LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Pet stvari o digitalnom marketingu koje možemo naučiti iz lansiranja kolekcije Balmain x H&M

Danas je nakon velike kampanje i preuranjenog curenja fotografija, u prodaju puštena dugoočekivana kolekcija Balmain x H&M. Suradnja ove kuće visoke mode i švedskog high-street branda je od same najave do puštanja u prodaju popraćena streteški osmišljenim digitalnim aktivnostima. Na globalnoj razini, ovdje se radi o jako velikom budžetu, ali sve aktivnosti su primjenjive i na mali budžet, uz malo kreativnosti. Krenimo od prve takve aktivnosti:

1. Surađujte sa celebrityjima koji oko sebe imaju angažiran community

Najbolji primjer ovoga je angažman Kendall Jenner za jedno od zaštitnih lica kampanje koja se zajedno s kreativnim direktorom Balmaina, Olivierom Rousteingom, pojavila na samom predstavljanju. Kendall ima 44.4 milijuna Instagram followera te najlajkaniju Instagram objavu na svijetu s 3.1 milijun lajkova.
Za Hrvatsko tržište je najznačajniji social media utjecaj napravila Severina koja je dan prije početka službene prodaje objavila dvije fotografije na svom Instagramu s 362 tisuće followera te tako skupila preko 18.5 tisuća lajkova u manje od 10 sati.

Kendall Jenner Instagram

Severina Instagram
Većina si ne može priuštiti plaćenu suradnju sa celebrityjima, ali to ne znači da im ne možete poslati besplatno svoj proizvod ili ponuditi svoje usluge te vidjeti žele li zauzvrat podijeliti informaciju o vama na svojim društvenim kanalima.

2. Povežite se s eventom koji vaš target prati u velikom broju

Ova suradnja je najavljena na dodjeli Billboard Music Awards tijekom koje je 787.000 korisnika napisalo 3.3 milijuna tweetova, a 9.8 milijuna korisnika je vidjelo te tweetove 174.2 milijuna puta. Količina social media aktivnosti je nadmašila čak i aktivnost tijekom prikazivanja finalne epizode popularne serije Mad Men. H&M slijedi prošlogodišnju uspješnu strategiju kada je suradnja s Alexanderom Wangom najavljena na Coachella glazbenom festivalu.

Olivier Rousteing Instagram

3. Ispričajte svoju autentičnu priču i viziju kroz video

Zbog ogromne buke u svim digitalnim kanalima video prenosi poruku na najbolji način te osigurava zadržavanje pozornosti gledatelja. Produkcija ne mora biti visoke razine, ako je priča iskrena korisnici će to prepoznati.
Olivier Rousteing je u kratkim video objavama prenio viziju suradnje, ali i otkrio kako je on također pripadnik H&M generacije koji je prije 10 godina, dok nije bio poznat, satima čekao da kupi odjeću iz prethodne dizajnerske suradnje. Na taj se način povezao sa svim korisnicima te im je dodatno približio ideju ove kolekcije.

4. Dajte korisnicima jasan način povezivanja s vama

Od same najave na svim je materijalima komuniciran hashtag #HMBalmanation koji danas ima preko 838 tisuća impresija na Twitteru te Instagramu.
Rousteing je na Twitteru uživo odgovarao na upite fanova te je tako od običnog dopisivanja s fanovima nastao pravi digitalni event koji je dodatno podigao prašinu oko kolekcije.
H&M je uobičajeno dostupan na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu, Google plusu te Pinterestu, a prošlogodišnja suradnja je imala i video prijenos uživo s launch eventa na H&M microsite webu.
Ove godine ekskluzivne snimke kolekcije su se mogle vidjeti na Snapchatu, a Periscope je bio odabir platforme za live streaming globalnog launch eventa. Očito je da H&M stalno prati gdje im se target nalazi, kao što bi i vi trebali ukoliko želite postići veliku vidljivost svog sadržaja.

Snapchat @hmusa

5. Pazite na sigurnost

Gotovo sve produkt fotografije iz kolekcije su procurile u javnost mjesec dana prije početka prodaje jer je jedna žena guglala kolekciju. Da, toliko je jednostavno bilo. Fotografije nisu bile zaštićene te ih je Google indeksirao i prikazao u rezultatima pretraživanja. H&M ju je jako brzo kontaktirao te je na njihovu zamolbu maknula fotografije sa svog Instagrama, ali naravno već su bile posvuda po internetu.

Produkt fotografije na neslužbenom Instagram profilu
Ukoliko nešto postavljate online prije no što želite da bude dostupno javnosti — dobro pripazite tko ima pristup sadržaju. S druge strane bitno je pojasniti suradnicima zašto je tajnost bitna, bez obzira što mislite da se to možda podrazumijeva. H&M je na ovo sve dobro reagirao s izjavom kako im je drago što su reakcije fanova pozitivne te su najavili daljnje aktivnosti.
Nakon ovakve strateške pripreme i provedbe te angažmana ogromnog broja fanova, prodajni rezultati zasigurno neće izostati, pogotovo s obzirom na činjenicu da je na jučerašnjem pre-sale eventu u Zagrebu sve doslovno nestalo s polica u nekoliko minuta. Nama sada preostaje samo učiti iz njihovog primjera i pratiti kakve aktivnosti i koje nove kanale će donijeti neka nova dizajnerska suradnja.


Pre-sale event u Zagrebu
Imate nešto za dodati ovoj temi? Komentirajte ili pišite na mail!

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)