LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Mikro meditacije – uključite oaze mira usred kaotičnog dana

Meditacija ima brojne znanstveno dokazane blagodati od povećanja produktivnosti, kreativnog razmišljanja, povećanja imunosti organizma, smanjenja boli i upala, povećanja pozitivnih emocija, smanjenja depresije i tjeskobe, uklanjanja stresa, povećanja suosjećajnosti do doslovnog povećanja sive tvari u mozgu i povećanja moždane kore u područjima za usmjeravanje pozornosti. (Ovo nisu svi učinci, ali shvatili ste priču.)
Svjestan sam u kakvoj okolini živimo i kako je teško povući se na duže vrijeme u svoj svijet, zato vam predlažem novi pristup problematici – ove mikro meditacije mogu biti prvi korak prema meditiranju, bez da vam i ta aktivnost predstavlja dodatnu stavku u rasporedu.
Prije spavanja
Za početak maknite mobitel i isključite TV ili upalite neku opuštajuću glazbu. Duboko udahnite i izdahnite te osjetite svoje cijelo tijelo od vrha glave do nožnih prstiju kao da prolazite kroz svaki dio i osvještavate da je tu. Ovo će vam raščistiti um i opustiti vas, nema potrebe da sada čitate e-mail koji je netko poslao za jutarnji sastanak.

Instagram.com/tomislavpancirov

Za vrijeme doručka
Proteklih 8 sati ili duže niste jeli ni pili ništa. Razmišljajte o okusu hrane koju jedete i pića koje pijete. Osjetite kako uživate u svakom zalogaju dok i dalje niste krenuli čitati e-mailove (vidite neki uzorak?). Svijest o hrani koju jedemo utječe na uravnoteživanje težine prema Harvard Health Researchu.
U vožnji
Dok ste u svom autu ili bilo kojem obliku prijevoza bilo bi poželjno da razmišljate o tome što se događa, ali to ne znači da se ne možete usredotočiti na svoje disanje. Pokušajte duboko udisati i izdisati te osjetite kako vam se tijelo potom kreće. Ako je gužva nemojte se stresirati, na ovu situaciju ne možete utjecati, radije budite zahvalni što niste primorani pješačiti bez obzira na vremenske uvjete. Sigurno se možete sjetiti trenutka kada vam je ova situacija u vožnji bila doslovno san.
Dok pričate s nekim
Koliko često za vrijeme razgovora s nekim kažete „Što si rekao?“ ili jednostavno čekate da druga osoba završi kako bi krenuli sa svojom pričom. Svjesno ili aktivno slušanje je vještina koja vas može dovesti u sadašnji trenutak i poboljšati odnose s ljudima koji vas okružuju. Za početak ako vam um odluta svjesno se vratite na osobu koja vam nešto priča, zatim ponovite nešto što je osoba rekla svojim riječima i provjerite jeste li dobro shvatili. Na izjave s kojima se slažete klimajte glavom i dajte joj podršku da nastavi pričati ispitivanjem dodatnih detalja.
Za vrijeme sastanka
Siguran sam kako je velika većina sastanaka potpuno gubljenje vremena jer ljudi na njima nisu fokusirani već samo sjede kako bi izvršili neku dužnost. Dogovorite se s kolegama kako ćete imati fokusirane kratke sastanke s rasporedom i ciljem sastanka. Prije sastanka dođite barem minutu ranije, duboko dišite i potpuno ispraznite um od prethodnih aktivnosti i zadataka. Za vrijeme sastanaka nema nikakvih distrakcija i u tom trenutku pričate i razmišljate samo o dogovorenoj tematici. Sjetite se kako je i kolegama cilj napraviti nešto pozitivno i prakticirajte svjesno slušanje i na sastanku.
Kada vam netko napravi uslugu
Zahvalnost može puno učiniti i za vas i odnos s osobom koja vam je nešto napravila. Za početak joj zahvalite na učinjenom i recite kako cijenite što je odvojila vrijeme za to. Razmišljajte pozitivno o osobi dok joj to govorite i stvarno imajte na umu kako imate podršku. Ako na neku lijepu stvar reagirate s idejom kako netko sigurno ima skriveni razlog za pomoć to više govori o vama nego o osobi koja je to učinila. Isto tako kada vama netko zahvali na nečemu nemojte obezvrijediti taj komentar – budite sretni što ste nekom pomogli i verbalizirajte to.

U pauzi za kavu ili čaj

Nemojte samo na brzinu popiti ovaj topli napitak, približite šalicu, promatrajte paru kako se lagano izdiže iznad, duboko udahnite i osjetite miris, obratite pozornost na toplinu šalice u rukama i osjetite eksploziju okusa prvim gutljajem. Osvijestite kako uživate u tom trenutku i kako pozitivno djeluje na vas. Iako vas kava ubrzava, a meditacija vas smiruje te ovo djeluje kao oksimoron autorica knjige „Zen kava: Vodič za svjesnu meditaciju“ kaže da ovo itekako ima smisla.

Novi video na YouTube kanalu svaki četvrtak u 19h
Na treningu
Iako se na prvu meditacija i fizička aktivnost čine dijametralno suprotnima, svjesnost o tijelu za vrijeme vježbanja može vam poboljšati rezultate i smanjiti stres. Budite u tom trenutku, nemojte razmišljati ni o čemu osim o pravilnim pokretima i osjetite svoje mišiće, kosti, kožu… Nemojte zaboraviti na disanje, kontrolirajte dah i imajte jasni naum tog vježbanja. Osvijestite i okolinu u kojoj se nalazite, temperaturu, svjetlost, ako ste vani promatrajte prirodu. Ako možete nemojte uopće uzimati mobitel sa sobom na trening, ništa se zaista toliko kritično neće dogoditi da morate isti tren reagirati.
Glazba je moje sretno mjesto
Glazba prema istraživanjima utječe na našu percepciju događanja pa su tako primjerice ispitanici kojima je prikazano neutralno lice uz pozitivnu glazbu isto ocijenili kao sretno, osim toga ritam utječe na brzine otkucaja srca ili čak usklađivanje disanja kada pjevate. Stavite slušalice i omiljenu pjesmu uz koju vežete pozitivne emocije, pokrenite tijelo, osjetite ritam, svoje disanje i ako ste sami u uredu možda možete čak i zapjevati. Nitko neće čuti, a možda postanete i viralni hit ako vas netko potajno snimi.
Zapravo gotovo svaki trenutak možemo učiniti meditativnim ako se smirimo, osvijestimo osjetila i uživamo u sadašnjem trenutku, sigurni smo kako ćete nakon toga biti puno produktivniji, srdačniji i bistrije glave fokusirani na trenutni zadatak.
 
Imate li svoj prijedlog za mikro meditaciju? Što mislite o ovom konceptu? Javite mi u komentarima. 🙂
Cover fotografija: Motoki Tonn / Unsplash

Izvor: thewhoot 

 
 
 
 

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)