremenu dobiti iznos od 3.250,00 kuna do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, u periodu najduže do 3 mjeseca. Tako su trenutno procjenili mjeru, ali su i naglasili da će ako dođe do promjene trenutne situacije napraviti prilagodbu mjere. Predajom zahtjeva u ožujku ćete po odobrenju dobiti sredstva za ožujak, travanj i svibanj, a ako predate u travnju sve se pomiče za jedan mjesec.

Ako imate nekog na stručnom osposobljavanju i dalje možete tražiti ovu potporu, ali samo za sebe kao vlasnika koji je prijavljen u obrtu, ne i za osobu na stručnom koja ionako prima naknadu direktno od HZZ-a. Ako imate neku od drugih mjera HZZ-a (npr. mjere Aktivne politike zapošljavanja) ili projekte iz EU fondova kojima je opravdani trošak – trošak plaće, ne možete istovremeno koristiti i ovu mjeru. Ima smisla jer bi za istu svrhu dobili dva puta naknadu, ali možete odabrati mirovanje ugovornih obveza, samo to morate provjeriti s odjelom s kojim ste i potpisali taj ugovor.

Također od danas možete na stranicama ePorezne predati zahtjev za odgodu plaćanja poreznih obveza zbog okolnosti nastalim zbog koronavirusa, ali i za to morate imati pad prometa od 20%.

Ako imate neku novu informaciju, komentirajte ispod pa uvrstim u tekst.

Pročitajte i...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *