LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Design thinking: 3 koraka ove metodologije koje možete primijeniti odmah

Za početak moram reći kako me pohađanje dvodnevnog treninga Design thinkinga u organizaciji Design Thinking Hrvatska jako motiviralo i na neki način usmjerilo za daljnje poslovanje s ovim alatima. Iako djeluje kao floskula evo zašto je stvarno tako i što od toga već danas možete primijeniti u svom poslovanju…

  1. Fokus na korisnike – iziđite u stvarni svijet

Da, stalno pričamo kako smo fokusirani na korisnike, ali koliko to stvarno radimo? Problem je što smo svi odvojeni od korisnika, nemamo onu osnovnu empatiju prema njima što je baš prvi korak ove metodologije. Zamislite da se uvijek prvo zapitamo kako je tom korisniku, a ne kako da mu prilagodimo neku našu ponudu i usmjerimo ga na naš cilj.
Tri glavna elementa te Design thinking empatije su opservacija, interakcija i uranjanje u iskustvo tog korisnika. Interakcija znači doslovno intervjuiranje ljudi na ulici, ovo svatko od nas može napraviti, ne košta ništa i brzo je gotovo, ali kada smo to zaista napravili? Ja na ovom treningu prvi put. Bio sam na raznim istraživanjima tržišta, ali nekako smo u tim situacijama uvijek odvojeni i u svojoj sigurnoj zoni. Uz to moram priznati da mi je ovo stvarno bilo neugodno u početku, ali kada je razgovor krenuo nelagoda je nestala (hello, introverted extrovert here :).
https://www.instagram.com/p/BpUkyFxFAt3
 

  1. Brainstorming koji djeluje

Iskreno ja sam prije ovog bio žustri protivnik timskih brainstorminga jer mi do sada nitko nikada nije dao tehnike s kojima bih mogao sudjelovati na njima pa sam bolje funkcionirao samostalno. Za početak smo definirali pravila poput odgađanja kritika, građenju na idejama drugih, vizualnom pristupu, fokusu na korisnika i temu, ciljanju na što veći broj ideja te poticanje pogrešaka. Da, pogrešaka. U ovoj fazi si pogreške možemo priuštiti jer realno nismo ništa uložili u njih osim nekoliko post-itova i nešto vremena.
Same tehnike koje smo koristili na Design thinkingu su:

  • „Hot potato“ u kojem smo doslovno bacali krumpir među sobom i osoba koja ga dobije mora u roku od 5 sekundi izbaciti ideju ili bacati dalje. Sve ideje se zapisuju, ma koliko lude bile i tek kasnije analiziraju.
  • Obrnute ideje u kojima smo tražili na koji način možemo korisniku pogoršati stanje, ne riješiti potrebu nego je još dodatno onemogućiti kako bi kasnije iz toga možda osmislili neke nove ideje.
  • Meditacija je tehnika koju sam već prije koristio – svatko se odvoji od tima i samostalno u kratkom vremenu zapisuje sve ideje koje ima i onda ih kasnije prezentira timu.
  • Kretanjem do ideje ili „zazivanje kiše“ u kojoj smo hodali po prostoriji u krugu i kada bi došli do ploče zalijepili ideju i izrekli je. S jedne strane imaš pritisak jer dolazi vrijeme da nešto kažeš, a s druge strane kretanje potiče nove ideje.

https://www.instagram.com/p/BpROREEFpRx/?taken-by=design_thinking_hrvatska

  1. Pravi prototip

Kada kažem pravi ne mislim usavršeni već doslovno prototip koji smo napravili od kartona, lego kockica, plastike i trake. Postoji više vrsta prototipa ovisno o tome što radimo – možemo recimo imati proizvod čiju smo glavnu karakteristiku prikazali kako bi je tester bolje shvatio, usluga koju smo prikazali kroz use case u stvarnom prostoru ili recimo mobilna aplikacija koju smo nacrtali na papiru i pitali testera da zamisli kako je koristi te potom mijenjali ekrane koje smo prethodno napravili ovisno o odabiru. Na ovaj način možemo dosta rano vidjeti ima li smisla daljni razvoj i što možemo poboljšati.
Dodatno ovaj dio Design thinking procesa je bio stvarno jako inspirativan. Kad smo kolegica i ja vidjeli lego kockice samo smo na njih bili fokusirani kao da smo u vrtiću. Upravo to je super jer radimo nešto rukama i mičemo se iz standardnog načina funkcioniranja.
Cijeli trening je trajao dva dana i iako je bilo intenzivno svakom bih ga preporučio neovisno o tome s kojim se poslom bavi. Dobili smo jako korisnu radnu bilježnicu pa se nismo morali brinuti oko zapisivanja jer je fokus bio isključivo na procesu i idejama koje razvijamo. Ekipa je bila jako pozitivna i proces me dijelom podsjetio na studentske dane u AIESEC-u i to povezivanje do razine funkcionalnog tima s ljudima koje do jučer nisi znao.
Istražite više o svim koracima na Design Thinking Hrvatska webu, Facebooku i Instagramu i javite im se ako imate bilo kakvih pitanja na mail info@designthinking.hr.
Cover fotografija  Jo Szczepanska / Unsplash

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)