Kako otvoriti paušalni obrt online putem sustava e-Građani

U zadnje vrijeme se sve više početnika u poduzetništvu odlučuje za paušalni obrt kao najjednostavniji oblika pravnog poslovanja u Hrvatskoj. Kako sam imao dosta pitanja o samom otvaranju obrta odlučio sam snimiti video na tu temu.

Ako vas zanima još neka tema iz poslovanja o kojoj želite da snimim video i složim upute, komentirajte i naravno podijelite ovaj blog nekom tko razmišlja o pokretanju svog posla. 🙂

www.digitalnastvarnost.me

Što je paušalni obrt?

Paušalni obrt je najjednostavniji i najpovoljniji način poslovanja u Hrvatskoj za koji se odlučuje sve više nezavisnih profesionalaca. To je obrt kao i svaki drugi, ali s paušalnim načinom oporezivanja. Kod paušalnog obrta bitni su vam primici u kalendarskoj godini. Za 2017. taj prag iznosi 230.000 kn, dok bi za 2018. prag prema najavi trebao biti 300.000 kn. Imajte na umu da se kod paušalnog obrta gleda samo primitak, troškovi nisu važni za oporezivanje, odnosno neće vam biti olakšica.

Ako ostvarite maksimalni primitak u iznosu od 230.000,00 kn, troškovi poreza i doprinosa iznose oko 18.000 kn, ima tu još nekih drugih manjih davanja, ali vam veći dio ostaje. Ja sam u trenutku otvaranja obrta bio nezaposlen tako da se neki dio procesa može razlikovati ovisno o vašem statusu.

Pa krenimo s otvaranjem obrta…

1. Sustav e-Građani omogućuje vam otvaranje obrta online. Za pristup se obratite se u najbližu FINA poslovnicu koja će vam besplatno izdati pristupne podatke. Prijava je osim na taj način moguća i preko pristupnih podataka nekih banki, pošte i telekoma.

2. Nakon toga u sustavu odaberete eObrt te pokrenete proces otvaranja obrta. U ovoj fazi morate imati pripremljeno više dokumenata. Prvo što morate imati jest dokaz o uplati upravne pristojbe u iznosu od 250,00 kn. Bitno je naglasiti da se do kraja 2017. godine ne plaća obrtnica kojoj je troška dodatnih 200,00 kn. U nastavku je prikazan izgled eObrt sustava te potrebna dokumentacija koju trebate zadovoljiti. Nakon što ste svu potrebnu dokumentaciju pripremili, potrebno je unijeti ime obrta, skraćeno ime obrta, mjesto obavljanja djelatnosti i tipa djelatnosti.


https://e-obrt.minpo.hr

Ispunjena prijava se šalje u nadležno registarsko tijelo, a nakon rješavanja prijave dobijete poruku u Osobni korisnički pretinac sustava e-Građani s obrtnicom i rješenjem o otvaranju vašeg obrta. Pazite da sve podatke unesete točno, ako želite naknadno promijeniti određeni podatak, morat ćete platiti dodatnu upravnu pristojbu.

Nakon što ste dobili rješenje o otvaranju vašeg obrta, možete krenuti na idući korak i odraditi neke administrativne zadatke.

3. Sada je na red došla izrada pečata. Iako niste obvezni, na pečat vam je korisno staviti OIB kako ga kasnije ne bi morali dopisivati ukoliko vas netko traži. Pričalo se o ukidanju pečata, ali u trenutku pisanja ovog bloga on je i dalje bio potreban.

4. Zatim otvarate poslovni račun u banci (ja koristim isključivo mobilno bankarstvo i super funkcionira). Kod otvaranja računa obavezno ponesite vaš pečat, osobnu iskaznicu, rješenje o otvaranju obrta i obrtnicu.

5. Idući korak je prijava u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Tamo nosite obrasce m1p i m11p. Provjeriti je li vam potrebna prijava u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) — meni je išla automatski.

6. Zadnja i možda najbitnija stvar je prijava u Poreznu upravu. U ovom koraku birate da želite paušalno oporezivanje putem RPO obrasca. Morate vidjeti koja je ispostava porezne uprave nadležna za mjesto obavljanja vaše djelatnosti. Bitno je naglasiti da u poreznu upravu nosite dvije kopije RPO obrasca, jedna ostaje njima, a drugu vam pečatiraju i čuvate je kod sebe kao dokaz da ste u roku od 8 dana od početka obavljanja vaše djelatnosti predali potrebne dokumente u poreznu upravu.


http://plaviured.hr/

Plavi ured mi je iznimno pomogao pri pokretanju poslovanja, a nedavno su pripremili i ovaj odličan vodič kroz otvaranje paušalnog obrta koji vam može biti koristan. (Samo napomena, u njihovom vodiču otvaranje obrta nije odrađeno online.).

Za kraj bi samo naglasio kako ja nisam savjetnik za ovo područje, pričam vam svoje iskustvo te vam svakako preporučujem da sve prije detaljno provjerite, pogotovo ako je došlo do nekih izmjena od pisanja ovog bloga. Pratite moj kanal i pretplatite se na www.digitalnastvarnost.me!

Sretno i čestitam vam na odluci za poslovno osamostaljivanje! 🙂

Pročitajte i...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *