LIFESTYLE PODUZETNIK | DIGITALNI NOMAD
t@tomislavpancirov.com

Zašto bi više pozornosti trebali pridavati održivom lifestyle businessu, a manje startupima?

Senzacionalistički naslovi o startup svijetu s junacima iz susjedstva svakodnevno nas podsjećaju na motivaciju, požrtvovnost i predanost potrebnu za ostvarivanje višeg cilja. Dok je taj dio iznimno pohvalan, ono što mene često brine je održivost takvih priča.
Povucimo paralelu s industrijskom revolucijom i održivosti takve ideje na globalnoj razini. Industrijska revolucija je s jedne strane pozitivno utjecala na rast populacije, rast životnog standarda, te napredak medicine, ali i s druge strane na porast korištenja fosilnih goriva, povećanje količine otpada te zagađenja okoliša. Nažalost,trebalo je više od 200 godina da netko* u javnosti progovori o dugoročnim posljedicama takvog ponašanja na okoliš, životinje i ljude.

Za razliku od startupa kojem je cilj povećati vrijednost tvrtke i ostvariti povrat vlasniku ili investitoru u budućnosti na trošak života vlasnika i zaposlenika, održivi lifestyle business se bazira na omogućavanju kvalitete životnog stila u ovom trenutku.

Puno je prednosti života u trenutku u odnosu na trčanje za budućnosti te ću se sigurno osvrnuti na tu temu prije ili kasnije na blogu, ali za sada pogledajmo što tip lifestyle businessa zaista znači. Za početak, svatko stvara svoju priču, pa je tako nekom bitna mobilnost i rad od kuće, dok je nekom drugom bitna neovisnost i donošenje odluka u svakodnevnom radu. Većinom se radi o one-man-show businessu koji uz vlasnika ima po potrebi samo eksterne suradnike te tako dodatno zadržava neovisnost, ali ima i primjera većih sustava koji su usvojili ovu održivu misiju. Na neki način ovaj tip businessa vas tjera na razvoj u modernog renesansnog čovjeka koji će sam biti spreman kontrolirati sve aspekte svog businessa, ali isto tako strateški znati kada unajmiti usluge vanjskih suradnika.

Sve ovo navedeno donosi vlasniku i puno veću odgovornost, ali motivacija za održavanjem stila života kakvog netko trenutno živi je puno veća od motivacije za potencijalnim postizanjem nekog cilja u budućnosti, pogotovo ako je taj cilj isključivo financijski.

Ukoliko je način razmišljanja u startupu postavljen na pravilan način te brinu o ovim ljudskim vrijednostima uz one poslovne, siguran sam da imaju puno koristi od toga — nažalost sama kultura tog svijeta je najčešće u potpunosti suprotna kulturi ovog tipa businessa.
Održivim lifestyle businessom se bave mnogi svjetski poznati poduzetnici i autori poput Tima Ferrisa i Pata Flynna te vjerujem da ćemo uskoro slušati veći broj priča koje imaju za cilj dugoročno održavanje načina života i balans s poslom kakav netko želi. Istovremeno smatram da možemo očekivati sve veći gospodarstveni utjecaj ovakvih mikro aktivnosti, na isti način na koji smo donedavno s divljenjem gledali rastući utjecaj startupa u odnosu na moćne korporacije.
Imate nešto za dodati ovoj temi? Komentirajte!
*Rachel Carson, knjiga Silent Spring https://en.wikipedia.org/wiki/Silent_Spring

You might be interested in …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)