LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Nije problem u Ad Blockerima, problem je u vašoj komunikaciji!

Prema istraživanju, globalno oko 200 milijuna ljudi trenutno koristi Ad Block software, čak 40% više u odnosu na prethodnu godinu. Taj software blokira vaše oglase u digitalnim kanalima, koji tako ne dolaze do potrošača. Popularizaciji ove teme je pridonio i Apple omogućavanjem korištenja Ad Blockera u novoj verziji mobilnog operativnog sustava, iOS 9. Problemi koji se većinom pritom spominju su:

  • smanjenje prihoda medijima i time smanjenje kvalitete sadržaja
  • smanjenje prihoda advertising agencijama
  • smanjenje prihoda samim oglašivačima jer dugoročno ne dolaze do svog targeta

Stvarni problem s kojim se nitko ne želi suočiti je — korisnici ne žele prisilno slušati vašu jednostranu prodajnu poruku. Da korisnici imaju jednostavan način blokiranja oglasa u offline medijima, sigurno bi to radili (pa i jesu u Americi pojavom ReplayTV i TiVo digitalnih video snimača još krajem 90-ih).
Gotovo svaka medijska i advertising konferencija na kojoj sam bio u proteklih 10 godina imala je barem jedno predavanje o dijalogu s potrošačima te stvaranju komunikacije koja im je korisna, ali imam osjećaj da se po povratku s konferencija svi vrate u svoje sigurne okvire na koje su navikli te rade iste stvari.
Ako se bojite bojkota korisnika putem Ad Blockera, rješenje je zaista jednostavno — stvorite komunikacijsku content platformu na kojoj će se bazirati vaš storytelling relevantan potrošačima. To je najteže kvalitetno napraviti, ali u tom slučaju možete biti sigurni da će potrošači doći k vama.
Razlozi zašto je takav pristup dugoročno višestruko isplativ su:

  • vaši potrošači se smatraju vašim partnerima jer pričate o stvarima koje ih zanimaju, posljedično to uzrokuje kupnju vaših proizvoda ili usluga
  • lojalnost potrošača u takvom odnosu je višestruka jer se ne bazira na kratkoročnoj kampanji i razini plitkog prihvaćanja poruke
  • potrošači u takvim platformama žele svjesno dati puno više podataka jer vjeruju vašoj priči, te podatke možete upotrijebiti da im razvijete još kvalitetniju personaliziranu priču, a dugoročno i uslugu ili proizvod

Neki mediji su već doskočili tom problemu te su stvorili freemium model u kojem je dio sadržaja besplatan, dok je dio poput ekskluzivnih fotografija, priča i videa dostupan samo uz plaćanje. Ovaj model može također biti dobar za oglašivače jer mogu zajedno s medijima stvarati kvalitetan sadržaj koji će potom korisnici željeti konzumirati.
Nije jednostavno odjednom krenuti s ozbiljnim ulaganjem u content platformu koju do sada niste koristili, ali uvijek možete krenuti malim koracima. Uložite dio budžeta, postavite mjerljive ciljeve i pratite što se događa. Ukoliko ustrajete u ovom pristupu dugoročno vas tema Ad Blockera neće uopće brinuti.

Imate nešto za dodati ovoj temi? Komentirajte ili pišite na mail!

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)