LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako zaštititi Instagram od hakiranja?

Pošto je zadnje vrijeme više korisničkih računa na Instagramu hakirano (zadnji slučaj Instagrama Lidije Lešić s preko 23 tisuće pratitelja koji je gradila više od 5 godina), a krađa Instagrama u današnje vrijeme je doslovno krađa identiteta i izvora prihoda za neke evo što možete napraviti da se zaštitite.
https://www.instagram.com/p/BpZVMfgnZFv
Iako je napisano za Instagram većina ovih savjeta ima generalnu primjenu pa krenimo redom…

 1. Osigurajte e-mail i pazite na što klikate

E-mail je doslovno portal u sve vaše društvene mreže. Ako primite mail koji izgleda kao da je od Instagrama, provjerite malo je li netko drugi dobio takav mail.
Jeste li radili neku akciju zbog koje bi vam Instagram slao mail? Evo i screenshot takvog jednog maila na koji mi je pažnju skrenula Azra Imširović. Instagram nema potrebe tražiti vas potvrdu passworda.
 
 
 
 

Osim toga morate pripaziti i na poruke koje vam stižu u Instagram Inbox s linkovima, one odlaze u Other inbox, ali bez obzira nemojte slučajno klikati na ovako nešto kao na screenshotu.
Druga stvar je password od e-mail računa – ako ga netko ima sve pada u vodu. Provjerite je li password vašeg accounta već procurio na ovoj stranici i promijenite ga što nas dovodi do druge točke.
 
 
 
 

 1. Password123

Pazite da koristite password koji je teško pretpostaviti na temelju vaših omiljenih stvari, imena i prezimena, ljubimaca itd. Koristite kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova koja neće biti previše kratka (Instagram preporuča barem 6 znakova, ali sigurnije je odabrati još bar nekoliko više). Možda vam nije loša ideja kratku rečenicu spojiti u password kako biste ga mogli zapamtiti. Pogledajte i listu najčešće korištenih passworda.
Password mijenjajte s vremena na vrijeme i ako ga negdje zapisujete pazite gdje držite taj zapis.

 1. 2-faktorska autentikacija

Iako zvuči komplicirano zapravo je jako jednostavno – ako dođe do bilo kakve promjene na vašem accountu ili se ulogirate s nekog uređaja koji do tada niste koristili stiže obavijest SMS-om na broj koji ste prethodno potvrdili s kodom koji morate unijeti kako bi se dopustilo daljnje korištenje. Opciju uključujete u PostavkamaPrivatnost i sigurnostDvostruka provjera autentičnosti.
 
Uz SMS opciju možete uključiti i korištenje nekih od sigurnosnih aplikacija za 2-faktorsku autentikaciju (Third-Party Authenticator Apps) ako ih koristite.
Instagram vam prilikom postavljanja ove autentikacije omogućava da spremite unaprijed generirane kodove koji vrijede sve dok ne zatražite nove. Predlažem da ih doslovno isprintate i držite doma kako bi mogli resetirati vaš korisnički račun ako vam netko možda ukrade smartphone.

 1. Smartphone zaštita

Ako je e-mail portal u sve društvene mreže, smartphone je portal u vaš život. Obavezno uključite neki oblik lozinke, otisak prsta ili skeniranje lica i opciju da pronađete vaš uređaj ako ste ga izgubili. Apple ima svoj Find my iPhone, a Android Find your phone.
Osim toga pazite na kakve linkove klikate i nemojte skidati neprovjerene aplikacije koje bi mogle nekom omogućiti preuzimanje upravljanja nad vašim uređajem.

 1. Strani uređaji

Nekad moramo pristupati svoji društvenim mrežama putem drugih uređaja pa vam preporučam da prije logina otvorite privatni prozor koji neće spremati nikakve podatke ako se radi o browseru. Zatim pazite da ne kliknete da se zapamte vaši podaci i odmah nakon se odlogirajte te provjerite ponovo je li nešto ostalo spremljeno.
Nedavno sam imao slučaj Facebook Messengera na koji sam se ulogirao preko trenerovog mobitela jer je moj ostao doma. Za logout sam doslovno trebao obrisati memoriju te aplikacije na njegovom mobitelu i to nakon dužeg pretraživanja YouTubea i Googlea.

 1. Odobrene aplikacije

Provjerite kojim ste aplikacijama omogućili pristup vašem Instagramu, bilo da koristite neke aplikacije za provjeru broja pratitelja, planiranje feeda ili dodatnu analitiku samo budite sigurni da su provjerene. Ovo možete vidjeti klasičnim guglanjem – ako je netko drugi imao problem s njima sigurno ćete to pronaći.
Ako želite maknuti odobrenje nekoj od aplikacija možete to napraviti u postavkama.

 1. Ljudi

Iako na ovaj faktor zaboravljamo ne jednom treningu sigurnosti su me naučili kako su upravo ljudi direktno ukrali pristupne podatke za neki sustav. Bilo da dajete nekom pristup na vaš Instagram kako bi  mogao objavljivati umjesto vas ili imate isti password kao za neki drugi sustav za koji ste nekom dali pristup – ovi podaci mogu završiti u krivim rukama.
Ako nekom dajte pristup napravite novi password koji će biti drugačiji od svih ostalih i nakon odrađenog posla promijenite password. Nemojte nikada davati vaše pristupne podatke ako vas netko traži bilo uživo bilo putem društvenih mreža – službena osoba to nikada neće napraviti.

Što ako vam je ipak netko hakirao Instagram?

Evo što možete napraviti prema službenim uputama:
Ako se i dalje možete prijaviti na svoj Instagram, a vidite da netko objavljuje umjesto vas odmah napravite ovo:

 • Promijenite password ili pošaljite e-mail za poništavanje
 • Opozovite pristup svim sumnjivim aplikacijama
 • Uključite provjeru 2-faktorsku provjeru autentičnosti

Ako ne možete pristupiti svom Instagramu evo što trebate napraviti:

 1. Provjerite svoj e-mail za poruku iz Instagrama

Ako ste primili e-poruku s Instagrama i obavijest da je vaša adresa e-pošte promijenjena, možda ćete to moći poništiti pomoću opcije vraćanja (revert) ove opcije promjene u toj poruci. Ako su izmijenjene i dodatne informacije (recimo password), a ne možete vratiti svoj e-mail, prijavite im račun.

 1. Prijavite svoj račun

Ako ne možete oporaviti svoj račun, prijavite hakirani račun.
Na Androidu:
Na zaslonu za prijavu dodirnite Pomoć pri prijavi u dijelu Prijava.
Unesite korisničko ime, e-mail ili telefonski broj, a zatim kliknite Next.
Dodirnite Trebate više pomoći? a zatim slijedite upute na zaslonu.
Obavezno unesite siguran e-mail kojem samo vi možete pristupiti. Nakon što pošaljete svoj zahtjev, čekajte e-mail iz Instagrama sa sljedećim koracima.
Na iOS-u (iPhone):
Na zaslonu za prijavu dodirnite Zaboravili lozinku ?.
Dodirnite Trebate više pomoći? ispod Slanje prijave, a zatim slijedite upute na zaslonu.
Obavezno unesite siguran e-mail kojem samo vi možete pristupiti. Nakon što pošaljete svoj zahtjev, čekajte e-mail iz Instagrama sa sljedećim koracima.

 1. Potvrdite svoj identitet

Nakon što pošaljete svoj zahtjev, trebali biste primiti e-mail s automatskim odgovorom s Instagrama i zatražiti da potvrde vaš identitet. Od vas će se tražiti jedno ili oboje od sljedećeg:
Fotografija koju ste držali na papiru s rukom napisanim kodom koji vam pošalju.
Adresa e-maila ili telefonski broj s kojim ste se prijavili i vrsta uređaja koji ste koristili u trenutku prijave (primjer: iPhone, Android, iPad…).
Nakon što javite informacije kako bi potvrdili vaš identitet, poslat će vam konkretne upute za oporavak računa na sigurnom e-mailu koju ste naveli.
 
Cover fotka Matthew Henry / Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)