LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Recenzija: MacBook Pro 16"

Danas u seriji Digitalni nomad testira imamo recenziju za MacBook Pro 16“ nakon mjesec dana korištenja.
 
Zašto MacBook Pro 16“ – za početak razmišljao sam uzeti iMac jer mi je trebao veći ekran za rad (do sada sam sve radio na ultraprijenosnom MacBooku 12“ iz 2016. godine), ali pošto sam stalno na putu iMac mi nekako nije imao smisla jer mi je to bila prevelika investicija za nešto što neću moći koristiti barem pola vremena.
 
Krenimo od vanjskog izgleda – kućište je aluminijsko i možete ga uzeti u srebrnoj i svemirski sivoj boji ili space grey što je ovaj model. Težak je 2 kg i u odnosu na ultraprijenosni 12“ model od 0,92 kg stvarno je ogromna razlika. Naravno ovo nije niti usporedivo i to me najviše smetalo u procesu odluke. S druge strane i 13“ MacBook Pro od 1,37 kg mi je bio pretežak tako da sam odlučio ovaj laptop gledati kao zamjenu za desktop računalo koje mi je puno praktičnije. Inače trenutno se priča od mogućnosti povećanja 13.3“ modela na zaslon od 14“ kao što je u ovom slučaju povećan 15“ model na 16“ tako da su smanjili vanjski crni rub.
 
Iako sam mislio da ću ga koristiti za stolom, a 12“ model dok sam recimo na kauču tek sada vidim koliko je praktičan veliki ekran i brzina koja stvarno oduševljava. Radi se o osnovnom modelu s 6‑jezgrenim Intel Core i7 procesorom od 2.6GHz uz Turbo Boost do 4.5GHz, 512GB SSD diskom, 16GB 2666MHz DDR4 RAM memorijom i AMD Radeon Pro 5300M grafikom s 4GB GDDR6 memorije.
 
LED IPS Ekran je rezolucije 3072 sa 1920 piksela i na njemu je jako ugodno raditi te je prikaz boje realan, osim ako uključite mod za pred spavanje kako vas plavo svijetlo ne bi razbuđivalo. Vidljiv je iz svih kuteva i nema problema sa svjetlinom (deklarirana je svjetlina od 500 nita).
 
Sve spajate i punite putem četiri Thunderbolt 3 USB-C priključka koji u prijenosu podataka dostiže brzinu od 40 Gb/s. Isprobao sam editiranje videa na vanjskom Samsung T5 SSD-u i nisam osjetio razlike u brzini. Punite ga preko bilo kojeg od 4 porta s adapterom koji je dosta velik i težak, a treba mu oko sat i pol da ga cijelog napuni.
 
 
Tipkovnica je doživjela redizajn. Na plići hod tipki s butterfly mehanizmom se puno ljudi žalilo (pa je čak i na dodjeli Oscara bio upućen apel Appleu da se ovo promijeni), ja osobno sam se navikao na njega i ne smeta me te nisam imao problema s 12“ MacBookom koji ima taj tip tipki. Scissor mehanizam koji imaju ove tipke je sličniji starijim Apple tipkovnicama i također mi je ugodan, iako imam osjećaj da mi se na njemu kod dugo tipkanja prsti ipak malo više umore. ESC tipka je ponovo vraćena, a tipke za strelice su ponovo napravljene tako da je gornja strelica pozicionirana više od strelica za lijevo i desno. O touchpadu ne trebam puno pričati, radi se o standardnom pouzdanom trackpadu velike površine na koji smo već naviknuli kod MacBook Pro modela.
 
 
Touch bar – duguljasti OLED ekran osjetljiv na dodir koji kontekstualno daje kratice i izbornike ovisno o aplikaciji koju koristite mi se svidio, ali očekivao sam da ću ga više koristiti. Najviše sam koristio tipke za glasnoću i svjetlinu ekrana, a recimo kratice za FinalCut Pro kod obrade videa nisam baš koristio, iako možda treba još privikavanja jer često kad radim video moram nešto odraditi u roku i nisam se stigao previše igrati. Ono što sam našao su fora mini aplikacije koje omogućavaju recimo da vam se po Touch baru kreće Nyan cat uz poznati zvuk koji na sreću možete isključiti.
 
 
Touch ID otključavanje mi se stvarno pokazalo korisnim, iako i bez ovoga možete otključavati laptop automatski ako nosite Apple Watch – ovo ne vrijedi za primjerice unošenje lozinki. Na ovaj način samo prislonite prst na senzor i spremljena lozinka se ispuni. Senzor je ujedno i tipka koju možete pritisnuti, ali ne morate, možete samo prisloniti prst.
 
Zvučnici imaju veliku površinu s obje strane tipkovnice i stvarno su jako glasni te sobu ispune zvukom. Ovo je teško pojasniti, trebali bi čuti uživo, lijepo je vidjeti ovakva poboljšanja iako naravno nitko neće uzeti ovakvo računalo da na njemu isključivo sluša glazbu ili gleda Netflix.
 
Baterija je najveća do sada i ima 100 Watt sati (što je i gornja granica za unošenje u zrakoplov) te može trajati do 11 sati. Ovo se naravno skraćuje zahtjevnijim operacijama poput obrade videa ili  igranja igrica. Nisam neki gamer ali sam probao pokrenuti par igrica i sve je super radilo, ali se baterija drastično brzo ispraznila pa imajte na umu. Laptop ima aktivno i pasivno hlađenje, a ventilator sam čuo samo prilikom pokretanja igrica, inače je bio iznimno tih.
 
Ono za što ja najviše koristim laptop – video editiranje, uređivanje dokumenata i surfanje stvarno super funkcionira i brzina me pogotovo kod Final Cut Proa i dalje iznenađuje kada znam da se radi o osnovnoj konfiguraciji.
 
Što je loše na njemu? Stvarno me iznenadila ugrađena kamera od samo 720p, u današnje vrijeme ovo nije dovoljno za bilo kakav profesionalan video streaming pa ćete za to morati uzeti dodatnu web kameru što za stroj koji je pro stvarno nije opravdano. Volio bih vidjeti makar 1080 ili čak 4K kameru. S druge strane ima ugrađena tri mikrofona studijske kvalitete s visokim omjerom signala i šuma – što je korisno za video sastanke, ipak je u tim situacijama zvuk puno bitniji od slike.
 
 
Kao što sam rekao ovaj laptop smatram zamjenom za desktop i ne planiram ga nositi na sastanke ili rad van, ali za moj stil života jednostavno je najbolje rješenje prijenosne radne stanice. Nakon mjesec dana za njega mogu finalno reći definitivno #odobreno i ne znam zašto se nisam ranije odlučio na ovako nešto.
 
Pogledajte cijelu video recenziju:

 
Cover fotografija:  Joshua Qualls / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)