LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Što vidim u Dioru kao brend konzultant

Brendovi i njihove vrijednosti su svugdje oko nas. U ovoj seriji sam odlučio posjetiti najvrijednije svjetske brendove kako bih vam na jednostavan način kao brend konzultant približio ono što rade. Promatrajući njihove taktike možete unaprijediti svoj brend i lakše se povezati sa svojom publikom bez obzira što nemate milijunski globalni budžet. Brend se gradi emociju po emociju.

Prvi na redu je Dior, bio sam u njihovom dućanu na 5. aveniji u New Yorku i ono što odmah upada u oči je fascinantan izlog.

  1. Izlozi imaju 3D cvjetni pejzaž iz revije za proljeće ljeto kao hommage ljubavi prema vrtlarenju Christiana Diora – ovo je spoj brend heritagea i moderne vizije. U kratkom videu ispod možete vidjeti o čemu pričam.
  2. Minimalni broj izloženih artikala pokazuje luksuzan pristup, svaki predmet je poseban. Znate one pretrpane stare butike koje većinu ljudi zaobilazi – da možda izlože tri artikla koja imaju netko bi ih mogao i zapaziti. Manje je više.
  3. Cvijeće, mirisi i knjige stvaraju opušteni dojam kao da ste kod kuće. Dior u ovom slučaju ima svoje parfeme, ali ima puno primjera gdje su kvalitetne svijeće i mirisi izloženi kao statusni simbol. Korištenje premium mirisa uzdiže vaš brend, a mirisni brending može jako doprinijeti vrijednosti samog brenda.
  4. Nude vam piće, a ovo je taktika koja dokazano diže prodaju. Ovo ovisi o procjeni prodajnog osoblja, osmislite strategiju koja će osigurati da se potencijalne kupce nagradi, a s druge strane da se nitko ne osjeća zanemareno ako mu ne ponude piće. Ne mora se raditi o skupom alkoholnom piću, već i voda s okusom može biti veliki korak prema osjećaju kupca da ste nešto napravili za njega.
  5. Ako nemaju nešto što tražite, sales assistant će vas pitati kontakt i upoznati se s vama. Na ovaj način mogu napraviti follow-up posjeta dućanu i ponuditi vam dodatne stvari koje bi vam se mogle svidjeti. Primjerice u Dioru na prvu nisam htio nikog zamarati da meni traži neki artikl, ali prodavač je stvarno bio pristojno uporan, govoreći kako mu to nikako nije problem i da će provjeriti što može napraviti.
  6. Lagana, ugodna glazba vas potiče da se sporije krećete i duže zadržite. Glazba je ključna, pokušajte promatrati kada shvatite da se na nekom prodajnom mjestu osjećate ugodno kakva je glazba. Ukoliko je nema osjećaj je čudan, ako je pregleasna – ponovo nije dobro, ako je pretiha imate osjećaj da nešto nije u redu. Treba pogoditi pravu notu za vaš brend.


Kada promatramo motive koji se pojavljuju u dućanu, kao i u njihovim kampanjama postaje jasno da se radi o brend arhetipu ljubavnika. Ovaj pristup naravno ovisi o tome pristupamo li muškoj ili ženskoj populaciji te koji je lajtmotiv te sezone, ali generalno, ljubav odnosno intima su zajednički nazivnici zbog kojih ovaj brend postoji te se na taj način duboko povezuje sa svojim targetom.

Teoriju 12 arhetipova brenda osmislio je švicarski psiholog Carl Jung, a radi se o univerzalno prepoznatljivim tipovima karaktera ili uloga koje brend može utjeloviti. Kada kažemo da je netko buntovnik odmah je jasno kako se ponaša i time brend nalazi svoje idealne kupce. Ako vas zanima više o tom pristupu možete preuzeti besplatnu PDF prezentaciju u resursima.

Ukoliko vam se ovaj pristup svidio, komentirajte što još vidite u dućanu što mi je promaklo i podijelite priču nekom kome bi mogla biti korisna.

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)