LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Kako digitalne nomade privući u Zadar – što smo osmislili na unconference sessionu

U sklopu My Smart City konferencije i hackathona koji se održao  9. 9. 2021. u Zadru s Teom Zavacki i Dariom Marčacom sam održao interaktivni session „Brendiranje Zadra kao destinacije za digitalne nomade“ kako bismo kreativno odgovorili na pitanje:
Kako Alexu možemo približiti Zadar kao destinaciju za digitalno nomadski život?
Bilo je jako zanimljivo čuti sudionike i vidjeti koje zaključke su donijeli, no o tome malo poslije. Ciljevi sessiona su bili:

 • Proširiti saznanja o digitalnim nomadima
 • Promisliti kakvo je stanje u Zadru za digitalne nomade
 • Definirati koje potencijalne probleme imaju digitalni nomadi kada razmatraju Zadar kao svoju iduću destinaciju
 • Osmisliti kako možemo digitalnom nomadu približiti Zadar


A sada odgovorimo i na pitanje o pitanju – tko je Alex? 🙂
Alex je bio persona za naš session u sklopu kojeg smo koristili neke elemente design thinking procesa o kojem sam već pisao na blogu. Persona predstavlja zamišljenog tipičnog digitalnog nomada kakvog bismo željeli privući u Zadar. Inače cijela konferencija je organizirana od strane predstavnika lokalne IT zajednice, Grada Zadra i Inovativnog Zadra. Bez obzira što sam iz Zadra stvarno nisam subjektivan jer je objektivno vidljivo da pristup koji imaju stvarno djeluje. Grad Zadar je u 2020. godini provodio 31 projekt ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna, od čega je 206 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Više o tome na linku, a ako vas zanima pogledajte i priču o fenomenalnoj ekipi iz Odjela za EU fondove Grada Zadra i stvaranju odličnih poduzetničkih priča u Inovativnom Zadru.

 
Kako bismo sudionike približili digitalnim nomadima pustili smo im video reportaže sa CNBC-ja o Steveu Tsentserenskyjem koji se doselio u Hrvatsku.Zanimljivo je kako je u sklopu pripreme za session i Dario shvatio da živi digitalno nomadski život i kako mu se poslovna priča okrenula kada je počeo gledati kako može nama biti bolje, a ne njemu samom jer je upravo međusobna suradnja omogućila da ne mora više za TikTok suradnje biti na lokaciji već da može putovati i raditi istovremeno. Dario spada u Top 10 TikTokera na Balkanu s preko pola milijuna pratitelja. Cijeli live stream sessiona možete pogledati u YouTube videu.

Tea nam je ispričala svoje iskustvo rada u Madridu i Berlinu i zašto je Berlin puno privlačniji grad digitalnim nomadima. Tea je kao poslovna trenerica i konzultantica koja pomaže malim poduzetnicima i freelancerima uspješno raditi ono što vole isti model primijenila i na samu sebe. Osim što nas je uvela u session pokazala nam je kako se zapravo pravilno odlijepi post-it koji smo trebali za osmišljavanje ideja.

Za dodatnu pripremu odgovora na pitanje o brendiranju Zadra, kratko smo popričali i o tome što bi trebali generalno znati o brendiranju destinacija.

Nakon razmišljanja o svim činjenicama, utvrđivanja problema s kojima se Alex susreće i mogućih rješenja kroz proces razgovora, obrnutih ideja i meditacije smo došli do puno smjerova koje smo potom editirali i odlučili se za one koji su nam se činili najboljima.

 

 • Digitalne nomade ćemo privući u Zadar autentičnim lokalnim životom. Zadar nije London niti New York, njegova snaga je upravo u lokalnim navikama, ljudima, njihovom stilu života u kojeg ćemo uključiti digitalne nomade.
 • Napravit ćemo jedinstvenu web platformu za digitalne nomade koji razmatraju Zadar kako bi na jednom mjestu imali sve informacije (smještaj, restorani, kulturni sadržaji…).
 • Zadar4nomads ideja bi omogućila certificiranje smještaja za nomade uz obvezu da neće u sezoni izbaciti nomade te da im je smještaj prilagođen.
 • Na jedinstvenoj web platformi bi imali modul u kojem nomadi unošenjem datuma boravka dobiju prijedlog certificiranog smještaja s optičkim internetom, prijedlog doživljaja u tom periodu, platforma bi bila povezana sa svim relevantnim informacijama s društvenih mreža, a nomadi bi dobili i vaučer za posjet nacionalnim parkovima.
 • Digitalni nomadi bi u Zadru imali posebnu karticu koja će im omogućiti jednostavniju konzumaciju svih ponuđenih sadržaja po povoljnijoj cijeni u paketima.
 • Angažirali bi Darija da na TikToku promovira Zadar (ovo je zaista došlo iz publike na koju moderatori nisu utjecali što možete vidjeti u već spomenutom YouTube videu 🙂
 • Osmislili bi kampanju “I got no roots” u sklopu koje bi digitalni nomadi pustili svoje korjenje u Zadru i to tako da unaprijed stvorimo zajednicu u koju ćemo ih privući. Na jedinstvenoj web platformi bi imali matchmaking mogućnost za povezivanje ljudi sličnih interesa prije dolaska na destinaciju (digitalni nomad i lokalac).
 • Digitalne nomade će u Zadru dočekivati community manager da ga uputi u lokalnu zajednicu i događanja. Jedno od događanja će biti matchmaking event uživo na kojem bi digitalni nomadi dovodili lokalce koje već znaju i obratno kako bi cijelu zajednicu još više povezali.
 • Zadru su potrebne internacionalne škole vrtići te mikromobilnost jer Alex može živjeti i u okolici Zadra gdje ima dostupne sve informacije kroz aplikaciju.
 • Kroz kampanju Zeleni nomad će se potaknuti sadnja stabala u posebnom parku kao metafora za puštanje korijenja digitalnih nomada, makar u obliku stabala.
 • Prednost Zadra je blizina parkova prirode i nacionalnih parkova te to treba istaknuti kao veliku mogućnost rada u tišini.
 • Zadar bi mogao imati stabilan brzi internet koji bi bio besplatan za cijeli grad i time bi bio prvi grad u svijetu koji ima takvo rješenje.
 • Treba produžiti vožnju javnim prijevozom i digitalizirati plaćanja u javnom prijevozu.
 • Trebali bi dovesti nomade koji imaju velike baze pratitelja na digitalnim kanalima kako bi promovirali Zadar, a ujedno pružili novi sadržaj svojim pratiteljima.
 • Mogli bi omogućiti digitalnim nomadima da primjerice beru masline kao autohtoni doživljaj i kasnije dobiti svoje maslinovo ulje ili ulje koje su napravili drugi nomadi u sklopu welcome paketa s ostalim proizvodima.
 • Košarka kao veliki dio lokalne zajednice bi mogao biti prikazan nomadima ako autentičan sadržaj.
 • COIN coworking kao mjesto rada nomada proširiti s kampusom u kojem bi nomadi imali osigurane sve preduvjete.
 • Lokalni content kreatori bi u suradnji s gradom mogli napraviti kampanju za privlačenje digitalnih nomada.
 • Napravili bi besplatne radionice za učenje hrvatskog jezika od strane lokalnih studenata stranih jezika koji bi time osim svoje vježbe dodatno upoznali nomade i povezali se s njima.
 • Na postojećem Zadar Cooking Classu bi organizirali posebne radionice za digitalne nomade s mediteranskom kuhinjom.
 • Organizirali bi druženja za lokalce i nomade u vidu pub kvizova na kojima bi učili o Zadru, povijesti, kulturi i dodatno se povezivali.


 
Imate neki prijedlog? Pišite ispod 🙂

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)