LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Prava potrošača: kako jednostavno promijeniti banku, usporediti naknade i otvoriti račun u drugoj EU zemlji

Za početak, tema potrošačkih prava me jako zanima još od srednje škole kada mi je tema maturalnog rada bio upravo Zakon o zaštiti potrošača, od tada smo ušli u Europsku uniju i puno toga se promijenilo na bolje, ali problem je što ljudi nedovoljno znaju o svojim pravima. Ne mogu shvatiti kako nekom nije bitno što točno dobije za svoj novac i zašto često vidim odmahivanje rukom i odgovor „Tako je to kod nas“. Ne nije, dio smo puno većeg tržišta i na nama je da ta prava i koristimo.
Zakon o zaštiti potrošača se pojednostavljeno bavi pokušajem zaštite osnovnih prava građana u ulozi potrošača prilikom kupnje proizvoda ili korištenja usluga na tržištu. Svima bi trebao imati veliku važnost jer:

  • ima za cilj reguliranje poštene tržišne konkurencije
  • osmišljen je tako da štiti potrošače od loše poslovne prakse
  • pridonosi poboljšanju kvalitete svih proizvoda i usluga
  • pokušava iskorijeniti nelojalnu konkurenciju
  • potiče poduzetnike na efektivnost
  • omogućava veći izbor na tržištu

A sada pitanje, znate li koja su vaša prava kao potrošača u EU? Prema anketi na mom Instagramu ovo je dosta poražavajuće jer je čak 79% ispitanika izjavilo kako ne zna svoja prava. Možemo recimo pričati o pravima u slučaju neispravnih proizvoda ili nepoštenih poslovnih praksi trgovaca na malo, proizvođača, pružatelja usluga, organizatora putovanja i banaka. 
Za današnju temu ćemo se posebno fokusirati na banke, a na web stranici https://europa.eu/youreuright/home_hr  se možete informirati o svim pravima, kao i vidjeti iskustva ostalih potrošača i kako su oni riješili svoje probleme.
Banke su nam svima nužno potrebne i ova tema vam je očto jako zanimljiva jer je među najčitanijim na mom blogu i YouTube kanalu upravo Revolut– Internet banka koja koristi prednosti EU inicijative za budućnost bankarstva pod nazivom PSD2. Krenimo redom…
 
Pravo potrošača na transparentnost banaka
Europska unija zahtijeva od banaka da prikažu svoje podatke na isti standardizirani način, a svaka zemlja EU-a mora imati neovisnu web stranicu na kojoj se uspoređuju troškovi koje banke zaračunavaju u obliku naknada i kamata. Ovaj prikaz možete naći na stranicama HNB-a.
Zakoni, pravila i propisi se mijenjaju, zato je bitno svaki put provjeriti što trenutno vrijedi i to naravno iskoristiti. Iako nije fer, ako ne znate svoja prava često će vas već službenik na šalteru moći onako pristojno usmjeriti prema nekom drugom putu, nemojte si to dopustiti. Dobro sve istražite i postavite prava pitanja.
 
Bankovni računi u EU-u
Ovo mi je super! Ne morate živjeti u određenoj zemlji EU-a da biste u njoj imali račun. Pravo na osnovni bankovni računosigurava da vam banke ne smiju odbiti otvaranje osnovnog računa samo zato što ne živite u toj zemlji (ovo se ne primjenjuje na druge vrste bankovnih računa, npr. štedne račune).
Mogu vas ipak odbiti ako ne poštujete pravila EU-a o pranju novca i financiranju terorizma ili u pojedinim zemljama ako već imate sličan račun u drugoj banci u istoj zemlji. Osim toga u pojedinim zemljama EU-a banka vas može tražiti da dokažete koji je cilj otvaranja tog računa. Recimo živite u jednoj zemlji, a radite u drugoj. Već vidim kako pobjavljujete #DigitalniNomad na Instagramu uz fotke nove bankovne kartice, samo pazite da zaštite podatke na fotki. 😉
 
Prebacivanje bankovnih računa
Iskreno dok se nisam priključio kampanji Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača Europske komisije za podizanje svijesti o pravima potrošača #yourEUright #imašpravo #ad, nisam znao da imam pravo na jednostavno prebacivanje računa između banaka. Za ovo pravo je bitno da se radi oistoj zemlji EU-a i nova banka u koju se prebacujete bi vam trebala pomoći u tome.
Pogledajte ovu zanimljivu infografiku o tom procesu…

Znači, obavijestite novu banku o periodičnim plaćanjima koja želite prenijeti na novi račun, a nova će se banka pobrinuti da vaša stara banka dostavi podatke, prebaci preostali novac i obustavi sve trajne naloge. Dodatno, nova banka mora:

  • obavijestiti treće osobe – npr. vašeg poslodavca, pružatelja socijalnog osiguranja i pružatelje komunalnih usluga – o vašoj promjeni računa
  • uspostaviti nove trajne naloge
  • prihvatiti odgovarajuća izravna terećenja novog računa

Zatvaranje starog i otvaranje novog računa vam se može naplatiti pa te troškove svakako provjerite prije.

 

Novac je zaštićen
Novac na vašem bankovnom štednom i/ili tekućem računu u EU je zaštićen i ako banka propadne, u iznosu do 100 000 EUR ili jednako vrijednom iznosu u lokalnoj valuti. Taj najveći iznos vrijedi za jednu osobu i jednu banku. Ako u istoj banci imate više računa, ograničenje od 100 000 EUR primjenjuje se na njih zajedno. Ipak postoje iznimke ovih pravila recimo kada ste taj novac dobili prodajom stana, razvodom, naknadom od osiguranja itd.
 
Prigovaranjem bez akcije ništa nećete postići
Nadam se da su vam sada vaša prava oko ove teme jasnija, ali isto tako se nadam da ćete ih koristiti u punom značenju tih riječi. Svi moramo djelovati i zaštititi svoje interese jer to što su nam jednostavni mehanizmi dostupni unutar EU ne znači ništa ako ih ne upotrijebimo. Umjesto da svaki put oko nečeg prigovaramo prijateljima i susjedima na kavi pokušajmo stvarno vršiti akciju na pravom mjestu – siguran sam da ćemo imati neopisiv efekt na cijeli sustav. Nikad nije kasno, krenite već danas od najmanje sitnice i samo gledajte kako se korak po korak stvari kreću na bolje.
Ako imate pitanje, prijedlog ili savjet, slobodno mi ostavite komentar. 🙂

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)